El Comú puja un 50% els impostos a SAETDE

El Comú puja un 50% els impostos a SAETDE
El comú augmenta un 50% la taxa de radicació de les pistes de Saetde i així la societat pagarà aquest any 750.000 euros en lloc dels 500.000 de l’exercici passat. El conflicte permanent entre Saetde i el comú d’Encamp no sembla apaivagar-se. La decisió de la corporació d’augmentar un 50 per cent la taxa de radicació de les pistes d’esquí de Pas de la Casa-Grau Roig ha causat molt malestar en la societat, que ja té impugnades a la Batllia les taxes dels tres anteriors exercicis. Als 1,6 milions que fins ara estan pendents de la decisió judicial s’hi hauran de sumar els 750.000 euros d’aquest any.

La societat Saetde, que gestiona les pistes de Pas de la Casa-Grau Roig, haurà de pagar aquest any una factura de 250.000 euros més corresponents a l’impost de radicació de les pistes. El comú ha decidit passar d’un impost de 10 cèntims el metre quadrat, fixat en les anteriors ordinacions, als 15 cèntims, el que significa un increment del 50 per cent respecte d’aquest any. Aquesta xifra s’aplica sobre el total de superfície de la concessió: 23 milions de metres quadrats. A la xifra resultant se li apliquen posteriorment diversos factors de correcció, com ara l’índex de localització.

Des de Saetde s’ha acollit amb sorpresa la decisió de la corporació, tenint en compte que la mitjana d’increment de la taxa ha estat del quatre per cent i s’ha relacionat l’augment de la pressió fiscal amb la decisió de no cedir el miler de forfets a preus preferencials per als veïns de la parròquia.

L’impost dels tres darrers exercicis ha estat recorregut per l’estació d’esquí a la Batllia, en considerar-lo arbitrari i no ajustat a dret. El director general de Saetde, Joan Viladomat, ha reclamat reiteradament l’aplicació dels mateixos criteris emprats per altres comuns amb estacions d’esquí, que només graven les àrees destinades a ús comercial. En total, Saetde té pendent el pagament d’1,6 milions d’euros corresponents als impostos del 2004, 2005 i 2006. En la darrera assemblea general ordinària, la direcció va relacionar la disminució dels beneficis previstos per aquesta temporada amb l’augment de la pressió fiscal, alhora que va adduir aquest factor per justificar que gran part de les inversions vagin dirigides a l’estranger. “Amb aquests impostos és radicalment impossible invertir a Encamp. És molt més rendible expandir-nos cap a l’estranger”, va assegurar davant els socis Joan Viladomat a mitjan de novembre.

L’aprovació de la Llei de Finances comunals el juny del 2003 ha permès als comuns una autonomia fiscal superior. Això ha representat que dels 30.000 euros d’impost amb què es va gravar Saetde aquell exercici s’ha passat a un mínim de mig milió d’euros, increments contra els quals ha presentat recurs a la Batllia la societat i que, per tant, encara no han pogut ser ingressats pel departament de finances del comú encampadà. Des de la societat es dóna per fet que la nova ordinació tributària serà objecte de recurs a la Batllia.

En total, el pressupost del 2007 de la corporació preveu uns ingressos de 2,1 milions d’euros corresponents a impostos sobre activitats econòmiques, que alhora representen més de la meitat dels ingressos en impostos directes que se situen en 3,7 milions.

Notícia extreta del Diari d'Andorra.

Artículos relacionados:

  • Peu de pista real a Encamp? Publicado el 21/02/2012
  • El comú fora de SAETDE? Publicado el 12/12/2007

6 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    02/01/2007 11:52
    #1
    I l'objectiu d'aquest impost quin es?

    Be, importa poc, els afectats serem nosaltres com sempre... 1 euro o 2 més per ff a partir de la proxima temporada i llestos.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #2
    Fecha comentario:
    02/01/2007 13:14
    #2
    Tot aixó sembla un noticiari andorrà, per a quan més notícies del nostre país que ens afecta més de ple???

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #3
    Fecha comentario:
    03/01/2007 00:42
    #3
    Per a quan els diaris d'aquí donguin l'importància a les notícies de neu que hi donen allà ;)

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #4
    Fecha comentario:
    03/01/2007 14:44
    #4
    No es per res peró aquests dies els diaris d´aquí porten forces notícies referides al àmbit de l´esquí català. Com per exemple la baixada de forfaits venuts, el tema de les pistes homologades a Espot, etc., etc. A més lo d´andorra com de costum es el culebrón de no acabar mai.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #5
    Fecha comentario:
    03/01/2007 23:13
    #5
    Doncs resulta que la notícia d'Espot ja està penjada, que estat fora i que si vols col.laborar per penjar notícies amb molt de gust et facilitarè un compte. No es pot arribar a tot en aquesta vida.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #6
    Fecha comentario:
    04/01/2007 00:53
    #6
    Vosté perdoni!!! De fet jo tampoc en ting gaire de temps normalment, aquests dies si peró ben aviat se m´acaba la bona vida.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0


Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: