Neu enllaunada a Barcelona? I perque no?

Neu enllaunada a Barcelona? I perque no?
N'hi han que diuen que tan a prop dels Pirineus no triomfaria, doncs jo penso que és precisament el millor lloc per instal·lar-s'hi, on si no trobaran tants aficionats concentrats? I a una ciutat amb aquest caràcter líder en quant a turisme ... per aquesta banda a mi em sembla perfecta. Ara, si ja toquem el tema de la pela ... aquí ... pufff ... els Jocs com a excusa per una infraestructura com aquesta ... difícil de fer entendre, això segur.

La construcció d'estacions d'esquí en llocs com Dubai, és per a molta gent un enorme malbaratament d'energia, però tot i així, hi ha un gran interès per portar els esports d'hivern a llocs càlids per aprofitar la demanda d'aficionats al patinatge o l'esquí i elevar el perfil esportiu d'aquestes ciutats i regions.

  L'idea dels promotors de l'instal.lació és reaprofitar un sub-producte que es mou a -150º C de les plantes de gas del port barceloní per tal d'aconseguir amb aquest prou fred per produïr la neu. Una neu necessària per a fer rutllar l'instal.lació, tot això amb zero emisions contaminants extres donat que aquest fred ara es deixa perdre a la Mediterrània mitjançant canonades.  
   

Explica el New York Times en la seva edició dominical del pasat 20 de novembre, que una empresa holandesa ha trobat una manera de reduir notablement la despesa energètica d'aquestes instal·lacions, i que vol posar en pràctica el sistema a Barcelona, on farà servir les instal·lacions prop del Port per refrigerar, i per això busca un emplaçament a prop del Port. El projecte s'emmarca dins d'un ampli programa que l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa per transformar el sud de la ciutat en una mena d'aparador d'energia verda, en part mitjançant l'ús de residus de manera innovadora.

Part d'aquesta energia s'extraurà d'una incineradora de tractament d'escombraries, i també de 14.000 tones anuals de residus de parcs i jardins de la ciutat, tenint Collserola com a principal font d'aquestes restes de boscos i arbres. Aquesta mateixa instal·lació que ha de refrigerar, amb el temps també ha d'escalfar. Els 3 milions de MWh anuals que es generaran és només l'1% del consum de Barcelona en els pròxims vuit anys, segons Delphine Labeyrie, portaveu de Ecoenergies Barcelona Sud, però sí estalviarà enormement els costos de mantenir una infraestructura com una estació d'esquí coberta.

Una de les properes fases serà la d'aprofitar un subproducte creat a partir del gas liquat Natural que des dels dipòsits del port de Barcelona s'envia a la ciutat a una temperatura de -150 º C. La idea és capturar i reutilitzar aquest fred que s'allibera quan el líquid es torna al seu estat gasós, i que ara es perd al mar, ja que tot aquest procés es realitza en unes canonades que recorren l'aigua marina, que està a una temperatura ambient. El líquid tèrmic que absorbeix la refrigeració i la transmeten a través d'uns circuits, es vincularia a un centre proper on es convertiria en gel. Els clients poden aprofitar aquest centre com a magatzem frigorífic, aire condicionat o altres processos industrials, a més de projectes per a esports d'hivern coberts.

  Planta a la Zona Franca
  Planta Ecoenergies Barcelona Sud

Per a que tot aquest sistema sigui viable s'ha creat una empresa anomenada 'Ecoenergies Barcelona Sud', participada per l'Ajuntament, per Dalkia, companyia europea líder en eficiència energètica i mediambiental amb seu a Barcelona, i filial de la francesa Veolia, i Electricité de France, les dues últimes gegants mundials de l'enginyeria, amb especial experiència en tot tipus de tractament d'aigües. El compromís és començar a construir l'estació d'esquí com a molt tard el 2015. Les dues instal·lacions, la de biomassa i la del Port, s'englobaran en un sol sistema en què s'inclouran també plaques solars, que hauran de donar a la ciutat tant fred com calor.

Un dels primers a presentar un projecte necessari, ha estat l'estudi barceloní B01 Arquitectes, una empresa que promou el desenvolupament sostenible en tots els seus projectes. De fet va partir d'ells la idea de muntar l'estació al Port. Quan fa tres anys es van assabentar de la intenció de l'empresa holandesa SnowWorld de construir una estació indoor a Barcelona, ràpidament els van proposar utilitzar el port com una forma ecològica de producció de gel i neu, tal com indica Sander Laudy, supervisor del projecte SnowWorld- Barcelona.

Per SnowWorld, que ja opera dues estacions cobertes a Holanda, una d'elles serveix per realitzar prova de Copa del Món d'Snowboard i de Copa d'Europa d'esquí, aquest projecte és de vital importància per poder demostrar la vialitat econòmica i ecològica de les seves instal·lacions. En el seu centre de Landgraaf ja fan servir sistemes de recuperació de la calor mitjançant sistemes geotèrmics, però en aquest cas per escalfar el restaurant i un hotel adjacent. L'empresa també compra crèdits verds d'energia eòlica. Ski Dubai, propietat de Majid Al Futtaim Properties, també ha tractat de reduir la seva factura energètica mitjançant sistemes eficients i d'aïllament. Les seves parets tenen un gruix de 5 metres i fan servir aigua reciclada per fabricar neu, segons indiquen al seu web.

Amb vista als Jocs Olímpics Barcelona 2022

No obstant això la instal·lació de Barcelona es considera 'Zero Carboni' gràcies al fet que el port facilitarà el refredament gràcies a un fred que ara deixa perdre, i es crearà energia gràcies a les plaques solars, que es farà servir per a la il·luminació i maquinària, segons indica al diari novaiorquès, Wim Moerman, director de SnowWorld.

Moerman afirma que la inversió és d'uns 40 milions d'euros, i que les dimensions serien semblants a les que tenen ells a Holanda, és a dir, amb uns 600 metres de superfície esquiable, i que el manteniment serà semblant, tot i les més altes temperatures de Barcelona. Esperen obtenir una àmplia finançament del consistori català si s'inclou una pista de patinatge artístic i d'hoquei com una part de l'oferta per ser seu dels Jocs Olímpics de Barcelona 2022.

Segons Vicente Guallart, nou arquitecte cap de l'Ajuntament de Barcelona des d'aquest estiu, s'estan buscant emplaçaments a la part sud de la ciutat, per aprofitar les instal·lacions de biomassa i de refredament, i poder d'aquesta manera, presentar una millor oferta al Comitè Olímpic Internacional, sostenible mediambientalment, "qualsevol cosa que fem, té l'objectiu d'oferir uns Jocs 'zero emissions'" indica el directiu català.

En parlem al nostre fòrum a veure que us sembla.

Artículos relacionados:

  • Trias apreta per oficialitzar la candidatura de Barcelona Publicado el 13/01/2012

1 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    21/11/2011 19:24
    #1
    Hi ha un munt de gent que estaria encantat de començar a esquiar en aquesta pista i millorar-lo a la estació. S'ha de reconèixer que els primers dies d'esquí, no acabes de disfrutar de l'estació i així seria realment una experiència molt més enriquidora, en complementar-la. :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: