L'Alpe d'Huez ... una illa al sol!!

L'Alpe d'Huez ... una illa al sol!!
L'Alpe d'Huez és quelcom més que una cima mítica del Tour de France, l'Alpe d'Huez és un gran domini amb 250 quilòmetres de pistes repartits en un terreny de més de 800 hectàrees preparat per gaudir de la neu al sol. L'illa al sol com els hi agrada dir-li al domini és un destí a no deixar-se perdre, tant se val que parlem d'anar a esquiar amb la canalla o buscant el millor freeride, l'Alpe d'Huez té opcions per a tots els aficionats a la neu, pistes mítiques com la Sarenne que amb 16 quilòmetres pasa per ser una de les més llargues del món, el túnel o descensons vertiginosos des del Pic Blanc ... resumint l'Alpe d'Huez és un gran domini.

Una illa al sol

Si una cosa sorprén de l'Alpe d'Huez és la quantitat de dies de sol de que gaudeix, tot i aixó i mercés a la seva alçada aixó no afecta gaire negativament a la qualitat de la neu a les seves pistes, aixó si, atenció als fora pistes canviants per l'acció del sol. El secret d'aquesta estació pionera, que va néixer l'any 1936 amb l'instal.lació del primer remontador desembragable del món, és la seva situació sobre una plana orientada al Sud i que fa que aquesta gaudeixi d'uns 300 dies de sol de mitjana a l'any. El domini ocupa unes 10.000 hectàrees per satisfer a tot tipus de publics, els seus més de 250 quilòmetres de pistes servits per 84 ginys mecànics donen accés a un llarg ventall de possibilitats, la fisonomia de les seves muntanyes fa que al voltant del seu nucli principal Alpe d'Huez 1860 trobem tot de zones de debutants ideals per anar amb la nostra canalla i gaudir aprenent en una zona ben assoleiada. A mida que es va pujant de cotes doncs anem trobant les pistes més exigents, tot i que sempre hi han opcions pels menys avançats.

La zona de Signal vista des del quartier de Bergers

Urbanització de L'Alpe d'Huez

El domini està format per sis nuclis: Vaujany (1250), Oz-en-Oisans (1350), Villard Reculas (1480), Auris-en-Oisans (1650), La Garde (1500) i la mateixa Alpe d'Huez (1860), aquestes sis estacions marquen avui encara una mica el que és el domini actual de l'estació. Així a Alpe d'Huez situada a cavall entre Huez (1500) i el Pic Blanc (3330) hi trobem el que és el front principal de l'estació amb una configuració ideal per a tots els públics doncs les pistes més senzilles es troben a la zona més baixa de l'estació i a mesura que anem pujant trobem pistes més complicades i sobretot moltes zones per gaudir del millor freeride.

Es lleva el sol sobre les pistes

La zona de Marmottes

Dades de l'estació

Àrea esquiable: 10.000 Hectàrees
Desnivell esquiable: 2.200 metres Des dels 3.330 del Pic Blanc als 1.135 de l'Enversin d'Oz
Pistes / Quilòmetres marcats: 131 pistes / 250 km41 verdes / 34 blaves / 40 vermelles / 16 negres
Remontadors: 84 ginys
Zones especials: 2 snowparks (Amb halfpipe) - 1 boardercross - 2 zones de debutants 1 pista d'esquí nocturn - 1 pista de trineus
Innivació artificial: 923 canons cobrint 75 kms de pistes
Maquinària: 23 màquines pel tractament de pistes

La Sarenne: una pista legendària

La pista Sarenne en el que va ser la zona esquiable d'estiu d'Alpe d'Huez a la glacera de la Sarenne

La Sarenne va nèixer com un itinerari allà pel 1962 i no va pasar a ser denominada pista fins la temporada 1977/78 quan es va securitzar i inaugurar. Aquesta pista compta amb un desnivell de 1.830 metres amb uns 16 quilòmetres de recorregut que transcorren des de la glacera del mateix fins al Pont de Gua on amb una cadira de tres accessos podrem retornar cap a Alpe d'Huez o encaminar-nos cap a la zona d'Auris en Oisans.

Freeride a la vall de la Sarenne

Freeride a la vall de la Sarenne

Es tracta a més a més d'una zona ideal per gaudir de la neu forapistes doncs es tracta d'una pendent molt còmoda per poder-la gaudir sense masses pasos extrems, tot i que també els hi ha. Aixó si, atenció doncs fins a arribar a les gorjes de la Sarenne l'orientació és Sud completament. El temps que es pot invertir per recorrer la mateixa va d'una mitja hora fins a una hora depenent del nivell, pels debutants cal destacar que un cop hi entres l'única sortida esquiant és per la pista túnel, de la que parlarem més endavant, o per la mateixa pista, així que atenció que tot i no ser una pista extremadament complicada si que és molt llarga i es fa pesada la remada a les gorjes si no es fa bé el pas de patinador, pels surfers ... ja us avanço que caminareu o patireu. Podeu trobar més informació al blog Pistas Increíbles: La Sarenne - Alpe d'Huez

A aquesta pista també podeu gaudir d'una experiència inoblidable que consisteix a agafar el darrer funicular que puja al Pic Blanc, sopar a una cabana a 3000 metres i posteriorment com a postres una baixada per la Sarenne a la llum de lluna. Aquesta activitat que fa 5 anys que es realitza coincidint amb les llunes plenes de la temporada té un cost de 65€ que inclou el sopar i l'acompanyament d'instructors i pisters de l'estació per garantir-ne la total seguretat de la mateixa.

Les 2 Alpes vistos des de la pista Glacier
Les 2 Alpes vistos des de la Sarenne

El Túnel: Un altre mite

Sortida de la mítica pista del túnel
Apart de la pista de la Sarenne hi ha una altra pista mítica

El Pic Blanc i la sortida del túnel a sota a la dreta

El Pic Blanc

a Alpe d'Huez que tothom ha de baixar, tot i que atenció que aquestes dues no són pas pistes per a debutants, si bé la Sarenne no requereix un nivell molt alt el cas del Túnel és completament a l'inrevés, aquí cal ser ja una mica avançat per no patir moltíssim a aquesta pista. Aquesta és una pista sense trepitjar

Espectaculars vistes des del Pic Blanc

El Pic Blanc 3.330 metres sobre el nivell del mar és el punt més alt de l'Alpe d'Huez, peró no és nomes aixó, és un balcó espectacular amb unes vistes de pràcticament 270 graus sobre un dels paissatges més espectaculars que es poden gaudir als Alps donat que els pics més alts són una mica allunyats i per tant les perspectives davant nostre són fantàstiques.

i de fet poc es diferència el que és pista del que no, tot és igual ... plé de banyeres. Tot i així la sensació en sortir del túnel i un cop passada la tanca és de que només hi ha el buit, un caminet ens treu del túnel i a partir d'allà campi qui pugui!!

Espectaculars vistes des del Pic Blanc

Espectaculars vistes des del Pic Blanc

I no patiu, es pot baixar del Pic Blanc de la mateixa manera que s'hi accedeix, amb el telefèric, de fet és obert per a peatons i principis d'hivern amb els dies més curts les postes de sol allà dalt han de ser espectaculars, aixó si, atenció que us faràn fora abans que caigui el sol.

Telefèric del Pic Blanc

Com és l'estació?

Tal com ja comentavem el front de neu del nucli principal, i que dona nom al domini, és allà on es concentren les zones de debutants amb suaus pendents i molt de sol ja des de bon matí, tot i que la zona del pic Signal ja és una zona més avançada i on poder gaudir del carving per pistes amples i molt ben trepitjades on solen entrenar alguns dels clubs de la zona. I no us perdeu les baixades cap a Oz en Oisans i Villard Reculas.

Vistes de les Grandes Rousses

Si mireu el mapa cap a l'esquerra trobareu una zona amb poques pistes amples, on gaudir del silenci de la muntanya i alguna zona entre boscos com la baixada cap a l'Enversin d'Oz, una pista la Fare que no us heu perdre i que us servirà per recollir-vos d'algún fora pista entre arbres força arreserat del vent. Si en canvi des de l'Alpette seguiu per la part més alta trobareu un parell de pistes amples i assoleiades que també us serviràn per retornar d'algún dels forapistes més salvatges de l'estació com els que baixen de la Dôme des Petites Rousses.

Vaujany vist des de la Fare

Vistes de la pista Chalets

L'Alpette 2050

Si ara girem la nostra vista cap a la part superior del plànol ens trobem el Pic Blanc, la cima de l'estació i allà tenim pistes ja més avançades de cara a usuaris una mica més experts tot i que sense masses complicacions i també ens dona accés a les dues pistes que comentavem per començar: La Sarenne i el Tunnel. És una zona eminentment de pistes vermelles peró tampoc molt i molt exigents.

Le Lac du Chambon des d'Auris

Si agafem el plànol mirant cap a la dreta ens trobem que l'estació acaba a la vall que marquen les gorjes de la Sarenne, peró hi ha una muntanya que dona moltíssim de joc, la Signal de l'Homme és la típica muntanyeta rodoneta que quasi és esquiable per tot arreu, amb una mica d'atenció que té alguna zona una mica extrema ... i sobretot que la part de darrera no té una sortida gaire natural cap a Auris en Oisans, així que atenció que no us toqui la remada del segle!!

Vista general de la zona d'Auris en Oisans

Auris en Oisans

Cal tenir en compte...

Apart d'ensenyar-vos una mica de l'estació doncs també voldriem aprofitar per apuntar-vos algunes cosetes a tenir en compte a l'estació. Per exemple, si aneu amb debutants no dubteu que és una bona destinació, apart de les àrees específiques que esmentavem abans cal dir que hi han tres remontadors que són d'accés lliure i per tant ideals per no deixar-se el sou en un forfet que no s'aprofitarà, si amb aixó no n'hi ha prou teniu el forfet "Premiére Glisse" per a debutants a un preu de 26 euros. Seguint amb els forfets cal dir que amb el forfet de sis o més dies teniu accés a les 2 Alpes i la Grave.

El forfet Visalp ens dona accés a 30 activitats relacionades o no amb la neu com ara accés a les 3 pistes de gel de l'estació, a les 2 piscines descobertes d'aigua calenta (Personalment us ho recomano, banyar-se a 14 graus sota zero és una sensació única!!), un espai de relax a Vaujany, tot tipus d'activitats disponibles al palau de congressos de l'Alpe d'Huez, el museu d'Huez, esquí nocturn a la zona del pic Signal (Dimarts i dijous de 17.30 a 19.30) i gratuit pels posseïdors d'un forfet Visalp (amb un cost de 9€ si no s'està en posesió d'aquest passi) i un llarg etcétera d'activitats. També és recomanable la visita a l'Ice Shock Bar, un bar on tot està fet de gel ... inclossos els gots!! També podeu assitir als cursos que l'ANENA realitza al començament de temporada sobre neu i allaus, perque el risc zero no existeix.

Zona pel freeride a la mina de l'Herpie

Xalet a la mina de l'Herpie

Esdeveniments de la temporada

Hi ha dos events que per motius ben diferents resalten al calendari d'activitats de l'estació, d'una banda l'Alpe d'Huez Festival i de l'altre la Copa del Món d'Skicross. El primer és un dels festivals de cinema més importants d'humor francés i conta cada any (Amb aquesta ja van 14 edicions) amb el bó i millor de la comèdia francesa i parlar d'esquicross a Alpe d'Huez és parlar d'Ophélie David, l'heroina local i guanyadora de la Copa del Món en 7 ocasions.
Apart dels esmentats cal afegir una etapa del Trofeu Andros de velocitat sobre gel, les copes infantils EnergiaPura-Atomic o Cristaux de l'Oisans, la Sarenne Snowbike, un festival del còmic, ....

Mar de núvols sota la pista le Belvédère

Ripant a Auris en Oisans

 

Si vols traduir aquest article selecciona aquí el teu idioma!!

Artículos relacionados:


5 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    19/12/2010 23:41
    #1
    Ayyyyyyyyyyy madre mia, si fuera millonario... otro gallo cantaría...

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    04/01/2011 17:08
    #2
    Muy buen repor, David

    Por cierto, lo de " una illa al sol" me suena ;) .

    Por el artículo veo que has disfrutado. Me alegro mucho, a ver si pegamos una esquiada y nos vemos pronto.

    Perdona por aprovechar y ´barrer para casa`, pero en Paraísos de Nieve 2010/11 hemos publicado un "peaso" de artículo de la firma Pantoja sobre Alpe d´Huez que merece la pena ver.

    Un fuerte abrazo
    kike

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #3
    Fecha comentario:
    04/01/2011 17:18
    #3
    Kike, y tanto que te suena y mira que tuve la "idea" antes que vosotros :lol2: :lol2: :lol2:

    Para el que no haya visto el report de Paraísos que no se lo pierda!! Está muy, muy bien!!

    Un abrazo!! Y a ver cuando nos vemos!

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #4
    Fecha comentario:
    04/01/2011 17:26
    #4
    Moltes gràcies nen

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #5
    Fecha comentario:
    27/10/2016 11:02
    #5
    Hola David!
    Veo q controlas mucho tanto Alpe d'huez como Serre chevalier. Estoy pensando ir con mi chica y mis cuñados 5 días en la semana de Reyes y dudo entre las dos estaciones, he leído mucho pero no me decido. Es por eso que te quería preguntar a cuál irías si tuvieras q repetir. No hacemos fuera pistas y nos va más las pistas bien cuidadas y con buenos remontes para evitar esperas y colas, qué me aconsejas?
    Mil gracias y saludos desde Valencia

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: