Gaudint com els campions de la pista Avet

Gaudint com els campions de la pista Avet
La pista Avet s'ha omplert en el seu primer dia d'obertura total d'esquiadors àvids de sensacions de Copa del Món. És el traçat en el que del 10 al 12 de febrer es disputaran tres proves femenines del Circ Blanc. L'organització de Grandvalira Soldeu 2012 ha preparat la pista seguint els requeriments de la FIS i tot està ja a punt per acollir l'esdeveniment esportiu hivernal més important que se celebrarà als Pirineus.

La pista que albergarà tres jornades consecutives de la Copa del Món femenina ja està a punt de competició, dues setmanes abans que es disputin les proves, dos gegants i un eslàlom. L'organització de Grandvalira-Soldeu 2012 ha complert la seva promesa, ha fet bé la seva feina i, malgrat els capritxos de la meteorologia, ha aconseguit que la pista Avet es trobi en les condicions idònies per acollir la competició, els dies 10, 11 i 12 de febrer. De fet, a partir del dissabte 28 de gener els esquiadors han pogut comprovar-ho i, a més, han gaudit d'un traçat plenament homologat per la Federació Internacional d'Esquí (FIS). La pista es tornarà a tancar al públic uns dies abans del primer gegant per ultimar la seva preparació definitiva.

La pista Avet s'ha convertit, amb les últimes modificacions, en una baixada d'alt rang internacional. La neu cobreix la totalitat de la pista gràcies a les nevades caigudes però també als 34 canons d'última generació amb una gran capacitat de producció. Les condicions actuals del recorregut són fins i tot millors que les de l'any passat durant la celebració de la Copa d'Europa. Dos centenars de voluntaris i més de 150 treballadors, integrats en la divisió de Direcció de Cursa, treballaran durant les jornades de competició i diversos dies abans perquè estigui condicionada a les necessitats de la competició.

El més alt nivell de l'esquí femení mundial en una pista molt tècnica

Pista Avet a GrandvaliraHi participaran fins a 80 esquiadores en representació de 18 països. Els que ja han preinscrit a les seves corredores són Alemanya, República Txeca, els EUA, Suïssa, Suècia, Eslovènia, Eslovàquia, Noruega, Liechtenstein, Itàlia, França, Finlàndia, Canadà, Bèlgica, Àustria, Argentina, Espanya i, per descomptat, Andorra.

Amb aquesta carrera Andorra es convertirà en el 25è país que rep el circuit d'esquí alpí més important del món i que va començar el seu camí en els anys 60. Per primera vegada, Andorra entra en el selecte grup de països que l'integren.

Moltes de les que vinguin a competir coneixen la pista Avet (anomenada així per l'enorme avet situat al mig de la pista), ja que des del 2008 acull proves de la Copa d'Europa. Segons l'opinió de les corredores, és una de les pistes més difícils i tècniques del calendari internacional. El mur inicial, curt però contundent, obliga a agafar un bon ritme des de la primera porta, el que exigeix a les esquiadores màxima concentració. D'altra banda, el pendent final, de gran longitud i que s'inclina de manera progressiva, obliga a la perfecció tècnica en uns moments de gran desgast físic. A la zona intermèdia s'entrellacen plans i murs suaus en contrapendent amb espectaculars canvis de rasant que obliguen a un conscienciós estudi del traçat abans de cada cursa, en aquest cas dos gegants (divendres i dissabte, 10 i 11) i un eslàlom (diumenge, 12). Després d'aquest tram intermedi apareix un últim mur amb molta pendent i bastant exigent. A la zona d'arribada, a la base de Soldeu, s'ha instal·lat la grada (amb capacitat per més de 1.000 espectadors), la zona de cronometratge i els mòduls per als mitjans de comunicació, així com una pantalla gegant que permetrà als espectadors seguir la totalitat de la carrera a la zona d'arribada.

A la pista de competició i entrenament es respectaran totes les indicacions i reglaments de la FIS pel que fa a la seguretat. S'instal·laran les xarxes tipus A fixes, la protecció de doble xarxa mòbil, les proteccions individuals per a obstacles i l'arribada amb tota la infraestructura necessària per garantir la seguretat de les esquiadores.

Un túnel sota la carrera

Una altra de les característiques destacables que s'ha realitzat en el traçat és el túnel de 80 metres que evita la cruïlla de la pista blava Ós amb l'estadi de competició Avet. Està situat a la zona intermèdia del traçat. És prou ample perquè puguin passar les màquines llevaneus i està il·luminat, complint amb les mesures de seguretat. Amb aquestes modificacions, la pista Avet s'eleva uns metres i això permet obtenir un canvi de rasant que fins fa unes temporades no existia i que, per tant, la fa molt més atractiva. El túnel facilita el pas subterrani als esquiadors que vénen de la pista Ós, ja que no han de creuar la pista negra.

Com arribar?

S'accedeix directament a la pista Avet al telecabina de vuit places de Soldeu i també en el telecadira desembragable de sis places. Això permet la comoditat de les participants, del públic i dels organitzadors, que tindran dos remuntadors d'última generació a la seva disposició per accedir a la zona de sortida. El traçat té una orientació nord-oest, el que garanteix la qualitat de la neu, i baixa en la major part del recorregut per la màxima pendent enfocant cap al poble de Soldeu, on té la meta. El recorregut és perfectament visible des de Soldeu i la majoria d'hotels tenen les seves habitacions més assolellades enfocades cap a la pista de competició.

Característiques de la pista Avet:

  • Gegant (divendres 10 i dissabte 11 de febrer)
  • Longitud: 1187 m.
  • Cota màxima: 2.240 m.
  • Cota mínima: 1.840 m.
  • Desnivell: 400 m.
  • Eslàlom (diumenge 12)
  • Longitud: 590 m.
  • Cota màxima: 2.040 m.
  • Cota mínima: 1.840 m.
  • Desnivell: 200 m.

Artículos relacionados:


0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: