Club Esquí a Catalunya. Orígens.

Club Esquí a Catalunya. Orígens.
El pròxim 26 de Novembre farà ja 135 anys de la fundació de l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques, actualment conegut com el CEC, el primer club esportiu català. Per això anem a fer una ullada a la quantitat de clubs que es dediquen als Esports d'Hivern i sobretot a l'esquí alpí.

 Els clubs d'esquí a Catalunya, orígens.

 

Coincidint amb el 135 anniversari el pròxim 26 de Novembre, farem una mica d'història sobre els orígens dels Clubs de Esquí a Catalunya. Primerament, fruit del moviment del Romanticisme que va florir a Europa a mitjans del segle XIX, a Catalunya, com a resultat de la passió d'il·lustres prohoms per revifar la història del nostre país i enlairar l'ús de la nostra llengua, s'inicia l'anomenada Renaixença Catalana. El 1875, a l'Escola de Belles Arts de Barcelona, Josep Fiter i Inglés, jove de dinou anys, sentí els anhels de formar una veritable entitat pública i legalitzada per emprendre una tasca cultural per redreçar Catalunya. El 26 de Novembre de 1876, junt amb 4 partíceps es crea:


«Amb el fi d'investigar tot quant mereixi la preferent atenció sota els conceptes científic, literari i artístic, en la nostra benvolguda terra, es crea una societat que es titularà Associació Catalanista d'Excursions Científiques».

Sota la presidència de Josep Fiter l'entitat es posa en marxa. César August Torras, Ramon Arabia,

 Àngel Guimerà i Jacint Verdaguer s'hi sumaren des del primer moment. (1)

 

 

Actualment existeixen 77 clubs dedicats als esports d'hivern (2) augmentant considerablement el nombre de clubs i per tant el d'aficionats que comparteixen la seva passió per tot el que envolta aquest mòn.

Els clubs són entitats privades, els objectius bàsics de la qual són el foment, desenvolupament i pràctica continuada de l'activitat física i esportiva, sense afany de lucre (3), que molts d'ells van nèixer per la necessitat d'una part dels ciutadans de poder introduïr-se en aquest esport que en aquelles èpoques era molt més elitista. Tant és així que les fires de mercat de segona mà segueixen tenint transcendència i alhora d'aquirir el forfait s'aconsegueixen preus  més assequibles que el preu de taquilla.

Alhora d'agafar classes, també s'aprofiten de ventatjes en els preus, en la distribució per nivells, com edats o hores d'esquí, donant una oportunitat per explaiar-se els caps de setmana i festius.

Per altra banda, hi han clubs que disposen d'un servei d'autobús comú del club.

En acabar la temporada, tradicionalment es realitza una carrera adaptada a tots els nivells, i separada per edats. Després de la carrera al matí, es fa un sopar on s'entreguen els premis i es passen fotogràfies de la temporada i del dia de la cursa.

Aquests són els clubs de esquí sense ànim competitiu. Aquests últims varien en quan a que un dels objectius que es persegueix es l'assoliment d'un nivell en les especialitats competitives; Slàlom, Slàlom Gegant i Descens en quant a Esquí Alpí, i assistint, en aquest cas, a les curses comarcals, de Catalunya i d'altres països en cas de tenir un nivell alt.

 

Ja per finalitzar, animar-vos als aficionats de l'esquí, el surf de neu, esquí de muntanya i demés especialitats que feu una ullada als clubs que teniu per la comarca on acostumeu a anar a esquiar o d'on sigueu per tal de aprofitar la temporada al màxim!

 

Us deixo el enllaç de la Federació Catalana d'Esports d'hivern on podreu consultar tots els clubs que tenent al web:

 

http://www.fceh.cat/clubs/

 

  1. Informació extreta de www.cec.cat

  2. Informació extreta de www.fceh.cat

  3. Decret 1/2000 http://www20.gencat.cat/docs/sge/Home/Secretaria%20General%20de%20lEsport/Normativa/Text%20%C3%BAnic%20de%20la%20Llei%20de%20l%27esport.pdf

 

Salutacions!

 

Gerard Rosell.

Fuente:

CEC

Artículos relacionados:


3 Comentarios Escribe tu comentario

  • #1
    Fecha comentario:
    17/11/2011 10:33
    #1
    :+:

    karma del mensaje: 0 - Votos positivos: 0 - Votos negativos: 0

    • Gracias!
  • #2
    Fecha comentario:
    07/12/2011 14:41
    #2
    Molt bona informació.
    Jo coneixia alguns clubs d'esqui, pero no tants!! :+:

    karma del mensaje: 0 - Votos positivos: 0 - Votos negativos: 0

    • Gracias!
  • #3
    Fecha comentario:
    10/12/2011 21:46
    #3
    Tot va sortir perque a classe es va comentar de que alguns clubs estaven en fallida o amb menys aficionats però, crec, en epoques de crisi augmentaràn el número d'associats..

    karma del mensaje: 0 - Votos positivos: 0 - Votos negativos: 0

    • Gracias!

Escribe tu comentario





 

Si este mensaje tiene un solo insulto, no te molestes en enviarlo, porque será eliminado.
AVISO: La IP de los usuarios queda registrada

Los comentarios aquí publicados no reflejan de ningún modo la opinión de Ski time. Esta web se reserva el derecho a eliminar los mensajes que no considere apropiados para este contenido. AVISO: La IP de los usuarios queda registrada, cualquier comentario ofensivo será eliminado sin previo aviso.



Lo más leído: