Allau, Xavier de le Rue i ABS ...

Allau, Xavier de le Rue i ABS ...
Un trio indisoluble, bé de fet un duet al menys després de la darrera experiència del guanyador del Freeride World Tour. El rider de Rossignol Xavier de le Rue el passat 28 de març va veure's implicat en una allau i que gràcies a aquest aparell, l'ABS Airbag del que us parlarem a l'article, va salvar la vida, o al menys així de clar ho diu ell mateix.

"[...]l'ABS em va salvar la vida, i haig d'afegir que estar avui aquí és un gran miracle[...]"

Accident de Xavier de le Rue - Crèdit foto: Christopher Sjostrom

Accident de Xavier de le Rue - Crèdit foto: Christopher Sjostrom

Xavier de le Rue és el guanyador de l'edició de 2008 del Freeride World Tour, aquest surfer va viure en primera persona, ara fa poc més d'un mes, una allau i vol compartir amb tothom la seva experiència i agraïr a ABS Airbag que li salvés la vida: "Acabo de sortir de l'hospital sense cap problema, nomes una mica xafat peró res seriós. Així que voldria comentar algunes coses: primer dir que no podre agraïr mai prou a ABS el haver-me donat aquesta motxilla, m'han salvat la vida fent aixó. Les fotos i la gravació en 16mm es van fer des de l'helicòpter mentre jo em deixa anar per la pendent (...) i així us puc ensenyar que l'airbag no nomes funciona sinó que també mola!! (...) Així que m'he encomanat a mi mateix la missió d'ensenyar al món l'ABS Airbag!!!"

Accident de Xavier de le Rue - Crèdit foto: Christopher Sjostrom

Accident de Xavier de le Rue - Crèdit foto: Christopher Sjostrom

La peli dels fets

La velocitat no és de vegades suficient ... tot i que sempre m'heu pogut sentir dient que la velocitat és la vostra millor aliada quan estigueu forapistes.

Fer la tria adecuada en el moment adient no sempre és fàcil. A la primera secció de l'allau semblava anar força bé. La placa es va trencar, vaig poder sortir d'ella en un primer moment i enfilar cap abaix amb el monstre a la meva esquena i semblava que podria riure'm d'ell peró al final vaig començar a veure com es formaven unes extranyes línees al meu voltant. Portava força velocitat ... peró no suficient.
La muntanya em volia abaix i cap abaix vaig anar. Era el moment d'accionar el meu ABS ... Era realment gran, i a mesura que s'anava trencant amb una secció enorme em sentia caigut peró no per massa temps, a partir d'aquí ja començo a no recordar res. Nomes alguna imatge de quan els meus amics em van trobar uns dos quilómetres mes abaix del focus de l'allau, peró gairebé cap record fins a l'hospital. Ells em van trobar a sobre d'uns potser 6 metres de neu, no es creien que estigues .

Accident de Xavier de le Rue - Crèdit foto: Christopher Sjostrom

Els miracles succeeixen, i ben aviat em vaig adonar que era un autèntic miracle haver escapat viu d'aquesta experiència.

Després de dos a la zona on gravariem no semblava que aquesta pendent estigues tant malament o com a mínim no podiem preveure una allau d'aquestes dimensions, va ser absolutament inesperat. Aparentment un guía de la zona havia patit una allau amb un client al mateix tipus de pendent, mateixa inclinació, exposició, alçada, etc ... també es van salvar mercés a l'ABS. Havien baixat aquella per pala un parell de vegades aquells dies i res no semblava haver canviat.
La temperatura va pujar dràsticament i en aquest moment aquella cara nord es va anar omplint rapidament de sorpreses ... En qualsevol cas se que vaig ser més que afortunat d'haver portat la motxilla amb airbag. Les fotos us poden fer adonar facilment d'aixó ...
Ha estat un bon avís per mi ... A partir d'ara estudiaré millor el terreny peró del que m'he adonat és que s'ha d'escoltar tot el que et se sent al teu voltant.

Xavier de le Rue a l'hospital
Xavier a l'hospital.

Com funciona l'ABS Airbag?

Doncs ben fàcil, el principi de funcionament de l'airbag és el mateix que el d'una armilla salvavides o un airbag, una petita càpsula de nitrogen comprimit infla en molt poc temps les dues "orelles" que fins a aquell moment anaven amagades a la motxilla, que també per exemple serveix per portar els vostres esquís o taula quan feu una travessa.

(ski) (snow)

ABS desplegat

El principi que "us" mantindrà per sobre de la neu o al menys més aprop de la superfície, augmentant moltíssim les possibilitats de ser rescatat rapidament que com sabeu és la clau per a les víctimes de les allaus, és el principi invers de les partícules, aquell que diu que com més volum tingui una partícula més amunt quedarà si les partícules pateixen una sacsejada que com més llarga en el temps sigui més amunt deixarà a les partícules més grans. I per mostrar-vos l'idea d'aquest principi doncs podeu fer un cop d'ull al vídeo que us adjuntem:


Si vols traduir aquest article selecciona aquí el teu idioma!!

Artículos relacionados:

  • Una allau que quasi atrapa a Aymar Navarro Publicado el 08/10/2013

5 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    06/05/2008 18:23
    #1
    que mala cara se le ha quedar a aquet noi ;( una mica boig el Xavi

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #2
    Fecha comentario:
    07/05/2008 08:13
    #2
    Bon invent aquest, això és el no parar a l'hora de comprar-te invents d'aquests.....ara que faré amb la meva motxilla? :-D

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #3
    Fecha comentario:
    07/05/2008 12:34
    #3
    l'any que ve se'ls hi acaba la patent, aleshores sortirant altres marques i baixaran els preus, molt elevats ara mateix: 500euros/motxilla i els recanvis 125euros cada cop que tires de l'anella...

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #4
    Fecha comentario:
    07/05/2008 15:00
    #4
    Interessant aixó de la competència ;)

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #5
    Fecha comentario:
    10/05/2008 21:19
    #5
    Molt interessant invent

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0


Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: