Quo vadis Andorra?

Quo vadis Andorra?
Després de molt llegir informacions sobre la davallada del turisme britànic en especial i el turisme en general serà hora que algú es faci les preguntes correctes per tal d'arribar a les sol.lucions adients. Una cosa és clara, al Pirineu llegiem que per exemple estacions com Superbagneres han millorat i molt els seus resultats, en canvi a Andorra, i algunes altres, els números no arriben ni de lluny a les previsions ja de per si pessimistes, si és que eren realistes. També estan preocupats per l'aeroport d'Osca, per la manca d'infraestructures ... pilotes fora?

Crisis, what crisis?

Aquest any aquest és un titular de moda i recurrent, tot i que aquest disc dels Supertramp ja té una col.lecció d'anys ara com ara per alguns està més de moda que maï. Un cop més els dirigents de certs negocis viuen d'esquenes a la realitat, en èpoques de vaques flaques no es pot collar la part més dèbil, en aquest cas el consumidor, per que tot té un límit. En aquests moments vivim el que ja era previsible allà pel més de juny quan es comencen a planificar les temporades d'hivern de forma evident, i el que no és normal és aplicar pujades de preus no nomes molt per sobre de l'IPC viscut sino molt i molt per sobre de l'IPC previst, en una economia entrada en deflacció no es pot viure del turisme amb fortes pujades de preus per que la gent el primer que es treu són els capricis, i la neu no ens enganyem no és res més que aixó excepte per uns quants penjats entre els que m'haig d'incloure.

Política d'ofertes

No és normal tenir que estar tota la temporada aplicant descomptes per que els preus són fora d'òrbita, és molt més adient aplicar les pujades, o baixades, correctes en el seu moment i no haver d'estar sis mesos aplicant pedaços a les errades ja comeses, que encara rai, que podia haver estat pitjor i no fer-hi res. Tampoc és normal que ens vulguin fer creure que menjar en un restaurant a 2.000 metres d'alçada costa tres vegades més que fer-ho a 1.400, no senyors, peró aquest, tot sigui dit, ja no és un problema d'aquesta temporada tot i que també suma i se'n podria fer una tesi al respecte, si us plau viatgin al bressol de l'esquí, Aústria, i observin com a gairebé qualsevol estació es pot menjar força bé per poc més de 10 euros, incloses algunes glaceres a l'estiu, i parlem de preus ... el tema qualitat millor no tocar-lo que algú se'n podria sentir ofés i tot.

Algú ha pensat a les famílies? No ho crec, no hi ha masses economies familiars que es poguin permetre l'esquí de dia, quatre forfets, benzina i entrepans portats de casa suposen tranquilament 200 euros i avui en dia en general qui es pot permetre aixó amb certa regularitat sol disposar d'allotjament propi i forfet de temporada per tant despesa zero tal com em comentava el responsable de comunicació d'una estació. Cosa que vol dir al menys que algú s'ha adonat que així no van bé, ara ja veurem si a casa seva li fan cas, per que els problemes el primer és mirar-los a la cara, peró després i més important si cap és afrontar-los de forma meditada.

I és nomes Andorra?

Està ben clar que no, peró al menys a Andorra es donen xifres amb regularitat cosa que a d'altres parts seria més complicat criticar per que les xifres les saben ells i els càlculs públics no sempre són tot lo acurats que caldria per conèixer la veritable realitat, peró ja se sap, pà per avui gana per demà. Tot i que amb la crisi igual aquest any potser si són força reals per tal de que, com gairebé sempre, mirin de reull a papà estat que acabi pagant les disbauxes d'uns quants amb els diners de tots.

I a França que?

Doncs a França tot i la crisi guanyen esquiadors ... per que serà? Potser uns preus més acurats? Potser uns serveis a l'alçada del que es paga? Potser ... hi han quasi tants potsers com clients que pasen a l'altra banda, està clar que hi han moltes raons, per mi destacaria que aquest any els que hem pujat amb regularitat som els autèntics Malalts, els que preferim treure'ns d'altres coses per esquiar i sobretot els que no pujem a la neu per que està de moda sino per que ens agrada com a d'altres pescar o anar amb bici. I els auténtics Malalts preferim estacions amb aire de muntanya com Puigmal, Eina o Arcalís (Si, a Andorra!!) per sobre dels parcs temàtics de la neu fets absolutament a cop de bulldozer i amb avorrides autopistes.

I llavors que?

A títol de resum diria que molts dels caps pensants potser haurien d'apropar-se una mica més als seus clients i veure que els hi estan demanant, no nomes apropar-s'hi per escurar-los les butxaques, tornem al d'abans: pà per avui gana per demà. No tinc cap dubte que algú ha d'haver vist les orelles al llop ... peró aixó nomes el temps ens ho dirà.

També podeu parlar d'aquest tema al nostre fòrum.

Artículos relacionados:

  • Diversitat d'opinions sobre l'evolució de la temporada Publicado el 06/01/2009
  • Els esquiadors retallen les despeses Publicado el 04/01/2009

6 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    13/04/2009 16:34
    #1
    David,

    Et dono la raó en tot. El que passa és que al sud dels Pirineus no hi ha una tradició d'empreses serioses gestionant estacions. Em fa l'efecte que les estacions grans fa més de 20 anys que s'han acostumat al model Baqueira: una cosa tan fàcil com crèixer en esquiadors i en beneficis, al temps que pujaven els preus per sobre de l'IPC. Jo crec que això s'ha acabat i hauran d'aprendre a gestionar amb preus més baixos si no volen tenir les estacions buides. Això és el que va passar els anys 80 als Alps i per això ens sorprenen els preus baixos que en general tenen (hotels, forfaits, dinars a pistes, etc.).

    Per cert, Crisis what crisis era de Supertramp. El titol famos de l'Alan Parsons era, si no recordo malament, Tales from mistery and imagination


    :+:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    13/04/2009 17:15
    #2
    :crying: :crying: :crying: :crying:

    Maleïda neurona!! :lol2: :lol2:

    Ja està arreglat, mercés Seceda :+: :+:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    16/04/2009 10:35
    #3

    Una observacio:
    No m'agrada el to de les discussions sobre el tema a Nevasport noticies de caire ..Catalunya/Andorra contra Espanya..tinc que controlar els meus dits pero no respondre el que penso..Tampoc m'agrada gaire l'enfoque de les noticies de l'Ivan i els titulars una mica sesgats..no crec que sigui el cami.. :-:



    Estic bastant d'acord amb el teu article David!..tant mateix les estacions del sud de França no crec que siguin el model,dons algunes estan a punt de la quiebra tot i les ajudes del seus ajuntaments tambe greument endeutats,es posible(bastant) que la proxima temporada un parell o tres de les estacions de les neus catalanes no obrin les portes,la crisis es per tots,es molt greu durara anys i veuren com s'en surten les estacions dons el pastis es fa petit.

    La part positiva d'Andorra es que teu una gran infraestructura amb remuntadors,AIXO VAL MOLTES PELES,i els competidors no se si se les podran gastar..Tambe te una bona xarxa hotelera,la negativa seria el servei i les comunicacions,carreteres i aeroports..




    TOTALMENT D'ACORD AMB AQUESTA PART! :+:

    "No és normal tenir que estar tota la temporada aplicant descomptes per que els preus són fora d'òrbita, és molt més adient aplicar les pujades, o baixades, correctes en el seu moment i no haver d'estar sis mesos aplicant pedaços a les errades ja comeses, que encara rai, que podia haver estat pitjor i no fer-hi res. Tampoc és normal que ens vulguin fer creure que menjar en un restaurant a 2.000 metres d'alçada costa tres vegades més que fer-ho a 1.400, no senyors"


    Salutacions

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #4
    Fecha comentario:
    16/04/2009 14:30
    #4
    El tema de les notícies jo ja li he dit al responsable que a mi tampoc no m'agrada, peró tot sigui dit ... funciona ;)

    En quant a que les estacions franceses estàn endeutades ... aprofito per recordar que Arcalís porta anys i panys vivint sobre el fil de la navalla, o sigui que no és patrimoni exclusiu de les franceses que no compten amb un estat al darrera :frown: :frown:

    Al final veurem com són els números, peró el que no nomes a mi sino a molta gent (I així ho demostren les xifres d\\\'usuaris) ens sembla és que a aquesta banda del Pirineu tot s\\\'hi val, i no és així, s\\\'ha de posar una mica de seny a tot el sector, cosa que implica també a hotelers i restauradors que viuen de la "teta" peró no nomes l'han d'escanyar, també hi han d'aportar el seu granet de sorra, una mica com ja deia a un altre article a Malalts.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    17/04/2009 01:20
    #5
    Home jo veig estacions dels Hautes Pyrenées mooooolt competitives en serveis, infraestructures, innivació i PREU. Tenen a més una clientela fidel,......
    Les Neiges a part de 2 o 3 estacions son petites, i amb infraestructures limitades. Si tinguéssin una bona xarxa de remintadors estacions com Puigmal vendrien moooolts forfaits.

    Salut

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #6
    Fecha comentario:
    17/04/2009 13:37
    #6
    Metalian certament Puigmal mereix una millor i mes ben equipada estaciò!!

    Desde casa meva veig el Puigmal i el paquet que te es impresionant.


    Salutacions

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: