Novetats al Centre de Predicció d'Allaus de la Val d'Aran

Novetats al Centre de Predicció d'Allaus de la Val d'Aran
El Centre de Predicció d'Allaus de la Val d'Aran començarà a aplicar de forma experimental un nou sistema de classificació del terreny en funció de l'exposició a les allaus anomenat ATES (acrònim en anglès d’Avalanche Terrain Exposure Scale) importat directament des del Canadà. Un pas endavant cap a la prevenció d'accidents per allaus.

El Centre de Predicció d'Allaus de la Val d'Aran començarà a aplicar de forma experimental un nou sistema de classificació del terreny en funció de l'exposició a les allaus anomenat ATES (acrònim en anglès d’Avalanche Terrain Exposure Scale), que complementarà el tradicional Butlletí de Perill d'Allaus.

L'ATES és un projecte desenvolupat i implementat per primera vegada al Canadà amb l'objectiu de classificar el terreny en funció de l'exposició a les allaus. Els canadencs han valorat els seus itineraris més populars, atribuint a cadascun d’ells una categoria d'una escala de tres valors - simple, desafiant o complex -. En una segona fase, l’ATES s'ha executat a escala zonal, és a dir, els criteris de classificació del terreny s'han aplicat per zones de terreny definides. Aquesta classificació bàsica del terreny ha demostrat ser una eina molt útil i popular de planificació de les sortides hivernals per a tots els usuaris de la muntanya al Canadà, fent-se extensa als EUA i a Nova Zelanda.

Novetats al Centre de Predicció d'Allaus de la Val d'Aran

Per a la temporada 2011-2012, el Centre de Predicció d'Allaus del Conselh Generau de la Val d'Aran fa pública la primera experiència a Europa d'aplicació de l’ATES al sector pilot de Pontet, al sud-oest d'Aran. El punt d'accés a la zona és el pàrquing de la incineradora de la boca nord del túnel de Vielha, on s'ha instal·lat un panell informatiu amb un mapa del sector, la classificació del terreny i indicació d'alguns itineraris possibles. A més l'usuari disposa d'una eina molt pràctica - anomenada Avaluador - per a l'elecció objectiva i sistemàtica de la sortida adequada al terreny (mitjançant l’ATES) i a les condicions de neu i perill d'allaus pronosticades (mitjançant el Butlletí de Perill d'Allaus).

D'aquesta manera l'usuari podrà combinar ambdues informacions i obtindrà com a resultat un conjunt de recomanacions adequades al seu nivell d'entrenament i de l'experiència en terreny de neu i allaus per poder gestionar amb èxit el perill d'allaus segons unes condicions i un tipus de terreny determinats. Un pas endavant cap a la prevenció d'accidents per allaus.

Fuente:

FEEC.CAT

FEEC.CAT

3 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    08/03/2012 16:12
    #1
    El Gavaldà & Co, són uns cracks.

    :+: :+: :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    09/03/2012 10:09
    #2
    Increïble. Doncs si, vaya cracs!

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    09/03/2012 10:21
    #3
    Que envidia! ya podiamos tener por Aragón un sistema así...

    Felicidades y a seguir así, que lo haceis cojonudamente!

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: