Obert fins al 10 de maig

Obert fins al 10 de maig
Fins a aquesta data podrem esquiar al nostre Pirineu amb remontadors oberts, el dia 10 tancaran, sempre que les condicions ho permetin, les seves instal.lacions Masella i Boí-Taüll, la primera després d'una temporada rècord que va començar el pasat 8 de novembre. Esperem que al menys la propera sigui tan bona com aquesta ... per demanar que no quedi!! De fet la neu ha deslluit, per alguns, el final de la temporada amb la seva presència ... si n'hi ha per que n'hi ha i si no per que no n'hi ha!!

La majoria d'estacions d'esquí del Pirineu de Lleida tenen previst tancar les seves instal.lacions aquest dilluns, amb l'excepció de Vaquèira-Beret (Vall d'Aran), que mantindrà obertes les zones de Vaquèira i la Bonaigua fins al 19 d'abril, i del complex de Boí-Taüll (Alta Ribagorça), que ha anunciat que allargarà la temporada fins al 10 de maig, amb un forfet especial de primavera que permetrà esquiar fins al migdia. Les estacions de Gran Pallars (Espot Esquí i Portainé) i la solsonina Port del Comte tanquen aquesta mateixa tarda. Tavascan (Pallars Sobirà) ja ho va fer a principis d'aquest mes.

Les nevades dels últims dies també permetran allargar la temporada a les estacions de Girona, on alguns complexos hivernals tenen previst arribar fins al mes de maig. És el cas de Masella (Cerdanya), que continuarà oberta fins al 10 de maig, si les condicions meteorològiques i la qualitat de la neu ho permeten, i de Vallter 2000 (Ripollès), que no tancarà fins al 3 de maig. Vall de Núria (Ripollès) i La Molina (Cerdanya) calculen acomiadar-se el 19 d'abril. Les estacions andorranes Vallnord i Grandvalira també obriran parcialment les seves instal.lacions fins al 3 de maig. De la seva banda Sierra Nevada allargarà la temporada fins ben entrat el maig tancant instal.lacions el 17 de maig.

La neu desllueix el comiat

Potser no ha estat el millor colofó de la temporada, però tampoc es queixen. Malgrat la crisi, el mal temps i el cert afartament de neu, les estacions d'esquí catalanes --que aquesta tarda ja comencen a tancar-- encara confien arribar als 170.000 esquiadors aquesta Setmana Santa. Encara sense xifres a la mà, alguns complexos hivernals asseguren que ja han superat l'afluència d'esquiadors de l'any passat. Vall de Núria (Ripollès) parla d'un increment del 42%, mentre que la Molina (Cerdanya) apunta a un 30%. Vaquèira-Beret (Vall d'Aran) no concreta xifres, però va començar les vacances de Pasqua havent superat ja els 780.000 esquiadors de l'última campanya.

"Gairebé no es recorda una temporada com l'actual", assenyalava fa uns quants dies Joaquim Alsina, president de l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya (ACEM). D'entrada, perquè les condicions de neu han estat excel.lents durant els cinc mesos que fa que va començar la temporada. I, en segon lloc, perquè, amb la crisi econòmica, la gent ha renunciat a sortir a l'estranger i ha optat per passar les vacances a prop de casa, cosa que ha afavorit les estacions d'esquí.

Això sí, la mateixa recessió ha fet que els esquiadors hagin començat a canviar alguns hàbits. Cada vegada, per exemple, es lloga més material --en lloc de comprar-lo-- i cada vegada, també, hi ha més aficionats que deixen d'esquiar al migdia per anar a dinar a casa. Aquesta Setmana Santa ha servit per confirmar la tendència: les pistes d'esquí s'han omplert, però l'ocupació hotelera al Pirineu ha baixat progressivament. Les estacions d'esquí catalanes han registrat bones entrades, però reconeixen que cada vegada són més els aficionats que només passen un dia a les pistes i que tornen a casa després de la jornada d'esquí.

Despesa continguda

L'alegria del sector de la neu no ha estat compartida per tothom. Comerços, restaurants i petits negocis turístics del Pirineu han trobat a faltar la presència de més gent durant aquesta Pasqua. Els turistes, com es podia preveure, han contingut la despesa, i han retallat les estades i reduït les activitats. La Federació d'Hostaleria de Lleida estima que la despesa per persona als restaurants de la demarcació s'ha reduït aquesta campanya entre un 8% i un 10%.

"Les nevades de la setmana passada ens van fer pensar que l'afluència de turistes seria més gran", es lamentava, decebut, un hoteler pallarès. L'ocupació a la comarca ha rondat el 60%, és a dir, 20 punts per sota de la de l'any passat. I només ha faltat el mal temps per acabar d'aigualir-los la festa. Primer, va arribar la pluja, i després, una baixada de temperatures que va convertir l'aigua en neu i que va obligar nombrosos turistes a quedar-se a casa o bé als seus hotels.

"Ha sigut una Setmana Santa difícil perquè se'ns ha ajuntat tot: el mal temps i el baix nivell de consum causat per la crisi", va argumentar Carles Rabaneda, gerent de l'empresa d'aventura Roc Roi, amb seu a Llavorsí (Pallars Sobirà). Els negocis de naturalesa, va admetre Rabaneda, han estat els més perjudicats per la mala meteorologia. "Amb pluja i fred, la gent no té tantes ganes de fer ràfting o de practicar senderisme", va dir.

Avaria elèctrica

Però on més s'ha acarnissat el temps aquesta Setmana Santa ha estat a les estacions del Pirineu d'Osca, que aquesta temporada competeixen per prendre a Lleida el tron de l'esquí. A més a més de suportar els envits meteorològics, les pistes aragoneses de Formigal i Panticosa van haver de tancar dissabte passat les instal.lacions per una avaria elèctrica, que va afectar tota la vall del Tena i que les va deixar sense subministrament durant diverses hores.

L'avaria es va produir com a conseqüència de la intensa nevada caiguda a la zona des de dijous, que també va mantenir tallats alguns accessos per carretera. L'ocupació hotelera a la vall era, en aquells moments, del 90%, quantitat que va fer que milers d'aficionats es quedessin sense poder esquiar, precisament la jornada de més afluència. El balanç definitiu de la Setmana Santa a l'estació de Formigal podria ressentir-se considerablement per culpa d'aquesta incidència, van admetre els seus responsables.

Al Pirineu català, alguns hotels van arribar, entre divendres i dissabte, fins al 90% d'ocupació. La mitjana de les vacances als hotels de la zona ha estat d'entre el 60 i el 80%. Aquesta Setmana Santa, la muntanya ha guanyat la platja com a destí.

Notícia extreta d'El Periòdic de Catalunya.

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: