Pal i Arinsal han de ser privatitzades

Pal i Arinsal han de ser privatitzades
Així de contundent es mostra el cònsul major de la Massana David Baró, aposta perquè Pal i Arinsal siguin de majoria privada. El cònsol reconeix que cap privat voldrà invertir a l’estació si el control està principalment en mans públiques i per això cal revertir la situació tot i que l'explotació d'EMAP guanya diners, les pèrdues arriben amb les amortitzacions.

La funció inicial d’un comú no és portar un negoci. És cert que es va iniciar l’estació i que va anar bé, però ara la idea és reconduir-ho”. Aquesta és la reflexió que fa el cònsol major de la Massana i màxim responsable del camp de neu de Pal-Arinsal, David Baró, que enceta una nova via de debat per fer viable el futur de l’estació: aposta per un model de capital mixt en què el comú no sigui el soci majoritari pel que fa a l’explotació. “Perquè les muntanyes no es vendrien, continuarien sent massanenques”, puntualitza. El mandatari, que va fer ahir aquestes declaracions en el marc d’una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio, reconeix tenir “molt clar” que si un camp de neu té la majoria del pes comunal, “un privat no et vindrà a posar diners però en canvi sí que ho farà si el model és un altre”.

De fet, assegura que “com a cònsol, ho estic parlant cada cop més amb veïns de la parròquia” perquè considera que s’haurà d’avançar en aquesta línia d’ara en endavant. “Farem tot el possible per aclarir qui model volem tirar endavant per a l’estació i el presentarem públicament”, remarca, alhora que recorda que l’empresa d’Emap “no perd diners”. Els números negatius arriben a l’hora d’amortitzar el deute de les inversions fetes els darrers anys. Les xifres que posa sobre la taula ho avalen: a la temporada 2011-2012 els ingressos van ser de 12 milions i les despeses d’explotació, de prop de 10.

La moratòria demanada

Però l’objectiu actual, i immediat, està posat a reorganitzar els números de l’estació per tornar als bancs els 27 milions d’euros de deute que acumula Pal-Arinsal. Baró recorda que aquesta temporada, que s’enceta dissabte i que ja té la mirada posada en la Puríssima, serà “clau” perquè s’han de començar a veure els resultats dels reajustaments fets els dar­rers mesos amb el pla de viabilitat i perquè cap a l’abril es farà una reestructuració del deute a llarg termini. “Volem ser creïbles i demostrar que les coses s’estan fent bé”, evidencia.

També serà una temporada clau perquè a final de l’any que ve el comú haurà de retre comptes al Govern pel que fa als límits d’endeutament comptant també amb els números de l’estació –com a la resta de parròquies, no se li permetrà superar el 200% dels seus ingressos– però no podrà ajustar-se a la llei amb la motxilla dels 27 milions que arrossega del camp de neu. Per això mateix el comú massanenc ha demanat al Govern que avaluï la possibilitat de concedir-li una moratòria –podria ser d’uns 5 o 6 anys i l’hauria d’aprovar el Consell General– perquè compleixi amb els nivells exigits d’endeutament, “sempre que com a condició d’aquesta moratòria nosaltres apliquem un pla i uns compromisos”.

Malgrat que l’executiu encara no s’hi ha pronunciat de manera ferma, Baró assegura que tant el cap de Govern com els ministres “són conscients de la situació que tenim” i que l’administració central “sap que no pot caure una par­ròquia”.

2 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    29/11/2012 09:33
    #1
    Ingresos de 12, gastos de 10 y deuda de 27??? Y quien permitió llegar a semejante deuda?? Que previsiones de facturación había para endeudarse a ese nivel? :hein?: :oh!:

    karma del missatge: 50 - Vots positius: 3 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • RX
    RX
    #2
    Fecha comentario:
    30/11/2012 08:43
    #2
    #1 Lo cierto es que puede sonar un disparate, pero en un país independiente, con solo unos pocos miles de habitantes y que vive en su mayor parte del turismo de invierno, puede que las reglas normales que valen para otras regiones a ellos no les sirva de mucho.

    La alternativa pasaría por unificar la nieve en Andorra bajo un mismo y único paraguas. La progresiva unión comercial de las distintas estaciones andorranas ha supuesto un gran crecimiento en número de visitantes y se ha convertido en un potente motor para su economía. Ahora prácticamente solo les falta el gran salto final.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: