Teles per salvar glaceres?

Teles per salvar glaceres?
Fa anys que es venia provant aquest sistema per salvar glaceres i s'ha demostrat que si bé el mateix funciona no és gaire resolutiu ni operatiu donat que els costos són massa alts com indicava Alberto Trenti de Meteotrentino en transcurs d'un workshop sobre glaceres alpines.

Des de fa alguns anys les glaceres italians estan en retrocés, especialment a la regió del Trentino, els experiments consistents en la cobertura de porcions de les glaceres col.locant a sobre mantes geotèxtils per protegir-los de la fusió d'estiu. El primer exemple ve de la glacera Presena, Passo Tonale, on des de 2007 es recorre a aquesta pràctica, primer amb petites porcions, ara amb un ampli ús d'aquestes cobertes especials per protegir la neu del sol estiuenc.

Els resultats han estat notables i la glacera del Presena s'ha tornat a cobrir aquest estiu amb la tela geotèxtil especial (amb una densitat de 500 grams per metre quadrat) que ha salvat la meitat de la neu que hi havia a l'inici de la temporada estiuenca. Un experiment útil donat que haver guardat aquesta capa de neu en alguns llocs estratègics (per exemple, la línia dels remuntadors i alguns punts crítics a la pista), permetrà la reobertura de les pistes quan les primeres neus arribin a la zona. Però això no pot ser la solució final, segons explicava Albert Trenti de Meteotrentino al marc del taller "Nous reptes per a la glaciologia l'any 2020 als Alps". "És impossible exportar l'experiència a nivell mundial, no hi ha ni els mitjans ni els diners per fer-ho", va dir.

Glacera del Presena - Passo Tonale
La glacera de Presena coberta de mantes

1 Comentaris Escriu el teu comentari

  • RX
    RX
    #1
    Fecha comentario:
    09/09/2011 09:46
    #1
    Sin entrar en los costos del sistema, el problema es que es una solución a corto plazo, para mantener la nieve unas semanas o meses más. Pero no parece una solución a largo plazo, ya que el retroceso de los glaciares parece, hasta el momento, inevitable.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: