L'esquí 'fantasma'

L'esquí 'fantasma'
Catalunya també se suma a la moda de l'esquí en estacions fantasma, una moda importada dels Estats Units on és molt típic que antigues estacions siguin preses pels esquiadors de muntanya que poden gaudir dels còmodes accesos i de les zones controlades per als seus ascensos i descensos sense tant perill d'allaus com a la muntanya totalment verge. Un exmple pot ser Llesui molt frecuentada per aquests esquiadors i com ells mateixos diuen: "És una altra manera de disfrutar de la neu, sense aglomeracions".

El fenomen va començar --com tants altres-- als Estats Units, on, només a les muntanyes de Colorado, hi ha unes 145 estacions d'esquí abandonades o que no han arribat mai a inaugurar-se. Són els denominats lost resorts o estacions perdudes i els que han esquiat per les seves pistes asseguren que l'experiència és per no oblidar-la. Pel silenci, per la sensació de soledat, per la qualitat de la neu verge. La moda --com també tantes altres-- ha començat a despertar interès entre els esquiadors catalans, la majoria aficionats experts, amb un gran domini de l'esquí. L'antiga estació de Llessui, tancada al públic des del 1987, n'acull algunes desenes cada cap de setmana, si el temps ho permet.

"La gent de la comarca coneix el lloc des de fa anys i no és estrany veure-hi grups de joves esquiant. Encara que últimament també vénen aficionats de fora, normalment de Barcelona", expliquen els veïns del petit poble, que ara depèn de l'Ajuntament de Sort (Pallars Sobirà). Aquest hivern, a més a més, la vella estació compta amb l'al.licient afegit d'una neu pols excel.lent. "Aquí no han caigut grans precipitacions, però sí que hi ha hagut nevades pràcticament cada setmana i això ha fet que la capa de neu s'hagi anat renovant", va explicar divendres passat, des del seu restaurant Casa Kiko, el qui va ser un dels últims directors d'aquesta estació, Francisco Rafel.

Zones segures

"És una manera diferent de disfrutar de la neu, sense les aglomeracions de les altres estacions", va assenyalar Enric Oliva, un aficionat de la Pobla de Segur, que practica amb assiduïtat l'esquí de muntanya. Les pistes abandonades o fantasma també són zones més segures que la muntanya oberta, perquè en el seu temps van ser convenientment condicionades i arreglades. "És un bon lloc per iniciar-se en l'esquí de travessia", va comentar Oliva.

El risc d'allaus de neu als antics complexos hivernals "no és més gran que en altres punts de la muntanya", va assegurar l'aficionat. De fet, va insistir, els esquiadors que freqüenten aquestes estacions solen anar ben equipats. "A més de roba d'hivern, s'ha de portar una pala, una sonda, sovint uns grampons i sempre un petit dispositiu anomenat ARVA, que emet un senyal de ràdio i que facilita el rescat en cas de quedar sepultats per una allau", va explicar. Els aficionats que practiquen esquí fora de les pistes abalisades d'una estació no acostumen, en canvi, a portar aquest instrumental. "Sabem que no hem de sortir mai sols per la muntanya i que, abans de fer-ho, s'ha de conèixer quin temps farà i quin és el risc d'allaus", va afegir Oliva. L'únic inconvenient de les estacions perdudes són els ascensos. Com que no hi ha remuntadors mecànics, els desnivells s'han de pujar a peu, si no es disposa de moto de neu.

Notícia extreta d'El Periòdic de Catalunya.

6 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    08/02/2009 20:06
    #1
    M\\\'encantaria iniciar-me en l\\\'esqui de travessia, algun dia suposo que ho faré. De moment no conec gent per fer-ho i anar sol em fa massa respecte, més llegint als experts que recomanen anar amb tant i tant de compte...

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    09/02/2009 15:06
    #2
    A part de llesui, tenim alguna altre estació fantasma?

    La tuca? i per les contrades gironines?

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #3
    Fecha comentario:
    09/02/2009 17:05
    #3
    nop inde, per aqui no n'hi ha cap més, excepte els Rasos de Peguera.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #4
    Fecha comentario:
    09/02/2009 21:05
    #4
    Bé ... podriem afegir Vall Fosca ;)

    Peró per Girona com diu el mestre de les mini-estacions i estacions fantasmes cap més.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    10/02/2009 00:08
    #5
    així al final vallfosca ja queda parada definitivament?

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #6
    Fecha comentario:
    10/02/2009 02:03
    #6
    ... tu que creus?? ;)

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: