Inauguració del Centenari de l'Esquí a Catalunya

Inauguració del Centenari de l'Esquí a Catalunya
El Centre Excursionista de Catalunya, on ara fa 100 anys va nèixer la Secció d’Esports de Muntanya, ha estat l’escenari del tret de sortida dels actes del Centenari. Durant l’acte, presidit per Anna Pruna, Enric Aloy, Ramón Carreras i Josep Manuel Puente, s’ha fet entrega del Guardó Honorífic del Centenari a Joan Antoni Samaranch i s’ha presentat el llibre ‘100 Anys d’esquí a Catalunya, Passions de Neu’ de Toni Real i s’ha pogut visitar l’Exposició Fotogràfica del Centenari.

Taula de ponentsAl 1908 neixia, en el sí del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), la secció d’Esports de Muntanya gràcies a l’empenta dels que van ser els pioners de l’esquí a Catalunya. Han passat ja cent anys i aquest matí, a la seu del mateix Centre Excursionista de Catalunya, s’ha donat el tret de sortida del Centenari de l’Esquí a Catalunya, una efemèride que es commemorarà al llarg de tot l’any amb un seguit d’esdeveniments esportius i culturals que avui s’han presentat en un acte que ha comptat amb la presència, entre d’altres autoritats, de Joan Antoni Samaranch, Marquès de Samaranch, que ha rebut el Guardó Honorífic del Centenari per la seva dedicació envers els esports de neu; Anna Pruna, secretaria general de l’esport de la Generalitat de Catalunya; Enric Aloy, secretari general d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya ; Ramon Carreras, president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH); Josep Manuel Puente, president del Centre Excursionista de Catalunya.

En el transcurs de l’acte, convocat per la FCEH i el CEC, Josep Manuel Puente, president del CEC, ha destacat que “per nosaltres aquesta data és molt especial”, en referència al 24 de desembre de 1908 “quan va tenir lloc a Rasos de Peguera la primera experiència d’esquí a Catalunya”.

Els ponents visiten l'exposicióPer la seva banda, Ramón Carreras, president de la FCEH, ha fet énfasi en “l’energia i significació que té aquesta efemèride. Fa cent anys que estem malalts de neu i avui a casa nostra ja hi ha 100.000 socis de més de 80 clubs i 12.000 federats. Molta gent que es mereix ser tinguda en compte”. Enric Aloy, secretari general d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, també ha fet referència a l’importància del sector de l’esquí “que és una activitat que va molt més enllà de la pràctica esportiva. Són 100 anys d’història d’un sector i d’un país” ha dit després de confirmar que malgrat la crisi “mantindrem la inversió que venim fent en els darrers anys i les campanyes d’esquí”.

Anna Pruna, Secretaria General de l’Esport, ha assegurat que “Catalunya no sería el que és sense les muntanyes” i s’ha felicitat per la vocaió de competició d’un esport “que enguany celebrarà el seu centenari amb l’organització de diferents Copes del Món a La Molina. Són unes cites de gran rellevància que també signifiquen una gran aposta en el territori i de gran impacte econòmic. Esperem que per molts anys poguem seguir celebrant temps de neu”.

Samaranch: “Agraeixo de tot cor aquest guardó”

El guardonat amb el seu reconeixementUn dels moments més emotius de l’acte ha estat l’entrega del Guardó Honorífic del Centenari a Joan Antoni Samaranch per la seva implicació en els esports de neu. Samaranch ha agraït la presència en l’acte de Joan Laporta, president del FC Barcelona “l’únic club de Barcelona que té una pista de gel, cosa que li vull agraïr” I ha recordat la seva condició de soci número 13 del CEC. “Aquest guardó em fa mirar enrrera i enrecordar-me dels lligams que he tingut amb el món de l’esquí. Recordo quan pujava a La Molina i carregava els esquís a l’esquena per pujar, perque llavors no hi havia remuntadors mecànics”.”Els esports d’hivern cada cop tenen més importància”, ha destacat Samaranch, que com a president del Comité Olímpic Internacional va materialitzar la separació dels JJ.OO d’estiu i els d’hivern, oficialitzada per primera vegada a Lilehamer’94. Samaranch s’ha mostrat “molt feliç per les Copes del Món que tindrem aquest any als Pirineus i espero que fagi fred” i ha desvetllat que el guardó que avui ha rebut “I que agraeixo de tot cor” estarà exposat al Museu Olímpic i de l’Esport de Montjuïc.

Presentació del Llibre ‘100 Anys d’esquí a Catalunya, Passions de Neu’

Ramón Carreras i Toni Real comenten el llibreLa seu que va veure nèixer l’esquí a Catalunya ha estat també avui el marc on s’ha presentat el llibre editat per Televisió de Catalunya i Cossetània Edicions ‘100 Anys d’esquí a Catalunya, Passions de Neu’ escrit pel periodista de TV3 i director del programa ‘Temps de neu’ Toni Real, un llibre que com l’autor ha descrit, “no és un llibre d’història, sinó un llibre d’històries, d’anècdotes, de passions”, ha dit Real després de destacar que “gràcies a l’esquí centenars dels pobles dels Pirineus estàn vius i ben vius”.

L’arxiu fotogràfic més important del llibre pertany al CEC i moltes de les imatges es poden veure també a l’Exposició Fotogràfica del Centenari que avui s’ha pogut visitar a la sala d’exposicions del CEC però que serà itinerant.

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: