Ok definitiu de la FIS a l'Avet

Ok definitiu de la FIS a l'Avet
La tarda de dijous 2 de febrer s'ha efectuat el control de qualitat de neu per part de Lluís Breitfuss, tècnic designat per la Federació Internacional d'Esquí (FIS) a la pista Avet de Grandvalira-Soldeu. L'especialista ha destacat l'excel·lent qualitat de la neu com a conseqüència del dur treball realitzat per l'equip de pistes i a les baixes temperatures regnants. Al llarg de la propera setmana està previst que arribin les esquiadores que del 10 al 12 convertiran Andorra en un país de Copa del Món.

La pista que albergarà tres jornades consecutives de la Copa del Món femenina ja està a punt per a la competició, després de rebre l'OK preceptiu per part de l'organisme que la va homologar: la Federació Internacional d'Esquí (FIS). Fa una setmana que la pista Avet es va obrir al públic en la seva totalitat i els esquiadors han pogut sentir sota els seus esquís les sensacions del Circ Blanc. Fa uns quants anys que l'organització de Grandvalira-Soldeu 2012 està adaptant el traçat als requeriments de la FIS, durant tota la temporada ha treballat la neu i avui s'ha realitzat ja el pas final amb el Control de Qualitat de Neu (CCN), imprescindible per a què es pugui competir. Aquesta mateixa tarda, el tècnic encarregat per la FIS ha aixecat acta que la neu a la pista Avet està a prova de Copa del Món.

Inspeccionant l'Avet  
Inspeccionant l'Avet  

"Hem aplicat tots els requeriments protocol·laris que dicta la FIS, i han sortit molt bé", ha dit Lluís Breitfuss, l'home encarregat pel màxim organisme per verificar el procés. "La neu a la pista Avet està en bones condicions i, a més, estic segur que el fred d'aquests dies millorarà encara més la seva qualitat. El meu informe és totalment positiu. Espero que la propera setmana es vegin tres grans competicions i que les esquiadores elogiïn la pista".

Perquè la neu d'una pista d'esquí sigui homologada per la FIS per tal que es pugui celebrar una prova de la Copa del Món, cal complir dos paràmetres bàsics: que hi hagi prou neu i que la duresa sigui l'òptima perquè no es deteriori amb el pas de les esquiadores. En aquest sentit, el gruix ha de tenir un mínim de 40 cm i ha de tenir una densitat mínima de 500 quilos per metre cúbic. Això és, entre altres coses, el que ha superat avui la pista Avet. Per a això es realitzen diferents proves en diferents zones de la pista. Cada prova, a més, s'ha de valorar en tres profunditats diferents: 5, 10 i 20 cm. Per calcular la temperatura s'utilitza un termòmetre especial, i per la humitat i pes, una balança.

"Jo he exercit de notari comprovant les mesures que efectuava Sebastià Plaza, que és el tècnic de Soldeu", afegeix Breitfuss, que l’any 2008 va ser director de carrera en les proves de la Copa del Món que es van disputar a La Molina. "Tots els tests han resultat satisfactoris. Ara només cal esperar uns dies per decidir si finalment s'injectarà aigua per endurir-la més o no per tal d'aconseguir la duresa requerida per a la competició".

De rang internacional

Així doncs, amb l'OK a la seva neu, la pista Avet ja està totalment a punt. S'ha convertit, amb les últimes modificacions, en una baixada d'alt rang internacional. La neu cobreix la totalitat de la pista gràcies als 34 canons d'última generació amb una gran capacitat de producció de neu. Les condicions actuals del recorregut són fins i tot millors que les de l'any passat durant la celebració de la Copa d'Europa. Dos centenars de voluntaris i més de 150 treballadors, integrats en la divisió de Direcció de Cursa, treballaran durant les jornades de competició perquè estigui sempre plenament condicionada.

Hi participaran fins a 80 esquiadores en representació de 18 països. Els que han preinscrit a les seves corredores són Alemanya, República Txeca, els EUA, Suïssa, Suècia, Eslovènia, Eslovàquia, Noruega, Liechtenstein, Itàlia, França, Finlàndia, Canadà, Bèlgica, Japó, Àustria, Argentina i Espanya. Moltes de les que vinguin a competir coneixen la pista Avet (anomenada així per l'enorme avet situat al mig de la pista), ja que des del 2008 acull proves de la Copa d'Europa. Segons l'opinió de les corredores, és una de les pistes més difícils i tècniques del calendari internacional.

Amb aquesta carrera Andorra es convertirà en el 25è país que rep el circuit d'esquí alpí més important del món i que va començar el seu camí en els anys 60. Per primera vegada, Andorra entra en el selecte grup de països que l'integren.

Seguretat

A la pista de competició i entrenament es respectaran totes les indicacions i reglaments de la FIS pel que fa referència a la seguretat. S'han instal·lat xarxes tipus A fixes, la protecció de doble xarxa mòbil, les proteccions individuals per a obstacles i l'arribada amb tota la infraestructura necessària per garantir la seguretat dels esquiadors.

Les principals característiques de la pista de l'Avet per a les dues proves programades seran:

Eslàlom gegant (divendres 10 i dissabte 11 de febrer):

  • Longitud: 1.187 m.
  • Cota màxima: 2.240 m.
  • Cota mínima: 1.840 m.
  • Desnivell: 400 m.

Eslàlom (diumenge 12):

  • Longitud: 590 m.
  • Cota màxima: 2.040 m.
  • Cota mínima: 1.840 m.
  • Desnivell: 200 m.

Artículos relacionados:


1 Comentaris Escriu el teu comentari

  • RX
    RX
    #1
    Fecha comentario:
    03/02/2012 09:36
    #1
    Enhorabuena por el reconocimiento. :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: