Elles triomfen abans!!!

Elles triomfen abans!!!
Avui estava per la plana de la FIS a la recerca d'algunes dades per al calendari de la propera temporada de la Copa del Món i m'he topat amb una curiositat que no havia vist ... les estadístiques de les edats dels guanyadors de les curses FIS.

Que us heu preguntat mai l'edat mitjana dels guanyadors de les proves de la Copa del Món?
La veritat és que és una pregunta curiosa que jo no m'havia fet mai, més enllà de la, ara ja, convicció que les noies arriben al top més aviat que els nois, i tot i que no dona lloc a grans sorpreses si que ens podem fer una mica una idea de com ha anat evolucionant aquest esport de l'esquí alpí.

La mitjana d'edats de la darrera temporada en categoría masculina ha estat la següent: 31,44 anys a les proves de descens, 29,27 a les d'eslàlom, 27,38 a l'eslàlom gegant i 27,50 al supergegant. En categoría femenina trobem 25 anys en descens, 24,33 en eslàlom, 26,40 en eslàlom gegant i 27,90 en supergegant. Aquestes dades porten a una clara conclusió i és que les esquiadores arriben molt més joves a aconseguir bons resultats a la Copa del Món.

Ivica KostelicEl raig del Pitzt - Benni RaichSi fem un repàs a les dades amb una visió més enllà de les darreres temporades veurem com en categoria femenina és força comú trobar mitjanes (En qualsevol disciplina) molt per sota dels 25 anys, en canvi en categoría masculina no hi ha hagut gaires vegades que s'hagi traspassat per sota la barrera dels 25 anys, darrerament nomes les aparicions de Benni Raich al 2001 o d'Ivica Kostelic al 2002 que tots dos amb 23 anys es van adjudicar la Copa del Món d'eslàlom ha trencat aquesta barrera.

Per exemple, en descens masculí aquesta barrera no es trenca des de l'any 1984 tot i que al 1998 el duel entre Andreas Schifferer, que llavors tenia 24 anys, Herman Maier, llavors amb 26 anys i Nicolas Burtin, també de 26 anys va deixar la mitjana en 25,09 anys. Fent un petit repàs a l'història d'aquestes estadístiques podriem dir que les proves tècniques (Eslàlom i gegant) han sigut normalment el trampolí de llençament dels més joves que han acabat les seves carreres amb una tendència a tenir millors resultats a les curses de velocitat (Supergegant i descens).

A títol de curiositat afegirem que la mitjana més alta es va registrar el 2002 amb 32 anys al descens després d'una aclaparadora victòria d'Stephan Eberharter en la Copa del Món, i la més baixa és de 20,14 registrada en eslàlom la temporada 1986 l'eslové Rok Petrovic de 20 anys que es va impossar per davant d'Ingo Stenmark i el seu compatriota Bojan Krizaj i de Paul Frommelt de Liechtenstein (Aquests tres empatats a la segona posició!!).

Elles trionfen abans!!!

Anja PaersonJanica KostelicLes noies són més joves a l'hora de triomfar i per aixó les mitjanes baixen de forma considerable, per exemple, com deiem abans és molt comú trobar mitjanes per sota dels 25 anys, arribant a mitjanes de 21,63 a l'eslàlom a l'any 2003 (Janica Kostelic 1a amb 21 anys i Anja Pärson segona amb 22 anys) o 22,2 l'any següent amb Anja Pärson com a dominadora amb l'absència de Janica Kostelic.

Seguint amb el repàs direm que la mitjana més alta registrada en el sector femení és de 29,88 al supergegant de 2005 on la ja retirada Michaela Dorfmeister es va impossar per davant d'una altra il.lustre veterana, l'austriaca, Renate Götschl. Pel que fa a les mitjanes més baixes doncs destacariem el 17 anys del gegant de 1970 que es van repetir al descens de 1982. I darrerament destacariem els 19,56 de la temporada 2001 a l'eslàlom amb la victòria a la general on Janica amb només 19 anys va humiliar a campiones de la talla de Sonja Neff o Martina Ertl a les que va deixar a gairebé 500 punts de distància, va guanyar totes les curses excepte la de les finals a Are.

Els records absoluts

L'esquiador més gran a guanyar una prova de la Copa del Món ha estat el gran Stephan Eberharter que a poc menys de dos mesos per complir els 35 anys es va impossar al supergegant disputat el 30 de gener de 2004 a la mítica pista Kandahar de Garmisch-Partenkirchen amb una velocitat mitjana de 104,79 km/h. Darrera d'ell hi ha Marco Büchel que es va apuntar el triomf a Val Gardena en la que era la seva primera (I darrera) victòria en un descens de la Copa del Món. Darrera d'aquest diverses victòries més de l'esquiador del Zillertal Stephan Eberharter totes amb 34 anys. També amb 34 anys destaquem que han aconseguit victòries esquiadors de la talla Leonhard Stock, Hannes Trinkl o Lasse Kjus.

El Campió Olímpic més gran ha estat aquest passat febrer Kjetil André Aamodt que es va endur el supergegant olímpic a Sestriere. I el més jove .... doncs ell també!!! Quan es va impossar ara fa 14 anys al supergegant disputat a Val d'Isere als Jocs Olímpics d'Albertville'92 amb 20 anyets. Entre els més joves destacariem el nom de la Bomba, que amb 22 anys a Calgary'88 es va endur l'or Olímpic a l'eslàlom i al gegant.

'La Bomba' a Grandvalira

I pel que fa al més jove guanyador a la Copa del Món doncs tenim campió aboslut, l'eslové Rok Petrovic que la temporada va guanyar tres curses amb nomes 19 anys, també amb 19 anys el 'luxemburgués' Marc Girardelli es va impossar a una prova d'eslàlom de la Copa del Món.

I elles? Doncs com sempre més joves!!!

María José Rienda 2ª Copa del Món de gegantLa més jove guanyadora a la Copa del Món ha estat Sylvia Eder ... amb nomes 16 anys es va endur un descens disputat a Bad Gastein!!! Tingueu en compte que per participar a la Copa del Món s'han de tenir al menys 14 anys. També amb setze anys Betsy Clifford es va endur un gegant a l'any 70 a Val Gardena. Amb 17 anys trobem a diverses esquiadores com ara Janica Kostelic (amb 3 victòries amb 17 anys), Anja Pärson o Renate Götschl per citarne algunes de les més actuals.

La guanyadora més gran ha estat Alessandra Meissnitzer que amb 32 anys es va impossar al supergegant de Lake Louise aquesta temporada i seguida per la mítica Anita Wachter que també va guanyar amb 32 anys un gegant a Åre. Entre aquestes destaca sobretotes l'austriaca Michaela Dorfmeister que suma 9 triomfs entre els 31 i 32 anys. També destacarem una esquiadora que encara apareix al final d'aquesta llista peró que esperem que segueixi pujant en ella i aquesta temporada ens acabi d'arrodonir l'alegria de la passada.

Si parlem de Jocs Olímpics doncs aquests tenen un nom propi ... Kostelic que a Salt Lake City es va endur tres ors amb nomes 20 anys, tot i que la guanyadora més jove ha estat Michela Figini que a Sarajevo'84 es va endur el descens amb nomes 17 anys, tot i que ha estat una de les millors esquiadores de velocitat es va retirar amb nomes 24 anys per desavinences amb l'entrenador suïs Jan Tischhauer.

I la més gran doncs de nou Michaela Dorfmeister que va arrodonir la seva temporada de comiat amb dos ors olímpics a Torí al descens i al supergegant amb 32 anys. Per darrera d'ella i molt lluny trobem a un mite de l'esquí: Vreni Schneider que amb 29 anys es va endur l'or olímpic a l'eslàlom de Lillehammer'94.

Michaela Dorfmeister - Doble or olímpic

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: