Ensisa reclama un tros de pastís més gran

Ensisa reclama un tros de pastís més gran
Casadevall assegura que es vol mantenir Grandvalira però "no a qualsevol preu". La gran diferència és la manera de repartir els ingressos a Grandvalira. Ensisa reclama una nova redistribució i assegura que Saetde no l’escolta i això la fa estar "incòmoda". Cada vegada es veu més aprop un trencament que no beneficiarà ningú.

Ensisa (Soldeu-el Tarter) reclama canvis en el repartiment dels ingressos de Grandvalira. El president de la societat i cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, va demanar que aquest repartiment "es faci en funció de l’ús que faci l’esquiador de les pistes", i va recordar que ja hi ha eines que permeten aquests càlculs. Casadevall va afirmar que volen "renegociar el conveni i el que hem fet ara és un toc d’atenció", vist que els dirigents de Saetde no atenien, suposadament, les demandes canillenques. El cònsol va recordar que la carta enviada denunciant l’acord en què se sustenta Grandvalira la subscriu Ensisa, amb l’acord dels dos socis: el comú i Crèdit Andorrà. Casadevall va mostrar-se convençut que es trobarà "una solució". I va garantir que la voluntat no és pas trencar el projecte. Però tampoc mantenir-s’hi "a qualsevol preu".

El cònsol canillenc va recordar que la posició d’Ensisa no és un caprici. I que "Canillo ha invertit molts diners per a la neu. Hem demostrat que tenim sensibilitat i que pensem amb visió de país", va dir Casadevall per callar algunes veus que acusarien, segons va dir, el comú de voler trencar una marca que, va reconèixer, "estira i que nosaltres volem mantenir, encara que cal veure fins on". El president de la societat que gestiona el camp de neu de Soldeu-el Tarter també va reconèixer que la relació amb el soci a Nevasa (la gestora de Grandvalira) "no és bona" i a mesura que va passant el temps i les diferències no es resolen "es va enverinant i al final es farà irreversible". Per això considera fonamental tractar obertament sobre allò que diferencia uns i altres i, en aquest sentit, va considerar que la darrera reunió del consell d’administració de Nevasa havia estat força positiva pel fet que ara "ja s’entén que hem de parlar". Que la situació "ja no podia esperar més" perquè "quan no estàs còmode es creen tensions". Enric Casadevall va fer aquestes manifestacions després de reunir-se, conjuntament amb la cònsol menor, Mònica Bonell, amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu. El cònsol major també va parlar de la situació a Grandvalira en el programa d’Andorra7 Ràdio Cal Fernàndez splash. Segons Casadevall, el màxim responsable de l’executiu els hauria mostrat la seva preocupació per l’estat en què es troben les estacions d’esquí del Principat i perquè "Grandvalira és un producte i una marca que hem de mantenir".

Casadevall va explicar que el nou repartiment dels ingressos que demanen l’han calculat a partir de les pròpies dades de Grandvalira, "no pas d’Ensisa". I va assegurar que a Soldeu-el Tarter hi ha el convenciment que avui el camp de neu estaria millor del que estava en l’inici del projecte conjunt amb Saetde fins i tot si l’aliança no s’hagués fet. També va recordar que Grandvalira fa tres anys que no guanya diners. I que si bé en els dos primers exercicis la situació era imputable a qüestions com ara la falta de neu, en la darrera temporada és "quan podem fer l’autocrítica més sincera". I en aquest marc va admetre errors a l’hora d’apujar el preu del forfet o de suprimir els trams de temporada baixa.

La dissolució es podria acordar a final del mes que ve

Si les diferències realment acaben sent irreconciliables, la dissolució de Nevasa, la societat que gestiona Grandvalira, es podria acordar a final del mes que ve. Aquest és el tempo aproximat que estableixen els estatuts. Encara més: si finalment s’acaba convocant un consell d’administració de Nevasa extraordinari amb la dissolució com a únic punt i aquesta reunió se celebra, segons els estatuts els dos socis estan obligats a dir que sí a la dissolució. A partir de llavors la societat estaria jurídicament dissolta, encara que no seria efectiva fins dos anys després que una de les parts hagués denunciat el contracte. Aquests dos anys, doncs, es complirien el juliol del 2011, vist que va ser el juliol passat quan Ensisa va trametre la comunicació anunciant la seva disposició de deixar sense efecte el contracte.

Pels terminis establerts, els deu propers dies, les dues setmanes properes a tot estirar, han de ser calentes. En les properes setmanes s’hauria de mirar de trobar la clau per desencallar les tenses relacions que hi ha ara mateix entre Saetde i Ensisa. I uns i altres han de deixar clares les seves posicions després que el fet que les discrepàncies hagin transcendit, diversos sa tèl·lits de les dues entitats, especialment de la canillenca, hagin començat a moure fitxa. O, encara millor, l’hagin moguda en la superfície després de fer-ho de manera més aviat soterrada. D’amagatotis.

Les diverses fonts consultades ahir van assegurar que "des del punt de vista operatiu" Grandvalira no té cap problema. La direcció general té un pla de preus i de mercat aprovats i, també, un pressupost que li permet funcionar amb tota normalitat. Les mateixes fonts van recordar que el problema el tenen dos socis que han de mirar de posar-se d’acord o partir peres. Però que el producte continua sòlid. Els consultats van confirmar la reducció del preu del forfet en dos euros. I van lamentar que la decisió s’hagi hagut de prendre de pressa i corrents en el marc de la tibantor quan el que es pretenia era fer-ho una mica més endavant jugant amb l’efecte psicològic de la crisi. Durant la darrera reunió del consell d’administració de Nevasa, els representants d’Ensisa haurien tornat a insistir a reclamar un forfet d’àrea. O sigui, que qui només vulgui esquiar a Soldeu pagui menys per fer-ho. Però la proposta va ser rebutjada perquè Saetde entén que això suposaria "un pas enrere".

Notícia extreta del Diari d'Andorra.

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: