Accidents d'esquí

Accidents d'esquí
En els darrers dies les estacions d'esquí han patit una sèrie d'accidents que dona a hores d'ara un trist balanç de quatre persones mortes. Apareix avui una columna d'opinió molt interesant al Periòdic d'Andorra que fa una reflexió al voltant dels accidents a Andorra, on una dona russa i un ex-esquiador paralímpic han perdut la vida. L'article va signat per Bernat Escoda.

Un seguit d'accidents amb conseqüències tràgiques en els darrers dies han fet encendre els llums d'alarma. Només cal veure els comentaris a les edicions digitals dels diaris del país per veure que ningú és indiferent al que succeïx en els nostres camps de neu.

No som diferents dels altres llocs; als països anglosaxons tothom es va mobilitzar i es va donar un nou impuls a l'ús del casc arran de la mort de l'actriu Natasha Richardson per accident d'esquí al Canadà al març del 2009.

Els fets tràgics tenen l'efecte d'atraure l'atenció del gran públic sobre temes dels que no es parla habitualment, però que no per això estan desatesos. La seguretat en les pistes d'esquí implica nombrosos professionals. La feina més aparent d'aquests professionals és la que comença des del moment mateix d'un accident, començant per l'equip de pisters socorristes, els centres mèdics de pistes i seguint en els casos més greus amb el transport sanitari i els serveis hospitalaris.

Aquesta part de la feina, però, és només una part mínima

Els pisters socorristes, per exemple, dediquen la quasi totalitat de la seva jornada laboral a tasques de prevenció, detecció i senyalització de perills. Col.laboren amb els serveis meteorològics oficials recollint dades sobre el terreny, realitzen sondatges per determinar l'evolució del mantell nival...

El seu coneixement del terreny i de les incidències detectades durant la temporada d'hivern determinen tot un seguit d'actuacions que poden anar des de l'adequació de la innivació artificial i el treball de les màquines trepitja-neu fins a moviments de terra durant l'estiu per tal de millorar l'orografia del terreny.

La feina dels «canoners» o nivocultors també té la seva importància, vigilant els més mínims canvis en la temperatura o la humitat ambient per tal de produir una neu de la millor qualitat possible.

Els «maquinistes» també, durant les hores de tancament i de vegades amb condicions adverses, han de retornar les pistes malmeses pel pas dels usuaris i els estralls de la meteorologia a un estat òptim...

Tots els recursos humans i materials que puguem posar al servei de la prevenció seran sempre pocs, sempre hi haurà el factor humà, i de vegades l'atzar que faran que pugui aparèixer l'accident.

Però mirem les coses amb serenitat. De què estem parlant? Estem parlant d'una activitat esportiva, realitzada en un entorn natural i per tant amb variables que no podem controlar, una estació d'esquí no és un parc temàtic amb atraccions mecàniques perfectament controlades. La velocitat, les trajectòries escollides depenen de l'usuari i del seu comportament depèn el nivell de risc assumit. L'usuari ha de ser conscient del seu nivell tècnic i del seu estat físic, en definitiva de la seva capacitat de lliscar amb seguretat (la pròpia i la dels demés). Per afavorir la convivència dels diferents usuaris s'han establert una sèrie de normes de comportament a les pistes d'esquí que cadascú hauria de conèixer i respectar, són les 10 regles FIS. Aquestes regles són pur sentit comú, el menys comú dels sentits, diuen, però que la gran majoria dels usuaris respecten.

En el nostre entorn els accidents en els esports d'hivern segueixen els mateixos patrons que en totes les àrees esquiables del món. Estan ben estudiats, els professionals implicats ens encarreguem de recollir-ne les dades, posar-les en comú i intentem extreure'n ensenyaments i pistes per millorar-ne la gestió i trobar mesures de prevenció. La seva incidència és del voltant de 5 accidents per 1.000 dies d'esquí, de mitjana els darrers anys s'han atès uns 14.000 lesionats per temporada. Tot i l'espectacularitat de la xifra cal pensar que només un 5% d'aquests precisaran de tractament hospitalari. Les dades de mortalitat ens parlen d'índexs que poden variar d'un mort per 1,5 a 3 milions de dies d'esquí; les estadístiques en aquest cas són més imprecises en tractar-se de fets excepcionals, per això mateix és molt difícil afirmar quins poden ser els factors que poden conduir a un desenllaç fatal. Semblaria, però, que els elements que trobem amb més freqüència són la combinació d'altes velocitats i l'impacte contra un element fix o un altre usuari.

Són moltes veus que acusen la presència d'obstacles en aquest tipus d'accidents i en demanen l'eliminació. La reflexió que ens hauríem de fer és: l'usuari que no pot controlar la seva trajectòria i acaba impactant contra un obstacle té les mateixes possibilitats d'impactar contra un altre usuari que contra aquest element fix...

La política de senyalització i protecció dels diferents elements que es poden trobar a les estacions d'esquí de casa nostra és exemplar, i és una fal·làcia pensar que es poden eliminar... Els canons, les pilones, les balises de senyalització són elements necessaris i indestriables d'una pista d'esquí, tal com ho són els arbres, els barrancs, els talussos...

Cal que tots siguem conscients dels riscos que assumim i que adaptem el nostre comportament en conseqüència, que respectem les normes de convivència, el sentit comú, que ens equipem correctament... i malgrat això sempre quedara aquell factor, l'atzar que mai podrem controlar...

Artículos relacionados:

  • Rescat de pel·lícula a Soldeu Publicado el 15/03/2012
  • L'accident a Formiguera podria ser causa d'una imprudència Publicado el 09/01/2012

7 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    12/01/2012 10:40
    #1
    Molt interessant.

    L'últim paràgraf és un resum perfecte.

    Gràcies David.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    12/01/2012 13:14
    #2
    Però el 50% accidents d'aquests darrers dies han estat contra una pilona de neu artificial!!

    La realitat és que els canons de neu hi estan de manera artificial, cada vegada n'hi han més, provoquen canvis de neu sobtats (cada vegada menys), plaques de gel aprop dels canons, i un malbaratament d'energia i de costos que gairebé ningú no en parla.
    Gràcies als esquís carving, i a la perfecta preparació de les pistes, cada cop esquiadors més "passerells" poden córrer més.
    Ara els remuntadors són més ràpids, amb més capacitat. Ja no fem cues com abans. Per contra algunes pistes estan a rebentar, sobretots les estretes.
    Abans trobàvem bumps (aiii quina gran època), i neus no tan tractades. Les pistes eren més selectives, les vermelles eren més difícils amb neus dolentes.
    Ara hi ha menys percepció de dificultat, i de perill.

    Sóc dels que penso que ara son més perilloses que abans. Per això i per més coses gairebé ja no esquio a pistes.
    Aprofito per reivindicar el "bumps" (banyeres o baches) en greu perill d'extinció, tret d'algun racó de Soldeu i dels Alps.
    :-)
    @GringoSkiador

    karma del missatge: 41 - Vots positius: 3 - Vots negatius: 0

  • #3
    Fecha comentario:
    12/01/2012 16:52
    #3
    Això que dius anyorant el passat és com si ara ens queixàssim per qué cada vegada hi ha més autopistes i menys carreteres d'un sol carril, o desitjàssim que els cotxes no tinguèssin ABS, ESP, o tots els èstris que teòricament els fan més segurs.
    L'esquí ha esdevingut una activitat cada vegada més assequible, i hem d'estar contents de que cada vegada més gent gaudeixi d'ella.
    La major part d'accidents en qualsevol activitat és producte de la manca de prudència, sentit comú o com li vulguis dir, i en una petita part, de la mala sort o a les deficiències mecàniques o de infraestructures.
    Si cadascú vigila el seu comportament a pistes i fa bon ús de les instal·lacions, les assistències de pista tindran menys feina. No et sembla?
    Bona neu!

    karma del missatge: 42 - Vots positius: 3 - Vots negatius: 0

  • #4
    Fecha comentario:
    12/01/2012 18:58
    #4
    Jo crec que la culpa no és de la millora del material ni de la millor preparació de les pistes, sinó que s'hauria de millorar la conciencació i l'educació dels propis esquiadors . Una mica de sentit comú i conciencació milloraria bastant les coses!

    PD A veure si comencen a venir bones nevades i bones baixades per tothom! ;)

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    12/01/2012 20:45
    #5
    Buen artículo que debería hacernos reflexionar a todos sobre, ya no solo la seguridad de las estaciones, si no de la nuestra misma.

    Hoy en día hay mucha gente en pistas, gente que no tiene mucho o ningún conocimiento y que se meten por sitios que no deberían. La gente no coge clases y enseguida se ponen a bajar por cualquier pista, sin control ni conocimiento.

    También hay que reconocer que las estaciones en muchos casos priman más por los ingresos que por la seguridad, y en algunos casos encuentras cosas y casos que no se deberían permitir.

    karma del missatge: 42 - Vots positius: 3 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #6
    Fecha comentario:
    12/01/2012 21:45
    #6
    Mferrer,

    No sé si enyoro el passat, però abans m'ho passava bé a les pistes, i ara no.

    I perquè hem d'estar contents de que cada vegada més gent gaudeixi del esquí?

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • RX
    RX
    #7
    Fecha comentario:
    12/01/2012 22:49
    #7
    A parte de las balizas de señalización, hay muchas estaciones que tienen balizados de seguridad realmente mejorables.

    Sobre el último párrafo. Totalmente de acuerdo, pero el sentido común es el menos común de los sentidos. :+:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: