El risc d’allaus se situa en un nivell elevat

El risc d’allaus se situa en un nivell elevat
Atenció al risc d'allaus, ara mateix el mantell de neu és força inestable i aixó fa preveure la possibilitat de que es produeixin allaus espontanis, sobretot en les vessants nord i per sobre dels 2.400 metres. De fet aquest cap de setmana s'ha hagut de donar per acabada la temporada a la Pleta del Prat per l'elevat risc d'allaus i per evitar així desgràcies personals. Així que si sortiu a fer esquí de muntanya o fora de pistes aneu amb molt de compte.

El Govern va informar ahir que les darreres nevades i el fort vent han fet que el risc d’allaus se situï en un nivell quatre sobre una escala de cinc, cosa que significa que el perill és alt. De fet, el mantell nival està feblement estabilitzat a la majoria dels vessants.

Així, les nevades de la nit de diumenge a dilluns i d’aquest matí han fet que s’acumulin entre 20 i 40 centímetres de neu per sobre dels 1.500 metres, i aquestes precipitacions han estat acompanyades per un fort vent nord-oest. Aquests dos elements han provocat que les precipitacions de neu s’hagin dipositat sobre un mantell nival gelat a conseqüència de les pluges de la nit de dijous a divendres. És per això que des del servei de transport per cable i meteorologia del Ministeri d’Economia i Agricultura preveuen la producció d’allaus espontànies, i algunes poden arribar a ser importants, concretament per sobre dels 2.400 metres i en vessants nord.

Tampoc no es descarta el risc accidental ja que, tal com van remarcar, una feble sobrecàrrega, com pot ser el pas d’un esquiador, pot ser suficient per provocar una allau. A més a més, com que avui ja s’espera l’obertura de clarianes, la humidificació de la superfície del mantell nival pot provocar allaus espontànies en pendents suficientment pronunciats, que poden ser més nombroses als vessants sud. La tendència a partir d’avui és que aquest risc vagi disminuint a poc a poc.

Les persones que tinguin previst fer una activitat a la muntanya hauran de tenir en compte aquest risc i no realitzar-la fora dels circuits marcats per les estacions d’esquí. És a dir, que no és recomanable sortir de les pistes d’esquí marcades i obertes al públic.

Notícia extreta del Diari Bon Dia.

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: