Més de mil llocs de treball per andorrans

Més de mil llocs de treball per andorrans
Aquesta és la xifra aproximada dels andorrans contractats directament pels camps de neu del país dels Pirineus, a aquesta xifra caldría sumar els llocs de feina que es mouen al voltant dels negocis que viuen dels esquiadors per adonar-nos que el sector és més que estratègic a aquest petit país, cosa que és fàcilment extrapolable a certes valls pirinenques. Grandvalira i Vallnord generen uns dos mil llocs de treball directes al país.

El Servei d’Ocupació i Ski Andor­ra organitzen aquest matí (a les deu al centre de formació professional d’Aixovall) una sessió informativa sobre els cursos que les estacions d’esquí organitzaran a partir del dia 24 per a totes aquelles persones interessades a treballar aquest hivern a pistes.

A la sessió informativa s’hi han inscrit unes 125 persones, un nombre que posa de manifest el creixent interès dels treballadors del país en el sector de la neu. No ha estat així sempre, com han apuntat en reiterades ocasions des d’Ski Andorra. Però la manca de feina i les grans dificultats d’altres sectors laborals han convertit una ocupació temporal en una oportunitat. I les xifres facilitades pels camps de neu certifiquen que hi ha cada cop més andorrans o residents en nòmina a l’hivern. Més de mil empleats del país van treballar-hi la darrera campanya.

El 56% dels treballadors temporers que Vallnord va contractar durant la temporada eren andor­rans o residents, i la contractació d’estrangers va disminuir en un 13%. Un total de 406 persones d’un col·lectiu de 724 eren del país. A aquestes s’hi sumen el centenar de treballadors que estan fixos en plantilla entre Secnoa, EMAP i Vallnord, i que, per tant, ja tots són andorrans o bé residents. No va ser possible obtenir les xifres de Grandvalira desglossades entre treballadors fixos i empleats eventuals. Però des del domini van remarcar que la temporada 2011-2012 el col·lectiu de treballadors del país ascendia a 526 persones, un 43,11% del total de la plantilla –integrada per Ensisa, Saetde i Nevasa–, i que la quantitat de residents s’havia incrementat respecte de la campanya anterior, la 2010-2011, en un 5,19%. En nombres absoluts, en 60 persones.

Interès per les dues parts

La crisi econòmica ha fet interessant una feina que, per la seva temporalitat, no ho havia estat mai. Per això, remarquen des dels camps de neu, el personal eventual s’anava a buscar a fora i especialment a l’Amèrica del sud pels avantatges que suposa per a ells, treballen a la neu mig any al seu país i l’altre mig any a Europa. I encara s’ha de continuar buscant perquè “hi ha posicions molt especialitzades” que ara per ara s’han de continuar cobrint amb treballadors forans. Però el director general de Vallnord, Martí Rafel, reconeix que, més enllà de l’“obligació moral” d’estar al costat dels treballadors del país quan la xifra de desocupats se situa al voltant del miler, el cert és que “les necessitats del Servei d’Ocupació coincideixen el cent per cent amb les nostres”. El responsable del domini esquiable va recordar les facilitats que significa contractar un resident: té els papers d’Immigració, té un allotjament i coneix el país. “Disposar de gent del país és un avantatge perquè d’entrada ja estan resoltes un seguit de coses”, va manifestar Rafel. Així que les estacions d’esquí “estem encantades de col·laborar amb el Servei d’Ocupació i de fer aquests cursos”. Però Rafel augura que, més enllà de la gent que participi en els cursos, “tindrem treballadors repetidors de la darrera temporada”.

S'ha fet una selecció prèvia entre els inscrits

La d’avui és una sessió informativa per a la qual ha estat necessari inscriure’s i, a més, el Servei d’Ocupació ha fet una preselecció entre els seus inscrits. I és que no és el primer cop que se celebren cursos d’aquesta mena per a persones sense feina i aquest any les estacions d’esquí havien sol·licitat que s’afinés una mica més amb el perfil: s’han buscat, així, persones amb unes mínimes nocions d’esquí i que també tinguin cert coneixement d’idiomes per poder treballar en l’atenció al client. Després d’aquesta primera sessió informativa s’han programat cursos d’agents d’explotació que permetran als que els facin obtenir una titulació i tenir més possibilitats de treballar a la neu aquesta propera campanya. El perfil de treballador que es busca és el d’ajudant de conductor de remuntador i, d’altra banda, el de personal d’atenció al client, per a les caixes.

Artículos relacionados:


0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: