Congrés de turisme de neu i muntanya 2.0

Congrés de turisme de neu i muntanya 2.0
Aquesta passada setmana es va viure a Andorra un congrés que barrejava els conceptes de la neu i les noves xarxes de comunicació 2.0, un congrés que apuntava a les noves tecnologies com a eina per tal d'aconseguir millorar els resultats dels comptes d'explotació de les empreses turístiques del sector de la neu i la muntanya. Tot i que com sempre hi ha qui no ha entés res de res, en aquesta guerra el paper ha perdut davant les noves tecnologies per molt que alguns no ho vulguin veure.

El turisme s’ha convertit en un dels principals motors econòmics i, en països com la Xina i la República de Corea, ha repercutit positivament en el seu PIB. Taleb Rifai, secretari general de l’OMT, ha presentat unes xifres que confirmen que, tot i la crisi, el turisme mundial va en augment. “El turisme és un fenomen global tot i els nombrosos desafiaments de caràcter polític, econòmic i social. El turisme va tenir un creixement a Europa del 6%. Amb 980 milions de viatgers que van creuar alguna frontera internacional en només un any, estem convençuts que aquest any superarem la xifra historia de mil milions de turistes”.

El turisme crearà 600 milions de nous llocs de treball en el món

Per a Rifai, el turisme proporcionarà d’aquí a 20 anys 1 de cada 12 llocs de treball al món. “Això representarà uns 600 milions de nous llocs de treball des d’ara i fins el 2030, marcant una oportunitat laboral per als joves. A més, internet s’ha convertit en un element que canvia les regles del joc, ja que permet crear continguts indeterminats, comprar bitllets d’avió, entrades per a museus i compartir les experiències del viatge amb els amics. Els consumidors estan canviant el món i és necessari diversificar l’oferta i crear marques fortes en un mercat difícil”, va afegir.

En aquest sentit, Peter Keller, professor i membre del comitè científic del congrés, definia el nou perfil d’usuari com a prosumidor. “El consumidor ara crea continguts i ha canviat la forma de viatjar. És la nova versió del boca a boca. Internet és una màquina infinita de fotocopiar. Un oceà d’informació i per a les destinacions es difícil cridar l’atenció dels clients. Però la comunicació multimèdia fa somiar el visitant”.

Països emergents, destinació atractiva

Durant la sessió, també van intervenir el consultor suïs, Lauren Vanat, que va presentar el seu últim informe sobre el turisme de neu i muntanya, en el qual ha reflectit la tendència emergent de països amb menys tradició d’esquí, com són la Xina i la República de Corea. S’han estabilitzat els resorts dels Estats Units i Canadà, mentre que a Europa estan obligats a reinventar-se per paralitzar el descens acusat.

Per a Vanat, les estacions d’esquí i muntanya han d’oferir un producte atractiu els 365 dies de l’any i aprofitar l’eina de promoció que ofereix internet. No obstant, per al consultor, encara primen els desplaçaments locals en l’àmbit de l’esquí. “La imatge que projecten les estacions d’esquí encara és conservadora, ja que difícilment els esquiadors realitzen molts quilòmetres per gaudir d’aquest esport. Internet és un vector competencial i es reforça la comunicació i els serveis online. Però d’altra banda, també es pot crear una competència directa a la xarxa”, va comentar.

Per a destinacions emergents com Corea, el fàcil accés als continguts i convertir el resort en un destí il·lusionant, han permès reactivar el motor de l’esquí i de les activitats de muntanya, per mantenir un producte atractiu els 365 dies de l’any. Per a Oh Dong-ho, vicealcalde d’Afers Administratius de l’Ulsan Metropolitan City (República de Corea), la clau està en “disposar d’una xarxa d’informació potent, ja que 4 de 10 coreans utilitzen Smartphone. Ha canviat la nostra vida quotidiana de comunicació i de veure el món. La promoció de la destinació a les xarxes socials i a Internet ha permès popularitzar el destí i a considerar-lo desitjable per a molts turistes”.

El 7è Congrés Mundial sobre Turisme de Neu i de Muntanya va reunir durant tres dies a més de 400 experts mundials vinguts des de 20 països de l'Amèrica del Nord i del Sud, Àsia, Àfrica i Europa, per analitzar com les destinacions de neu i de muntanya ja apliquen la tecnologia 2.0 i per adquirir les Claus futures de gestió i promoció d’aquestes destinacions.

Les estacions d’esquí i muntanya mundials estan obligades a reinventar els seus productes, tant a l’hivern com a l’estiu i a fer servir l’enginy amb noves estratègies de màrqueting de promoció i captació de turistes, també a nivell online. En aquest sentit, països com Lesotho, amb una estació d’esquí a l’Àfrica, o Islàndia, ressorgida després de d’una crisi bancària el 2008 i l’erupció del volcà Eyjafjallajökull, es van convertir en dos dels exponents de la segona sessió del congrés que finalitzava divendres amb una experiència 2.0 a Vallnord.

Per a un país africà com Lesotho, disposar d’una orografia peculiar i diferenciada al continent, amb altes muntanyes, li permet disposar d’una estació d’esquí amb pronunciades pendents, que s’ha convertit en un important reclam per a l’esquiador sud-africà, principal client d’aquest ressort. Però fins el petit país també arriben turistes alemanys i anglesos. No obstant això, per a Marinete Ramaili, Ministra de Turisme, Medi Ambient i Cultura de Lesotho, l’estació necessita obrir-se al món i promocionar-se a nivell internacional. “Disposem d’un entorn ideal per a la pràctica de l’esquí, però fins ara hem acusat la manca d’inversió en màrqueting turístic. Amb un 70% de cobertura al país, les noves tecnologies es presenten com una alternativa per a millorar la comunicació i fomentar el turisme”.

Islàndia aprèn després de la crisi

El cas d’Islàndia és un clar exemple de com superar una crisi bancària, que va desestabilitzar el país el 2008, i com contrarestar la seva impopularitat provocada per l’erupció del volcà Eyjafjallajökull el 2010, que va repercutir en els vols comercials a Europa. La clau ha estat en recuperar la confiança tant del mercat exterior com dels propis islandesos. S’han potenciat totes les eines multimèdia i la col·laboració dels mateixos internautes, transmetent els que els inspira les seves experiències de viatge al país. Olof Yrr-Atladottir, directora de l’Oficina Nacional de Turisme d’Islàndia comentava que “la participació ciutadana ha estat un pilar molt important per tornar la tranquil·litat al país i reactivar el turisme tant intern com extern”.

Ús racional d’Internet

No obstant això, l’ús d’Internet ha de ser racional per a evitar la seva saturació. Com indicava Martí Rafel, director general de Vallnord, una de les dues estacions d’esquí d’Andorra, les xarxes socials s’han convertit en un instrument d’atenció al client, però han de relativitzar-se. “En un món temptador com és l’online, es poden exposar milers de missatges i fins i tot comparar-se amb la competència. Però aquest ús ha d’integrar-se a nivell social de forma gradual per a evitar la seva sobre exposició i desviar el missatge”.

Vallnord, aquesta temporada, ha integrat el concepte 2.0, no només a nivell online, sinó també en el destí amb Vallnord TV, on el client pot rebre informació actualitzada d’activitats, previsió meteorològica o estat de les pistes ‘in situ’. Però també es pot rebre informació de l’estació mitjançant els codis QR que poden trobar-se mentre es descendeix per les pistes d’esquí. A més, el sector Arcalís disposa de xarxa wi-fi no només a les àrees de descans, sinó també mentre es fa servir el remuntador. Un valor afegit en aquesta societat ultra connectada als dispositius mòbils, tauletes o ordinadors portàtils.

Activitats gratuïtes per reactivar el turisme de muntanya a l’estiu

El director de l’Oficina de Turisme de Flaine (França), Pierre Claessen va oferir una alternativa per reactivar el turisme de muntanya a l’estiu. Fins a aquesta estació gal·la es proporcionen activitats a l’aire lliure que fomenten el turisme familiar, mitjançant un forfet gratuït. Per això, ha estat important la inversió de l’ajuntament, però davant una època de crisi econòmica global, la solució ha recaigut en els complexes hotelers que assumeixen el cost d’aquest forfet i, així, s’asseguren l’ocupació hotelera en els mesos d’estiu.

El forfet que assumeixen els hotelers ens permet crear activitats noves cada temporada. Si bé és cert que el públic familiar és majoritari en aquesta època de l’any, molts d’ells repeteixen també a l’hivern. Per això, és important oferir aquesta experiència a Internet per a què els turistes puguin rebre la major informació i crear una aspiració que es pugui materialitzar en el destí”, va comentar al respecte Pierre Claessen qui va afegir que “Flaine és una estació de tercera generació amb 30 anys d’història i aquesta temporada impulsarem el destí d’estiu obrint els remuntadors de l’1 de juliol al 30 d’agost els set dies de la setmana. Un producte diferenciat per reactivar el destí”.

Per la seva part, Pedro Jareño, director de comunicació de Minube, una xarxa social cap al sector del turisme, va assenyalar que “la confiança entre internautes permet popularitzar un destí. És important comunicar a Internet amb imatges d’impacte per cridar l’atenció dels potencials clients, però també en aquest entorn online, la decisió de compra es pren mitjançant la confiança depositada per un altre usuari que ha realitzat el mateix viatge al que s’aspira”. En aquest sentit, el viatger no només és consumidor, sinó que ven experiències i transmet confiança a altres usuaris. I en aquest sentit afegia en apuntar a l'honestedat com a eina per a la fidelització del client, respondre a les crítiques millora molt positivament l'imatge de la destinació, ja sigui d'una estació o d'un hotel, i sobretot no enganyar al client, els partes de neu han de ser acurats i sobretot ajustats a la realitat.

El 7è Congrés Mundial sobre Turisme de Neu i Muntanya, organitzat pel Govern d’Andorra, el Comú de la Massana i l’Organització Mundial del Turisme (OMT), finalitzava amb les intervencions de Patrick Cao Yue, vicepresident de Mountain China Resorts, i In Jun Park, director de Yongpyong Resort (República de Corea), qui exposaran les seves experiències d’èxit com països emergents en el turisme de neu i muntanya mundial, amb un creixement vertiginós i en ascens en el nombre de turistes en països amb poca tradició d’esquí.

3 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    16/04/2012 11:47
    #1
    Gràcies pel resum :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    16/04/2012 17:15
    #2
    Va estar molt be...... val la pena de collons, be per la trovada a Andorra i les TIC.


    Chapo ¡¡¡¡¡¡ :+: :+: ;)

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    16/04/2012 18:37
    #3
    :+: :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: