La neu es fa esperar

La neu es fa esperar
La impossibilitat d’obrir pistes, almenys en la totalitat, no atura l’arribada de turistes procedents de l’Estat espanyol. Mobilitat s’ha posat en marxa amb tot un mecanisme que preveu descongestionar la xarxa viària durant els propers dies. El dispositiu de neu també està a punt davant l’anunci de possibles precipitacions a cotes baixes.

Les primeres nevades de la temporada a cotes baixes han decidit arribar juntament amb l’entrada de 80.000 vehicles amb motiu del pont de la Puríssima de l’Estat espanyol. Les precipitacions anunciades pels serveis meteorològics la matinada de dimarts a dimecres han fet activar el dispositiu de neu per als propers dies, segons va anunciar ahir el Servei de Mobilitat. Tot i que les altes temperatures de les darreres setmanes fan imprevisible el gruix de neu que pugui arribar a afectar les parròquies baixes, tot està a punt per prevenir situacions de risc a les carreteres del país. En aquest sentit, David Palmitjavila, cap del Servei de Mobilitat, va advertir de la possibilitat que siguin necessaris equipaments especials i de la necessitat de la inflexibilitat del servei de Policia davant la imprudència dels conductors.

L’estrena del Pont Pla en època d’hivern també implicarà un control més gran a l’entrada i a la sortida del pont, ja que es prohibeix el pas de vehicles amb cadenes per qüestions de seguretat, segons va matisar Palmitjavila. En cas de no respectar les senyalitzacions pertinents dels diferents trams de via, les sancions tenen un cost de 60 euros.

80.000 VEHICLES

La màxima afluència de vehicles, el 75%, durant els propers dies, arribarà per la frontera del Riu Runer i es preveu que el trànsit es comenci a complicar avui mateix a partir de les sis de la tarda. El dia més complicat, però, serà demà, quan s’espera una quantitat més gran de vehicles, sobretot per les parròquies baixes i com a conseqüència de la manca de neu a les estacions d’esquí.

Per tal d’augmentar la fluïdesa en hores puntes, es prendran les mesures clàssiques quant a mobilitat: l’anul·lació de girs a l’esquerra, la prohibició dels vehicles especials i de transport de mercaderies, l’aturada de les obres de l’administració a les carreteres generals i a la xarxa viària bàsica, així com l’alliberació del carril multiús, en són algunes.

Per la part policial, l’augment de les patrulles motoritzades i a peu preveu intimidar els carteristes i la petita delinqüència, que sobretot es concentra al Pas de la Casa i actua en petits establiments. És per això que els controls a les dues fronteres seran continus. A la duana del Riu Runer aquests hi seran les 24 hores, mentre que al Pas de la Casa tindran lloc des de les sis del matí fins a les deu del vespre, coincidint amb l’horari comercial i per petició de l’associació de comerciants de la zona, que es veuen afectats, aquestes dates, per petits furts als diferents establiments.

Gastronomia a pistes

La manca de neu no impedeix obrir, a partir de demà, els accessos a les pistes, tant de Vallnord com de Grandvalira. Això sí, l’oferta es redueix a un bon àpat després d’haver gaudit d’activitats d’aventura típiques dels mesos d’estiu com ara el tir amb arc, la tirolina o els quads. Segons un comunicat de premsa que Ski Andorra va fer arribar ahir, "en funció de les precipitacions anunciades els pròxims dies i dels gruixos de neu que es vagin acumulant, les estacions aniran obrint progressivament les seves pistes i instal·lacions, ja que tant Grandvalira com Vallnord ho tenen tot a punt per donar el tret de sortida a aquesta temporada tan esperada".

Pel que fa a la problemàtica del col·lectiu de treballadors que ja han arribat al país amb un precontracte, més enllà del dia i percentatge d’obertura dels centres, les estacions donaran d’alta el personal de pistes i de restauració el 6 de desembre. En la mateixa línia, el Ministeri de Justícia i Interior va anunciar ahir l’aturada de l’ampliació de la quota de temporers al menys fins al 28 de febrer, quan es tornarà a estudiar i a valorar la situació en profunditat.

Alternatives a la neu

Tant el president de la Unió Hotelera (UH), Xavier Palou, com el màxim responsable de l’Associació d’Hotelers d’Andorra (AdHA), Jordi Daban, van indicar que les anul·lacions de reserves s’han constatat principalment als hotels a peu de pistes. En aquest sentit, Daban va precisar que les cancel·lacions es poden situar entre el 10% i el 25. Malgrat tot, des de l’AdHA es mostren optimistes i ahir calculaven que l’ocupació hotelera vorejarà el 80%. Un xifra que des de la UH rebaixen en vint punts. No obstant això, Palou va explicar que tampoc s’han registrat moltes anul·lacions perquè Andorra ofereix alternatives a l’esquí. I en aquest sentit el president de la UH va assenyalar que per aquesta festivitat propera al Nadal molts clients ho l’aprofiten per començar a fer les compres nadalenques. Per la seva banda, Daban va destacar que si es produeixen nevades que permetin obrir les pistes d’esquí hi poden haver reserves a última hora. En tot cas, ningú no passa per alt que la manca de neu ha comportat unes expectatives més dolentes que les dels darrers anys.

Notícia extreta del Diari Bon Dia.

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: