Cap a un Aramon a la catalana

Cap a un Aramon a la catalana
Fa ja uns mesos ens feiem resó d'un article que apareixia a El Punt Avui i en el que es citaven fonts de la Generalitat en el sentit de que el govern no volia en cap cas tenir un Aramon en territori català. Ara els fets sembla que se'ls hi tornen en contra. Tot i que això no ha de ser pas dolent en si mateix.

FGC: Un operador amb cinc estacions

FGC i la seva divisió Turisme i Muntanya s'han convertit en un dels més grans operadors d'estacions als Pirineus, i tot apunta a que encara creixaran una mica més quan, més que probablement, s'hi acabi sumant Boí Taüll a les que ja gestiona: La Molina, Vall de Núria, Espot Esquí, Port Ainé i la darrera en arribar Vallter 2000. Ara mateix existeixen quatre grans operadors als Pirineus gestionant estacions, aquests són els ens públics Aramon i FGC i les franceses N'Py i Altiservice.

N'Py és una societat de capital mixt públic i privat, una marca que ha agrupat a vuit destinacions pirinenques, set estacions: Peyragudes, Piau-Engaly, Grand Tourmalet Barèges La Mongie, Luz-Ardiden, Cauterets, Gourette, La Pierre Saint-Martin i el Pic du Midi, i que genera uns 1.000 llocs de treball directes i uns 5.000 d'indirectes. A més d'un retorn d'inversió d'uns set euros a les zones d'influència per cada euro gastat a l'estació, així doncs es tracta d'una important empresa dintre dels Pirineus francesos.

Pel que fa a Altiservice parlem d'una empresa on el capital prové de Lyonnaise-des-Eaux (grup SUEZ) que compta amb una experiència a les estacions d'esquí de prop d'un quart de segle, van començar amb Saint Lary Soulan a l'any 1990 i s'hi han anat sumant els dominis de Gavarnie, Guzet, Artouste, Luchon Superbagnères i Font-Romeu – Pyrénées 2000, compta amb 320 kms de pistes d'esquí alpí i 120 kms per a l'esquí nòrdic. L'empresa dona feina directament a uns 800 treballadors.

I per acabar hi ha Aramon, una empresa pública que és propietat del Govern d'Aragó i Ibercaja (Caixa d'estalvis associada al govern d'Aragó ). El holding aragonés gestiona cinc estacions, tres a Osca: Cerler, Formigal i Panticosa i dues més a Terol: Javalambre i Valdelinares. Creat al 2002 i amb plans d'expansió basats principalment en l'especulació inmobiliària el grup aragonés està en una situació crítica que no fa preveure una sortida de la crisi gaire fàcil pel grup. Les faraòniques obres efectuades a Formigal han deixat un forat econòmic que segons certs analistes es xifra en prop d'uns cent milions d'euros.

El propietari més gran?

"Dóna la sensació que la Generalitat es convertirà en el més gran propietari d'estacions d'Europa", va dir el diputat d'Iniciativa Joan Boada a la seva visita a Vallter 2000, una mostra més de com es parla sense saber però hi ha un fet clar que és que parlar sense saber permet fer el ridícul al més pintat, per que vull creure que es tracta de desconeixement i no pas mala intenció. I és que per molt que Boada declari que "no sé que passarà amb Boí Taüll" cal dir-li que sumant l'estació pallaresa al grup hi han estacions als Alps que en un únic domini són ja més grans que no pas el monstre que pogui significar aquest suposat conglomerat de Turisme i Muntanya, això si, totalment d'acord en la seva demanda de transparència, tot i que potser abans de demanar-la podien haver aprofitat quan eren al govern per mirar calaixos i no demanar ara que es miri tot el que es va fer al passat. Senyor Boada, ja li dic ara que Aramon o qualsevol de les dues de l'altra banda dels Pirineus són més grans... Així que estem una mica lluny de tenir la més gran operadora d'Europa... No cal que pateixi.

Un Aramon a la catalana?

Fa mesos des de la Generalitat es deia que no era pas la seva intenció però els fets s'encaparren en posar-se en contra seva. A la ja coneguda suma de Vallter 2000 hi ha el tema de Boí Taüll que és més que probable que acabi a les seves mans per que és poc probable que la Generalitat no entri a donar una sol·lució al problema d'aquest Pallars quan hi van entrar a donar sol·lució a l'altre Pallars, al Ripollès o a la Cerdanya... Difícil d'explicar i una bona colla de vots, mal binomi per fer-se el pasarells amb aquest assumpte.

Ja al mes de juliol el conseller Recoder declarava que els casos de Boí Taüll i Vallter 2000 no es podien comparar, certament hi ha un fet que li dona absolutament tota la raó i és que la situació concursal de l'estació de la Vall de Boí posa el futur de l'estació en mans del jutge que porta el concurs. Per tant és ben clar que els 40 milions de deute de Boí Taüll deixen a l'estació en una situació realment compromesa, sobretot per que a diferència del cas de Vallter 2000 el principal creditor de l'estació no és l'ICF sino diversos bancs.

A tot això no hem parlat encara de Tavascan, que no és pas de la Generalitat però si que és pública donat que pertany a l'ajuntament de Lladorre, tot i que cal dir que aquesta petita estació funciona més o menys bé en la seva forma societària actual. I una altra estació que arrosega problemes crònics és Port del Comte, l'història amb l'estació del Solsonès és complicada ja de fa anys i és que les novetats de les darreres temporades amb una imponent nova bassa d'aigua per als canons, nous canons i les renovacions de les cadires significa una inversió molt forta que els darrers anys d'escasetat de neu i l'explosió de la bombolla inmobiliària han deixat tocada a l'estació. L'aturadíssim projecte de construcció d'unes 400 vivendes al Port pot haver deixat molt tocades les finances d'una estació que ha patit molts cops en les darreres temporades, i que no oblidem que venia d'uns merders de ca l'Ample amb els anteriors propietaris i on l'Institut Català de Finances de ben segur que hi està ficat...

Artículos relacionados:


5 Comentaris Escriu el teu comentari

  • RX
    RX
    #1
    Fecha comentario:
    06/09/2012 16:39
    #1
    El problema que yo veo aquí es que no tienen una linea clara de actuación. No quieren un Catamon, pero FGC se está convirtiendo en uno a marchas forzadas.

    ¿Estamos todavía en la fase de negación?

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    06/09/2012 20:11
    #2
    Pues como les salga como Aramon, pobrecitos. De todas formas, en mi opinión, sin incluir a la joya de corona, es decir, Baqueira, como medio para salvar estaciones vale, pero nada más. BB es casi tan grande como todas las demás juntas, por lo que tendría un peso específico en el mercado que no podrán evitar. Y las comparaciones siempre son odiosas.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    08/09/2012 14:05
    #3
    No he llegit l'article detingudament però David :+:

    Molt bé tiu. :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • xao
    xao
    #4
    Fecha comentario:
    09/09/2012 09:28
    #4
    no se yo

    he estado esta pasada temporada con responsables de FGC en la copa del mundo de telemark en Espot y no saben muy bien por dónde les da el aire ni por ni por dónde tirar

    lo único que vi que buscaban es gastar lo menos posible y llevar unos plumas identificativos la mar de puretas

    y resulta que "merluza grande que pese poco no existe" :lol2:

    la cicatería de la que hicieron gala en, nada menos, que una copa del mundo, en la que también se celebraban unos ctos. del mundo junior fue vergonzosa y triste

    parece que quieren hacer algo, les interesa, tal vez por cálculo electoral, no dejar a esos valles abandonados pero no tienen plan director claro

    es una patata caliente

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    09/09/2012 20:17
    #5
    Bé, de totes maneres hi ha una gran diferència entre N'Py i Altiservice d'una banda i Aramon i el possible ocnglomerat FCG de l'altre. I és que les dos empreses franceses tenen clar a que juguen i ofereixen les seves estacions de manera global com un únic producte, amb propostes de forfets de dies/temporada conjuntes i descomptes molt atractius pels subscriptors de les seves targetes.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: