Balanços de temporada

Balanços de temporada
Ara que moltes, per no dir pràcticament totes, estacions ja han tancat la temporada arriba l'hora de fer balanç d'una temporada marcada per la manca de precipitacions al seu inici i per la situació general de la societat. Tot i això algunes estacions han salvat la temporada amb números pitjors, però no gaire, que la passada temporada.

Vallter 2000

La temporada a l'estació del Ripollés començava remoguda amb les eleccions i els alcaldes dels pobles de la zona, accionistes de l'estació, deixant anar tot tipus de rumors sobre el futur de l'estació. Rumors que com es diu són l'avantsala de la notícia, perque ja no se'n parla però els deutes de l'estació amb l'ICF podrien acabar en la capitalització d'aquest deute en forma d'accions, tal com ens informava un alt càrrec de Ferrocarrils de la Generalitat.

Tot i això el balanç de la temporada és positiu donat que van ser els primers en poder obrir la temporada mercés a les primeres nevades rebudes a finals de novembre i el 3 de desembre eren els primers a posar els remontadors en marxa. Així el cop rebut per la resta d'estacions va ser menys a Vallter 2000, així les xifres d'usuaris nomes s'han vist reduïdes en poc menys del 2,5%, s'han rebut a l'estació 83.649 visitants, d'ells 59.782 esquiadors i surfers i 23.913 visitants a gaudir de la neu amb d'altres activitats. Tot això en 135 dies d'explotació en els quals 109 es consideren òptims des de l'estació per a la pràctica dels esports d'hivern.

Vallnord

A Vallnord els números han patit una forta davallada i tot i que el sector d'Arcalís s'ha salvat amb un increment del 15% el sectors de Pal i Arinsal han baixat moltíssim, i el conjunt ha baixat molt respecte als 755.000 dies d'esquí venuts la passada temporada i el total de dies venuts aquesta temporada s'han reduït fins als 680.000 d'aquesta temporada, una segona temporada amb una forta davallada després dels prop de 800.000 dies venuts a la temporada 2009/10.

Així el client de proximitat i cap de setmana ha crescut vora un 5% i el client espanyol de menys proximitat (València o Madrid, per exemple) ha baixat prop d'un 10%. El mercat britànic tampoc ha escapat a la davallada i ha caigut un 5%, el mercat francés s'ha mantingut i s'espera de cara a la propera temporada que aquesta xifra augmenti mercés a l'obertura, prevista per aquest estiu, del túnel dels dos Valires que conectarà Encamp amb la Massana i facilitarà l'accés al turista francés que accedeix a Andorra pel Pas de la Casa. D'altres mercats com el rus han crescut un 10% i confirma la bona tendència d'aquest mercat.

Baqueira Beret

Els números de Baqueira Beret han deixat una certa satisfacció als gestors de l'estació, tot i la pèrdua total del pont de la Puríssima el nombre de dies d'esquí venuts ha sigut nomes un 1,43% inferior a la xifra de la passada temporada, mirat així directament de ben segur que totes les empreses del país signarien aquesta davallada. Però cal assenyalar que la competència de l'estació aranesa ha passat una temporada duríssima i per exemple Aramon es preveu que pogui haver perdut vora 300.000 dies d'esquí, Vallnord ha perdut un 10% i s'espera que Grandvalira pogui haver vist una reducció de vora el 5% i així les coses caldria preveure que una gran part d'aquests haurien d'haver anat a parar a Baqueira però això no ha succeït així, per qué?

Porté puimorens / Puigmal 2900

L'estació francesa ha tancat la temporada amb satisfacció i, sobretot, amb beneficis, mercés als més de 90.000 visitants l'estació ha tornat a salvar una situació que a principis de temporada feia molt difícil l'obertura de la mateixa. Així aquests beneficis serviran per millorar la seguretat a pistes de cara a la propera temporada, també és en projecte la construcció d'un nou parc lúdic per als nens i una yurta a la zona de la Vignole que serveixi com a àrea de restauració.

De cara a la propera temporada la principal novetat podria ser un acord de treball que s'està gestant amb les estacions de Puigmal i l'espaï Cambre d'Ase, una unió que ens confirmava ahir mateix el director de Puigmal que ha tancat la temporada amb números molt ajustats que els fan mirar al futur amb una barreja d'optimisme i patiment, optimisme per la millora en el nombre de visitants catalans però amb patiment per la dificultat econòmica que passen aquestes estacions propietat dels ajuntaments de la zona.

D'altres dominis

Si parlem d'altres dominis al Pirineu cal dir que les xifres no han sigut facilitades, però tot apunta a fortes davallades, de fet un dels cops més forts serà el que s'endurà Aramon quan, per fi, es facin públiques les seves xifres ja que s'espera una caiguda que deixi les seves xifres força per sota del milió de dies d'esquí venuts, una xifra que apunta a ser el pitjor resultat del hòlding de la neu del govern d'Aragó.

Si parlem de les xifres de l'estacions gestionades per Ferrocarrils millor no aventurar-se però la davallada es preveu entre forta i molt forta, una mica com la d'Aramon, així doncs la Molina ha patit una temporada nefasta, Port Ainé o Espot si fa no fa, han trampejat una mica més però les sensacions que vam viure a la nostra visita al Pallars no convidaven gaire a l'optimisme. I pel que fa a Vall de Núria doncs no pinta gaire bé, tot i que cal dir que probablement el gran mercat d'aquesta és l'estiu i no pas l'hivern, per tant el cop potser no serà tan dur per al domini.

I Masella?

Doncs a Masella no han fet encara balanç de temporada, encara haurem d'esperar uns dies per aquest balanç donat que l'estació encara segueix oberta, aquest encara trigarà alguna setmana però des de l'estació s'apunta a una moderada satisfacció. I ja es pensa com es reinvertiran els beneficis, pocs però s'espera que n'hi hauran, d'aquesta temporada a millorar encara més el seu sistema d'innivació artificial tal com ens apuntava fa uns dies el director de l'estació i de l'ACEM Xavier Nolla.

Masella - 17/04/12

Així ens rebia ahir Masella

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: