Formació en primers auxilis a Grandvalira

Formació en primers auxilis a Grandvalira
Els pisters de Soldeu-El Tarter formen els companys de Grandvalira en primers auxilis, ells han de ser els que realment salven vides donat que són els primers a arribar al lloc de l'accident quan l'estació és buida i una acció inicial encertada pot significar la diferència entre un resultat i un altre.

És una iniciativa que surt dels propis treballadors del sector de Soldeu-El Tarter de Grandvalira, i a la que l'empresa ha donat tot el suport. També ho recolza l'Associació de Primers Socors (APS), sense la qual tampoc seria possible tirar endavant la iniciativa. Tant des del grup de pisters com des d'altres àrees de treball de les pistes d'esquí es va veure la necessitat de donar i rebre formació en primers auxilis. I és que els primers minuts són vitals i «qui realment salva vides és qui està allà», expliquen els caps de pisters del sector canillenc de Grandvalira, Manel Vidal i Beto López.

La iniciativa sorgeix per donar resposta a la problemàtica dels horaris nocturns. Quan l'estació tanca, hi ha treballadors que comencen la seva feina a les pistes, i no sense risc. Els especialistes en primers auxilis –els pisters i el servei mèdic– no hi són, i en cas d'emergència han d'esperar que arribin, sigui els bombers, sigui el SUM. «Estan condemnats a l'ajut exterior», raonen Vidal i López. L'espera «és llarga», per molt ràpid que vagin els serveis d'emergències, que hi van. Però l'actuació que es pugui fer en els primers minuts permetrà reduir el risc de mort o de lesió greu. Per això s'ha iniciat un programa de formació per a aquests treballadors. De moment, a l'equip de canoners i la gent de garatge. La setmana que ve començaran els maquinistes. Se'ls està formant perquè obtinguin els diplomes oficials de Primers Auxilis amb Equipament 1 i 2 –els PSE1 i PSE2 francesos, i és gràcies al recolzament de l'APS que es pot certificar la validesa de la formació. Ja no són simples xerrades com fins ara. Tots ells sabran actuar en cas d'emergència. «El bàsic i important si hi ha un accident és poder actuar», afirmen els caps de pisters, que són els instructors del curs.

I no només se'n beneficien els propis treballadors –tindran un diploma més, que els «obre noves portes», i podran ajudar els companys en cas de necessitat–, sinó que el servei de l'estació millorarà en qualitat. No sempre treballen de nit, i si un esquiador pateix un accident prop seu, podran atendre'l més ràpidament, mentre s'espera l'arribada dels pisters. Fins ara avisaven als pisters, però altra vegada, «si podem actuar, millor», reconeixen Borja Sánchez i Gabriel Zerbato, que acabaran la formació dimecres vinent. Ells també reclamaven, en certa manera, aquesta formació. «El curs és molt important perquè dóna els coneixements per poder actuar en una emergència», raonen Sánchez i Zerbato, que afegeixen que sovint treballen sols i de nit, i aquest diploma els anirà «molt bé per ajudar a un company», igual que a un client de l'estació si aquell dia treballen de dia.

El curs està «molt encarat al seu entorn laboral», expliquen Vidal i López, que recorden que tot i que el curs sigui parcialment fet a mida, «no regalem res» i els que ara obtindran el diploma oficial de PSE1 i PSE2 s'hauran d'anar reciclant any rere any. Ara se'ls ensenya la base i també les especificitats que es poden trobar en el seu entorn laboral.

Com a mostra de l'interès, tant de treballadors com de l'empresa, és que el curs comença en horari laboral i s'allarga més enllà de la seva fi, és a dir que tant empleats com societat hi posen hores.

Formar a tothom

«L'objectiu» dels directors dels pisters del sector de Soldeu-El Tarter-Canillo de Grandvalira és «formar a tothom». «La base és que tothom hauria de tenir la formació bàsica» en primers auxilis, assenyalen. Per això, aquest projecte té vocació de continuïtat. Si aquest any es forma a canoners, gent de garatge i maquinistes, de cara la temporada vinent es vol ampliar el curs per a la gent de restauració i d'altres serveis de l'estació, com poden ser els monitors de les escoles d'esquí i snowboard, entre els quals ja n'hi ha molts que disposen de titulació oficial com a socorristes.

Artículos relacionados:

  • Més de mil llocs de treball per andorrans Publicado el 13/09/2012
  • Cursos per formar aturats per treballar a la neu Publicado el 28/08/2012

1 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    06/11/2012 13:22
    #1
    Gran iniciativa que redunda en todos los clientes. Esta es crear valor añadido. Si por ello se salva una sola vida o se minimizan las secuelas habrá valido la pena.
    Bien por ellos! :+:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: