Arcalís: “Estem convençuts que el pla director era el millor projecte”

Arcalís: “Estem convençuts que el pla director era el millor projecte”
Del camp de neu d’Ordino-Arcalís se n’ha parlat molt per les dificultats econòmiques que de les pistes i els entrebancs que s’han posat a l’entrada de capital privat. Malgrat la polèmica, el seu director, Sebastian Esteban, defensa la gestió que s’està realitzant i reafirma que el pla director era el millor projecte per reflotar la situació.

Quines són les principals inversions d’aquest any a les pistes d’Ordino-Arcalís?

  • Per aquesta temporada el que són obres importants no n’hem fet. Únicament s’han realitzat millores a nivell de manteniment d’instal·lacions, també s’han fet millores a les pistes com arranjaments de proteccions o de paravents. També

    s’ha ampliat el nombre de canons de neu

    i s’han adquirit tres retracs. No és cap secret que les pistes no passen pel seu millor moment, situació que es constata en la manca d’inversions. Encara que no hi hagi inversions sí que hi ha un gran interès per part de tots els implicats dins de l’empresa, a pesar de les dificultats, per millorar la gestió a través d’una òptima atenció al client i la millora del resultat del compte d’explotació. La fórmula passa per tenir menys despeses a través de l’estalvi i aprofitar millor els recursos.

    A l’espera de trobar una solució per a Arcalís, és aquesta una temporada d’impàs?

  • Bé, crec que aquest impàs ja ve des de fa alguns anys. Quan es van presentar els pressupostos ja es va deixar clar que per aquest exercici reduíem a la meitat el resultat negatiu o, vist des d’un altre punt de vista anirem a millorar el resultat de l’explotació pura. En gran part, això s’obtindrà mitjançant l’aprofitament dels recursos i la contenció de les despeses.

    La qüestió de la supervivència d’Arcalís s’ha traslladat a un terreny polític, però com es viu internament o quin és el sentiment del personal que treballa diàriament a les pistes?

  • Lògicament el personal vol que la seva estació millori i cada dia pugui oferir més avantatges competitius als client i que es pugui donar millor servei. En aquest sentit, hi ha una gran mentalització entre tot el personal fixe, que és la base del funcionament, i està molt preparat per donar un bon servei. Totes les coses que s’han arribat a dir els afecten però hi ha moral. Sobretot, creuen que anem pel bon camí i que podem arribar a realitzar un bon projecte.

    El telecabina del Serrat comportaria una millora més que notable en els accessos a pistes?

  • Independentment, que existeixi el telecabina, que seria un complement més, el tema de la carretera ha d’estar solucionat perquè hi ha molts elements que han d’arribar per carretera com el subministrament i l’accés del personal que diàriament treballem a les pistes. Un problema era precisament la zona d’allaus que condicionava, a vegades, que nosaltres mateixos poguéssim pujar. Bé, ara ja s’ha apaivagat el risc de no poder accedir a les pistes perquè en aquesta zona ja no haurem d’esperar que es facin baixar els allaus, gràcies a la construcció d’aquesta para allaus. Crec que disminuirem més del 50% el risc de no poder accedir al camp de neu. Però, evidentment el telecabina del Serrat si que donaria més comoditat al client però primer s’ha de prioritzar la carretera.

    Continuaran en la cerca d’un client que busca un esquí de més nivell?

  • Des del punt de vista de la política comercial de màrqueting de Vallnord, busquem un tipus de client que li agrada la muntanya d’una altra manera, una mica més salvatge, amb pistes amb uns descens més agressius i amb zones de freeride.

    Aquest tipus de client es pot combinar amb un ambient més familiar com el que es constata a Pal-Arinsal?

  • Evidentment, es pot combinar amb les característiques que tenim. Però tota aquesta part del client més debutant el podrem acollir millor quan realitzem el projecte. El nou projecte, un dels temes que preveu, és donar més facilitats al client debutant.

    Ordino-Arcalís ha sortit perjudicat de la unió comercial amb Vallnord?

  • El client normalment quan pot escollir, escull el que més li convé en cada moment i l’any passat hi va haver una major tendència a anar a Pal-Arinsal però fa dos anys va ser el contrari.

    Per què?

  • Doncs, perquè les condicions de neu d’Arcalís eren més favorables. El gran avantatge de Vallnord és poder facilitar al client que vagi a on més li interessa en cada moment. Al final nosaltres en un percentatge molt elevat, com a mínim el 50% dels nostres ingressos, és igual on hagi estat el client perquè després ho repartim.

    Quins són els principals esdeveniments que acollirà enguany Arcalís?

    Seran els habituals com principalment la Borrufa i tota una sèrie de premis de diferents entitats. Actualment, no hi haurà cap esdeveniment especial com l’any passat que vam acollir la Copa d’Europa que va ser un èxit rotund. Segons em van afirmar fa pocs dies, durant la reunió de la FIS que va ser a Portugal es va fer una menció especial a Andorra i Arcalís per l’èxit de la prova de la Copa d’Europa.

    La celebració de la Copa d’Europa havia de ser un precedent per acollir la Copa del Món per la qual actualment està lluitant el domini de Soldeu a Canillo?

  • En realitat nosaltres vam fer una Copa d’Europa que podia haver estat una Copa del Món, dit per part del responsable tècnic de la FIS, és a dir, la pista tenia una preparació que acollir una competició d’aquest nivell. El que vam fer nosaltres va ser un especial, un eslàlom.

    I per què s’ha traslladat a Canillo?

  • No ho sé, és una qüestió que ignoro.

    Creu que el forfet únic de les pistes catalanes pot perjudicar els camps de neu andorrans?

  • No crec que un forfet de temporada perjudiqui molt. Seria diferent si estiguéssim parlant d’un altre tipus de forfet amb uns descomptes importants perquè al final aquest preu s’està aplicant a un de temporada.

    Considera necessària la implicació del Govern en les pistes d’esquí del Principat?

  • Seria convenient i necessari perquè és evident que ho estan fent en altres llocs. Per exemple, a Aragó vaig treballar en una empresa on el 50% era el govern i l’altre 50% l’entitat financera. També s’ha de tenir en compte que en el cas d’Aragó, el govern era accionista. Però crec que no seria sobrer que el Govern també ajudés. Possiblement l’absència del Govern andorrà és per les parròquies. També és cert que el nivell de renda del país que es genera si es compara amb altres llocs com Catalunya o Aragó, és molt més elevat en l’àmbit de l’esquí.

    Es mostra clarament partidari de tendir cap a un model de gestió fixa?

  • La primer prova és que el capital privat volia entrar, per tant, això és un fet. Crec que hi ha dos punts importants; el pla director era el millor per a Arcalís com a tal perquè soluciona una sèrie de mancances. Principalment, a nivell d’infraestructures que no es tenen i estructures que estaven concebudes d’una altra manera perquè es van fer en un altre moment però creiem que s’han de millorar per afavorir el moviment del client a l’estació. Per tant, estem convençuts que era el millor projecte i va convènçer a una entitat privada i al seu afany per voler participar en les decisions importants del país per des d’un punt de vista econòmic. Un fet que també ajudaria a professionalitzar la gestió, que ja ho estem fent com a professionals sincerament perquè indepdentment que hagim de passar comptes al Comú aquí a dins es treballa com una empresa privada.

    Notícia extreta del Diari Bon Dia.

  • Artículos relacionados:


    0 Comentaris Escriu el teu comentari


      Escriu el teu comentari





       

      Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
      AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

      Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



      Lo más leído: