Sense neu, el negoci de les estacions d'esquí trontolla. La sequera que afecta les comarques gironines copeja el model de negoci. A poques setmanes de tancar la temporada, la Generalitat reconeix que serà una de les pitjors campanyes dels últims anys. Segons càlculs de la Secretaria de Territori i Mobilitat, el retrocés del sector en comparació a l'any passat es podria situar entre un 25 i un 50% depenent del capítol que s'analitzi (visitants, ingressos...). Per la seva banda, l'Associació d'Estacions d'Esquí de Catalunya (ACEM) prefereix no fer cap balanç fins que no finalitzi la temporada. "Fins ara, aquesta està sent una mala temporada però l'esperança és l'últim que es perd. A vegada el temps canvia i fa fred", explica el director d'ACEM, Joaquim Alsina, que reconeix que "hi ha temporades molt bones i d'altres que són horribles".
Una anàlisi de les dades climatològiques dels últims mesos evidencia que ens trobem davant d'un dels hiverns més secs dels últims temps. A Núria han caigut fins ara 53 centímetres de neu, quan l'any passat la xifra ascendia fins a 153. Encara s'han registrat menys precipitacions a l'estació de la Molina on s'han recollit 10 centímetres, un 88,5 per cent menys que l'any passat. "Dir 10 centímetres a la Molina és com dir que no ha nevat. Ha fet fred però no ha vingut acompanyat de precipitacions. Aquest és un any d'extrema sequera", assegura el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Damià Calvet, que reconeix que la falta de pluges i fred s'ha traduït en "menys visitants i menys ingressos".
Més conseqüències
La poca afluència d'esquiadors no només es nota a les estacions d'esquí. Els comerços, restaurants i hotels de la zona també estan molt pendents del cel perquè són els qui acullen els esquiadors quan baixen de les pistes. Per aquest motiu, saben molt bé que sense neu el seu negoci perilla.
La Raquel Molina és tècnica de turisme del Consorci del Ripollès i coneix molt bé les conseqüències d'una mala temporada a les pistes d'esquí. "A Vallter hi ha la zona de Setcases que queda a peu de pistes. Allà hi ha molts restaurants que viuen molt dels esquiadors que es paren. Una mala temporada els afecta molt negativament". Tot i que assegura que a aquestes alçades de la temporada és encara difícil fer-ne un balanç global, avança que "ha baixat molt en turisme rural i hotels. Tant per la crisi econòmica, com per la poca neu i les temperatures molt altes".
Menys clients, menys negoci i menys ofertes de treball. Una equació que no agrada a la Generalitat que fa mans i mànigues per mantenir el sector dels esports de muntanya que considera estratègic. En aquests moments la Generalitat gestiona diverses estacions després d'haver-hi intervingut per evitar que tanquin. És el cas, per exemple, de Núria. El Govern català també està seguint l'evolució de Vallter 2000 i ja ha avançat que si fos necessari també hi intervindrà. "Estem en contacte permanent amb Vallter 2000. Ja vam anunciar que en la mesura que fos necessari, la Generalitat intervindria en el que és el manteniment de l'estació. No s'ha d'entrendre com prendre la gestió a algú que no ho està fent bé sinó com una garantia de manteniment de l'activitat", explica Calvet.
Precisament Vallter va ser la primera estació d'esquí de tot Catalunya que va poder obrir aquesta temporada aconseguint omplir les pistes d'esquiadors durant el Pont de la Puríssima. "Això els ha garantit un cert manteniment de la temporada. Han anat aguantant la tresoreria. A final de temporada, avaluarem la situació en la qual es troba i veurem si és necessari arribar a un acord amb l'actual propietari", explica Calvet que assegura que en cap cas passaria per la via de la "compra" sinó per l'assumpció per part del Goven dels crèdits concedits a l'empresa per part de l'Insitut Català de Finances (ICF).
Malgrat que Vallter va començar bé la temporada, la resta de mesos ha estat més desigual. Mentre que el desembre va ser "relativament bo", durant els mesos de gener i febrer l'estació es va veure perjudicada per diversos episodis de vent. Pel que fa al març, les altes temperatures també han perjudicat l'estació. Malgrat tot, el director de Vallter, Enric Serra, confia en què es pugui registrar un bon final de març i abril. A l'espera de poder donar les xifres del balanç de la temporada, reconeix que algunes estacions catalanes podrien registrar davallades de visitants de fins al 50%.
Buscant solucions
Una de les claus per mantenir un sector estratègic com el dels esports de muntanya passa per augmentar el nombre d'esquiadors. Per aconseguir-ho, el Patronat de Turisme Costa Brava ha engegat diversos projectes per assolir aquesta fita com ara l'edició del fulletó de Neu Mediterrània, participació en fires de neu i turisme o organitzar diversos viatges de premsa i de familiarització per periodistes i agents de viatges per donar a conèixer el destí. "El que hem de fer és un gran esforç de promoció. Aixamplar la base del nombre d'esquiadors. El Govern també està compromès amb la candidatura olímpica del 2022", afegeix Damià Calvet des de la Secretaria de Territori i Mobilitat.