Victòria de Kilian Jornet a la 2a prova de la Copa d’Europa

Victòria de Kilian Jornet a la 2a prova de la Copa d’Europa
Amb la cara nord de l’Eiger com a testimoni, l’esquí de muntanya europeu ha coronat Kilian Jornet (Centre Excta. Catalunya) com a guanyador de la 2a prova de la Copa d´Europa d’enguany, disputada a la localitat de Grindelwald, al cor de l’Oberland suís. Amb aquest triomf Kilian s'assegurà la tercera plaça de la general final de la Copa d'Europa.

Aquesta és la primera vegada que un esquiador català s’imposa en la categoria absoluta d’una prova de la Copa d’Europa d’esquí de muntanya. Kilian Jornet, nascut el 1988, s’ha format com a esquiador al Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC) de la FEEC i ha obtingut aquest magnífic resultat formant part de l’equip de la selecció catalana.

Foto extreta de la plana de la FEECLa cursa de Grindelwald disputada l’11 de març era, a més, el campionat individual suís. Els corredors de la FEEC, Toti Bes (Ski Club Camprodon), Xavier Freixinet (Centre Excta. Catalunya), Oscar Roig (CE Lleida) i Kilian Jornet (Centre Excta. Catalunya) van disputar una cursa modificada en el seu recorregut a causa de les recents nevades. En total van ser gairebé 1800 metres de desnivell positiu i 1500 de negatius, amb final en pujada. En total, 4 pujades i 3 baixades.

El dia es va aixecar radiant, com si fos un presagi del que havia de succeir. Ja en la primera pujada, d´uns 800 m. de desnivell, en Kilian Jornet arribava en 4a posició, enganxat als grans favorits, el suís Troillet i els italians Manfred Reichegger i Denis Brunod, autèntiques icones de l’esquí alpinisme actual. Durant aquesta pujada, l’esquiador català va trencar una de les tanques de la bota. “Pensava que em passarien i que ja no podria fer un bon resultat”, ha afirmat Kilian, que va córrer la resta de la cursa amb aquesta dificultat afegida.

Pocs segons després arribava en Toti Bes; la cosa pintava bé. En posicions una mica més endarrerides es trobaven l’Òscar Roig i Xavi Freixinet.

Un ràpid descens per una neu força esquiable els portà fins a l’inici de la segona pujada, de característiques semblants a la primera, de traça directa, poques conversions i molt vent al cim, durant la qual les posicions es van mantenir.

El moment clau

Foto extreta de la plana de la FEECLa tercera pujada va resultar decisiva. Era una pujada de 500 m. de desnivell, amb un tram final amb els esquís a l’esquena. En Kilian va anar retallant temps als tres favorits fins a atrapar-los i els va passar en el tram a peu. En Toti, per la seva banda, avançà dues posicions fins a situar-se novè, lloc que ja no abandonaria fins la línia d’arribada.

La darrera baixada, que ja havíem anat a reconèixer el dissabte, era força llarga, d’uns 700 metres per una vessant uniforme, amb moltes traces que trencaven el mantell de neu nova caiguda dos dies abans.

Els 4 del capdavant de la cursa van arribar amb ben poca diferència al següent canvi per tornar a posar les pells. El suís Troillet pocs segons per davant de Kilian, i Reichegger enganxat darrera del de la Cerdanya. Els crits d’ànim ressonaven per tota la vall de Grindelwald.

Van pujar ràpid, tots dos junts, i a pocs metres de l’arribada, en un últim esforç, el Kilian va sentenciar a Troillet, que es rendí, com la resta, a la velocitat del corredor de La Cerdanya.

Un triomf especial

A banda de ser la 1a vegada que un català s’imposa en una prova de la Copa d’Europa, aquest triomf té molt més valor que qualsevol crono-escalada, ja que aquesta era una cursa d’esquí de muntanya de veritat, amb pujades i baixades, canvis, estratègia i en ple cor dels Alps, a casa dels suïssos, i en el seu campionat nacional.

Foto extreta de la plana de la FEECEncara no m’ho crec”, reconeix Kilian Jornet, “estic molt sorprès, em vaig trobant en forma... No m’esperava aquest resultat, anava pensant que podia fer-ho bé, però entre el 5è i el 10è, més o menys”. Era la primera vegada que Kilian corria i visitava Grindelwald, “una passada de zona”, tal i com l’ha definit.

Pel que fa a Toti Bes, l’excel.lent novè lloc aconseguit a Suïssa el pot portar a fer tercer de la general de la Copa d’Europa. Per la seva banda, Òscar Roig va haver de córrer amb material deixat, ja que la seva bossa no arribà amb el vol del divendres. Ell i el Xavier Freixinet van acabar a escassos segons l’un de l’altre i també en posicions força capdavanteres, arrodonint d’aquesta manera una gran jornada per a l’esquí de muntanya català.

El proper dijous 15 de març comença la Pierra Menta, amb la participació de les parelles catalanes formades per Toti Bes i Marc Solà (Ski Club Camprodon) i Dani León (Ass. Esp. Mountain Runners del Berguedà) i Joan Maria Vendrell (Ski Club Camprodon), de les quals també se n’esperen grans coses. Molta sort!

Informació i fotos facilitada per David Rovira, seleccionador de la Selecció Catalana d’Esquí de Muntanya de la FEEC, i Kilian Jornet.

Notícia extreta de la plana de la FEEC.

2 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    16/03/2007 13:59
    #1
    moltes gracies david per informar sobre l`ski de muntanya una variant del ski molt i molt divertida a pesar que aquest any a nevat poc, per fer fora pista

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #2
    Fecha comentario:
    16/03/2007 21:31
    #2
    Tenint al país un crack de la talla del Kilian és el mínim que puc fer. Podeu llegir més coses d'ell a la plana de la FEEC.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0


Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: