El triple de neu que l'any pasat

El triple de neu que l'any pasat
Si fem una comparativa de les mitjanes de cotes de les estacions andorranes aquest any respecte l'any pasat veurem que la neu triplica aquest fi d'any els gruixos del desembre de 2007. La cota màxima en la primera quinzena passa de 30 cm al 2007 a 100 al 2008. Les estacions del Principat superen els gruixos de neu de les dels Alps i les previsions són de que segueixi nevant aquests dies que encara queden per acabar l'any.

Les estacions d'esquí andorranes tripliquen algunes cotes de neu en aquest últim mes de l'any en comparació amb el desembre del 2007. Segons les mitjanes dels gruixos de neu de totes les estacions andorranes, la cota baixa entre l'1 i el 10 de desembre del 2007 es va registrar en 15 centímetres. La mateixa cota en la primera quinzena d'aquest mes ha estat de 50 centímetres. Pel que fa a les altes en els primers deu dies de l'any passat, només es van enregistrar 30 centímetres de gruixos de neu com a mitjana a totes les estacions d'esquí. Aquesta xifra, en els mateixos dies de desembre d'aquest any, arriba fins als 100 centímetres, és a dir, més del triple.

Però els gruixos de neu són sempre superiors a la segona meitat de l'últim mes de l'any. Així, en la segona quinzena de l'any passat, es van enregistrar 35 centímetres de cota baixa i 60, d'alta. Però les precipitacions en format de neu han estat més presents aquest fi d'any al Principat i en l'última quinzena d'aquest mes de desembre hem tingut una mitjana de cota baixa de neu d'uns 75 centímetres i una mitjana de cota alta que ha arribat fins als 155 centímetres.

Ha estat un bon inici de temporada per a les estacions d'esquí, ja que aquest any les precipitacions en format de neu han caigut abans que l'any passat i continuen fent blanc el paisatge. Aquest fet va provocar un avanç de l'obertura de les pistes i sembla que aquest fi d'any també continuaran amb un gruix i una qualitat alts, tot i que no se sap si deixaran que els amants de l'esquí puguin gaudir de bons dies per les precipitacions que s'esperen fins que acabi l'any, amb un cel cobert i precipitacions de neu. Tot i això, s'espera que amb el canvi de calendari el cel comenci a aclarir-se i s'esperen millors condicions meteorològiques perquè es pugui gaudir dels alts gruixos de neu a les pistes.

Millor que els Alps

Si es fa una comparativa, els Pirineus sempre han estat inferiors en gruixos de neus als Alps francesos, segons van explicar ahir fonts d'Ski Andorra. Les abundants precipitacions d'aquest any, però, han canviat el rànquing de les cotes. Així, el 24 de desembre passat les estacions dels Alps francesos presentaven cotes més baixes. Per exemple, Alpe d'Huez tenia gruixos entre 63 i 130; Chamonix Mont Blanc, entre 40 i 185; Courchevel, entre 61 i 85; Meribel, entre 45 i 85, i Les Arcs, entre 90 i 135 centímetres. El mateix dia totes les estacions del Principat superaven els 70 centímetres de cota baixa i arribaven fins als 180 de cota alta, aconseguint tenir el 100% de les pistes obertes, tant Vallnord com Grandvalira. Per contra, els Alps francesos no tenien tots els seus quilòmetres esquiables oberts.

Notícia extreta d'El Periòdic d'Andorra.

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: