Desenvolupant l'esquí a Haití

Desenvolupant l'esquí a Haití
Després del desastrós terratrèmol de gener de 2010 un informàtic haitià resident a París va decidir-se a fundar la Federació Haitiana d'Esquí. I dit i fet, al novembre d'aquell mateix any va ser reconeguda per la FIS i al febrer de 2011 ja va participar als Campionats del Món a Garmisch per recordar al món les penúries que es viuen al seu país.

El desenvolupament d'Esquí a Haití
Objectius i visions

Dorsal Maria Pietilä Holmner a Cortina d'Ampezzo  
Dorsal Maria P-Holmner a Cortina  

Quan Haití va ser objecte d'un desastrós terratrèmol al gener de 2010, una població estimada de tres milions de persones es van veure afectades. En aquest moment, no hi havia cap tipus de pensament en l'activitat esportiva per ajudar a enfortir la nació, i, obviament, menys encara en els esports de neu. Encara que muntanyós la geografia física d'Haití té un clima tropical i per tant no hi ha neu.

Aquells dies qui us escriu s'estava a Serre Chevalier preparant un reportatge per a la plana, i la veritat és que tot i no entendre gaire el francés em pasava moltes estones a l'hotel mirant la televisió amb el cor encongit per les imatges i el poc que anava entenent del que sentia. D'allà marxava cap a Cortina d'Ampezzo per a viure en directe les curses de la Copa del Món femenina que allà s'hi disputaven. I allà vaig conèixer una iniciativa que partia de la Julia Mancuso, i no era la primera ni ha sigut pas la darrera, per la que totes les corredores subastarien els seus dorsals autografiats a eBay per tal de recaptar fons per al desastre d'Haití. També s'hi van sumar els participants a les curses de la Hahnenkamm a Kitzbühel. Entre tots els dorsals subastats es van recaptar vora uns 70.000 euros que van ser donats a la Creu Roja per a l'ajuda al país, els més populars van ser els de Didier Cuche que va recaptar 16.209 USD i el de Lindsey Vonn poc més de 4.000 USD.

Haitians a Garmisch

Alguns aficionats a l'esquí de tot el món podran recordar l'aparició de Jean Pierre Roy, un esquiador haitià que va competir en els Campionats del Món Garmisch-Partenkirchen (GER) el 2011. Des de la FIS han fet una entrevista amb el seu soci Thierry Montillet, cosí de la corredora Carole Montillet i entrenador, delegat tècnic, responsable de comunicació, contable, mànager, psicòleg ... i tot el que us pogueu imaginar de la Federació Haitiana d'esquí (Federació Haïtienne de Ski = FHS) en col·laboració amb Jean Pierre Roy que ens dona una idea de la tasca realitzada fins ara, per que més enllà de l'esquí hi ha la tasca de no deixar oblidar certes coses que pasen al món.

FIS Newsflash: Quan va iniciar la Federació les seves activitats i quins van ser els teus primers passos?

Thierry Montillet: L'FHS va començar a desenvolupar les seves activitats al setembre de 2010. El nostre treball fins ara s'ha basat en l'acció voluntària organitzada per cinc persones que utilitzen els seus propis recursos financers. En convertir-se en membre associat de la FIS el novembre de 2010, la nostra federació tenia tres objectius principals:
  1. Enviar el primer competidor haitià a uns Campionats del Món i fer-ho a Garmisch-Partenkirchen (GER), al 2011 just un any després del devastador terratrèmol
  2. Integrar els atletes haitians per primera vegada en els Jocs Olímpics d'Hivern a Sotxi (RUS) el 2014
  3. Desenvolupar un festival anual que uneixi esquí i solidaritat per Haití: La "Haití Hope Ski Cup"

FIS Newsflash: En el procés d'assolir aquests objectius, quins entrebancs us vàreu trobar?

Thierry Montillet: El nostre principal, i primer, repte era arribar a temps per a Garmisch-Partenkirchen el febrer de 2011. Partint de zero, el nostre equip estava format per només unes poques persones amb poca experiència en l'esquí internacional. No només s'han de gestionar els complicats procediments administratius, sino que també haviem de preparar per a la cursa el nostre únic competidor Jean Pierre Roy, de 47 anys, president de FHS.
En segon lloc, es tractava d'un desafiament doncs haviem de tenir èxit en la creació de publicitat sobre l'esquí alpí haitià. Era important que els mitjans de comunicació cobrisin la nostra història i vam passar molt de temps proporcionant informació, entrevistes i autògrafs durant i abans de l'esdeveniment. Aquesta cobertura va ajudar a la població mundial i Haití a oblidar-se per un instant del terratrèmol, malalties, etc. En efecte, els mitjans de comunicació van crear una bella història mostrant el nostre somni de competir al Campionat del Món. Al final, realment ho vam fer! Haití va signar un meritori 78é lloc a la cursa d'eslàlom!

FIS Newsflash: Així, entre les disciplines de la FIS, el seu enfocament actual està en esquí alpí?

Thierry Montillet: En l'actualitat, el nostre objectiu principal segueix sent l'esquí alpí, ja que és l'única disciplina que realment coneixem. En el futur, ens agradaria desenvolupar més disciplines com el freestyle que s'ajusta a les característiques de les persones haitianes que són frescos i de ment oberta. Però és una mica d'hora encara, tot i establir els primers contactes, haurem d'organitzar les nostres activitats de forma progressiva. Es necessita temps per desenvolupar-se; cal recordar que l'FHS només té 2 anys d'edat.

FIS Newsflash: Quins són els seus objectius per al futur pel que fa a la promoció de l'esquí a Haití?

Thierry Montillet: En el curt termini, ens estem centrant en els següents objectius:
  1. Organitzar la "Haití Hope Ski Cup (HHSC)" el ??gener de 2013, coincidint amb el tercer aniversari del terratrèmol. Considerem que el nostre esdeveniment ha de ser un festival i l'esquí n'és una part. En aquests moments estem parlant amb alguns complexos, però no és fàcil, ja que no tenim mitjans econòmics per sustentar aquesta idea. Si tenim èxit es treballarà per aconseguir una important promoció als mitjans de comunicació. Això no només per promoure l'esport, sinó també per animar la solidaritat amb Haití. Per citar un exemple dels esdeveniments anteriors, l'abril de 2012, es va organitzar el primer Campionat d'Esquí d'Haití (foto de portada). Hi van participar onze competidors haitians (i més de 40 d'altre païssos) per a un eslàlom i un eslàlom gegant, amenitzades per un concert haitià a la nit. Un dels campions de l'equip d'esquí francès va ser precursor de la cursa d'eslàlom gegant. Hi va haver una bona cobertura mediàtica a televisió nacional francesa (vídeo superior) i les ràdios parlaven d'Haití i l'esquí, amb aquest com a excusa per parlar de la situació al país.
  2. Tenir un segon competidor d'Haití al Campionats del Món d'Esquí Alpí a Schladming (AUT) 2013. Serà Benoit Etoc, més jove i millor esquiador que Jean Pierre Roy. Esperem que estigui llest a temps. Jean Pierre Roy tornarà a competir en el seu segon Campionat del Món, més vell, però més ràpid ... L'únic avi dels campionats està entrenant cada dia.
  3. Organitzar la nostra primera cursa FIS Master's el 2014
  4. Tenir el primer atleta d'Haití en els Jocs Olímpics d'Hivern el 2014

A llarg termini, anem a augmentar les nostres activitats pel que fa als nens, ja que representen el futur de la FHS. Això inclourà dos períodes compostos per dues accions diferents:
- Període 1 (propers 10 anys): Estem a la recerca de joves haitians que viuen a prop de les muntanyes o que ja són esquiadors. A causa del terratrèmol, molts d'ells van ser adoptats i ara viuen en diferents països. Com a exemple, hem descobert tres nois a França i m'agradaria ajudar-los a desenvolupar i representar Haití en els esports de neu al futur. Això tornarà a establir el vincle entre ells i el seu país d'origen, que va ser destrossat pel terratrèmol. Per això, un primer pas inclou l'acostament i la col·laboració amb diferents Associacions Nacionals d'Esquí.
- Període 2 (propers 20 anys): Si el primer període té èxit i si podem aconseguir els recursos financers suficients, ens agradaria que els nens haitians que es troben encara al seu país d'origen poguessin gaudir dels esports d'hivern. Per fer-ho, haurem de organitzar quatre o cinc sessions d'entrenament per any en els països que ofereixen condicions favorables. Per al desenvolupament dels futurs competidors, haurem d'establir una major cooperació en matèria de formació i finançament.
Llavors, en el futur, potser, tindrem entre els nostres competidors algú que pogui arribar a un top 50 que podria fer-se realitat abans del 2020.
Si s'arriba a aquest punt, el terratrèmol de 2010 potser descansarà a la memòria només com un mal record amb la nació d'Haití en peu de nou. No podem dir que desenvoluparem l'esquí a Haití, però anem a desenvolupar esquí per als haitians!

Per obtenir més informació podeu visitar haitiski.org.

Artículos relacionados:

  • Haití tendrá representante en Garmisch-Partenkirchen 2011 Publicado el 06/02/2011

8 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    30/08/2012 15:06
    #1
    :+: :+: :+: No olvidemos que el revolucionario Johnny Mosseley era de Puerto Rico, a tiro de barca de Haití, juas, juas

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    30/08/2012 15:59
    #2
    Madre mia!
    yo pensando que habia estaciones en irlanda y jamas en Haiti! :oh!:

    ...sera hoy el dia de los inocentes? :za!ar:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    30/08/2012 17:31
    #3
    #2 Llegeix bé ;)

    Que Haití no n'hi han!!! :lol2: :lol2: :lol2:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #4
    Fecha comentario:
    30/08/2012 19:04
    #4
    Haura de tornar "el justiciero" per fer-me classes de comprenssió, no se si idiomatica o lexica y sintaxica .
    :lol2:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    30/08/2012 19:42
    #5
    #4 :lol2:

    Hombre, si hasta yo lo he entendido! :oh!: :lol2:

    Por cierto, el "efecto Moussambani" ya apareció en Vancouver 2010: https://www.nevasport.com/noticias/art/28190/Kenia-tendra-un-competidor-en-Vancouver-2010/ :+: :+: :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #6
    Fecha comentario:
    30/08/2012 19:44
    #6
    #5 No hay peor sordo que el que no quiere oir :diable: :diable: :diable:

    karma del missatge: 32 - Vots positius: 2 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • RX
    RX
    #7
    Fecha comentario:
    31/08/2012 09:27
    #7
    Muy buen artículo David.

    Parece que los medios últimamente ya no recuerdan el desastre que hubo con el terremoto. Conozco por gente que está trabajando in sutu que las cosas están lejos de haber recuperado la normalidad, y más aún ahora tras sufrir el reciente paso del huracán.

    Desde luego lo de que exita una federación es cuanto menos curioso. Me recuerda a aquel equipo de bobsleigh jamaicano.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #8
    Fecha comentario:
    31/08/2012 19:25
    #8
    Gran article David.

    Aquest tipus d'iniciatives demostren que encara queda sentit comú en l'esport i en les persones.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: