Les estacions d'esquí gironines tancaran una de les pitjors temporades

Les estacions d'esquí gironines tancaran una de les pitjors temporades
Sense neu, el negoci de les estacions d'esquí trontolla. La sequera que afecta les comarques gironines copeja el model de negoci. La temporada ja va començar malament amb la pèrdua de la Puríssima, però ha seguit igual de malament, així doncs el balanç serà negatiu, dels més negatius dels darrers temps, podriem estar parlant d'un retrocés d'entre el 25 i el 50%. De fet des de la Molina ja s'hi van prendre mesures fa uns dies.

Sense neu, el negoci de les estacions d'esquí trontolla. La sequera que afecta les comarques gironines copeja el model de negoci. A poques setmanes de tancar la temporada, la Generalitat reconeix que serà una de les pitjors campanyes dels últims anys. Segons càlculs de la Secretaria de Territori i Mobilitat, el retrocés del sector en comparació a l'any passat es podria situar entre un 25 i un 50% depenent del capítol que s'analitzi (visitants, ingressos...). Per la seva banda, l'Associació d'Estacions d'Esquí de Catalunya (ACEM) prefereix no fer cap balanç fins que no finalitzi la temporada. "Fins ara, aquesta està sent una mala temporada però l'esperança és l'últim que es perd. A vegada el temps canvia i fa fred", explica el director d'ACEM, Joaquim Alsina, que reconeix que "hi ha temporades molt bones i d'altres que són horribles".

Una anàlisi de les dades climatològiques dels últims mesos evidencia que ens trobem davant d'un dels hiverns més secs dels últims temps. A Núria han caigut fins ara 53 centímetres de neu, quan l'any passat la xifra ascendia fins a 153. Encara s'han registrat menys precipitacions a l'estació de la Molina on s'han recollit 10 centímetres, un 88,5 per cent menys que l'any passat. "Dir 10 centímetres a la Molina és com dir que no ha nevat. Ha fet fred però no ha vingut acompanyat de precipitacions. Aquest és un any d'extrema sequera", assegura el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Damià Calvet, que reconeix que la falta de pluges i fred s'ha traduït en "menys visitants i menys ingressos".

Més conseqüències

La poca afluència d'esquiadors no només es nota a les estacions d'esquí. Els comerços, restaurants i hotels de la zona també estan molt pendents del cel perquè són els qui acullen els esquiadors quan baixen de les pistes. Per aquest motiu, saben molt bé que sense neu el seu negoci perilla.

La Raquel Molina és tècnica de turisme del Consorci del Ripollès i coneix molt bé les conseqüències d'una mala temporada a les pistes d'esquí. "A Vallter hi ha la zona de Setcases que queda a peu de pistes. Allà hi ha molts restaurants que viuen molt dels esquiadors que es paren. Una mala temporada els afecta molt negativament". Tot i que assegura que a aquestes alçades de la temporada és encara difícil fer-ne un balanç global, avança que "ha baixat molt en turisme rural i hotels. Tant per la crisi econòmica, com per la poca neu i les temperatures molt altes".

Menys clients, menys negoci i menys ofertes de treball. Una equació que no agrada a la Generalitat que fa mans i mànigues per mantenir el sector dels esports de muntanya que considera estratègic. En aquests moments la Generalitat gestiona diverses estacions després d'haver-hi intervingut per evitar que tanquin. És el cas, per exemple, de Núria. El Govern català també està seguint l'evolució de Vallter 2000 i ja ha avançat que si fos necessari també hi intervindrà. "Estem en contacte permanent amb Vallter 2000. Ja vam anunciar que en la mesura que fos necessari, la Generalitat intervindria en el que és el manteniment de l'estació. No s'ha d'entrendre com prendre la gestió a algú que no ho està fent bé sinó com una garantia de manteniment de l'activitat", explica Calvet.

Precisament Vallter va ser la primera estació d'esquí de tot Catalunya que va poder obrir aquesta temporada aconseguint omplir les pistes d'esquiadors durant el Pont de la Puríssima. "Això els ha garantit un cert manteniment de la temporada. Han anat aguantant la tresoreria. A final de temporada, avaluarem la situació en la qual es troba i veurem si és necessari arribar a un acord amb l'actual propietari", explica Calvet que assegura que en cap cas passaria per la via de la "compra" sinó per l'assumpció per part del Goven dels crèdits concedits a l'empresa per part de l'Insitut Català de Finances (ICF).

Malgrat que Vallter va començar bé la temporada, la resta de mesos ha estat més desigual. Mentre que el desembre va ser "relativament bo", durant els mesos de gener i febrer l'estació es va veure perjudicada per diversos episodis de vent. Pel que fa al març, les altes temperatures també han perjudicat l'estació. Malgrat tot, el director de Vallter, Enric Serra, confia en què es pugui registrar un bon final de març i abril. A l'espera de poder donar les xifres del balanç de la temporada, reconeix que algunes estacions catalanes podrien registrar davallades de visitants de fins al 50%.

Buscant solucions

Una de les claus per mantenir un sector estratègic com el dels esports de muntanya passa per augmentar el nombre d'esquiadors. Per aconseguir-ho, el Patronat de Turisme Costa Brava ha engegat diversos projectes per assolir aquesta fita com ara l'edició del fulletó de Neu Mediterrània, participació en fires de neu i turisme o organitzar diversos viatges de premsa i de familiarització per periodistes i agents de viatges per donar a conèixer el destí. "El que hem de fer és un gran esforç de promoció. Aixamplar la base del nombre d'esquiadors. El Govern també està compromès amb la candidatura olímpica del 2022", afegeix Damià Calvet des de la Secretaria de Territori i Mobilitat.

 
A poques setmanes de posar el cartell de "tancat" a les estacions d'esquí gironines, són moltes les propostes que es posen sobre la taula per mantenir un model de negoci estratègic per a la demarcació. Mentrestant, moltes mirades s'adrecen al cel confiant en què un canvi de temps pugui millorar les xifres d'aquesta temporada.

Artículos relacionados:


10 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    19/03/2012 10:46
    #1
    David, fem una porra?

    Jo dic que l'any vinent hi haurà dues estacions catalanes més finançades a través de l'ICF.

    Malauradament és probable que no poguem ser el Pirineu francés. Tot i que potser NINGÚ no s'ho ha mirat. :za!ar:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    19/03/2012 17:47
    #2
    vallter 2000 i port del comte , la meva porra :hein?:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    19/03/2012 20:52
    #3
    #1 Jo no aposto ... que sempre perdo :lol2: :lol2: :lol2:

    Però no m'extranyaria gens :+:

    karma del missatge: 16 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #4
    Fecha comentario:
    19/03/2012 20:55
    #4
    #2 Perdona... tres. :frown:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    19/03/2012 21:11
    #5
    #4 Totes menys Masella i Baqueira, no? :lol2: :lol2: :lol2:

    I això que no volien un Aramon a la catalana... quina por!!

    karma del missatge: 16 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #6
    Fecha comentario:
    19/03/2012 21:18
    #6
    #5 Tssssé! Amb una diferència. I molt grossa!

    Allà les han muntat ells i els hi han petat als dits.

    Aquí si t'ho pots (o vols) permetre les pots fer petar.

    La competència amb el sud de França i els bons preus dels Alps per anar-hi una setmana fan molt mal.

    I les estacions a molts llocs, sobretot Pirineu francès estan terahipermegaultrasubvencionades.

    Si la competència et reventa el preu i aquest preu resulta de la distorsió que provoca la inversió pública ets pell. Ara bé, potser la inversió pública allà és funcional perquè s'adequa el que es rep amb el que es gasta. Que això voldria dir que tant se val si és gestió privada o pública, som uns negats per les estacions d'esquí.
    :lol2:

    A més, a la cara Sud poden haver-hi temporades (en plural) com enguany.

    Suma y sigue... :frown:

    En fi.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #7
    Fecha comentario:
    20/03/2012 01:18
    #7
    Baqueira, Masella, Port del Comte, Vallter i Tavascán, son estaciones que continuarán fora de la Generalitat. Resta sapiguer que pasa amb Boí Taull, peró a aquesta estació el que li falta son calers per ampliar i ser mes competitiva, ademés de la mala sort d'aquest any, que es de esperar que no els hi torni a pasar l'any que ve.


    No crec que canviin gaire les coses l'any que ve. Si hem sentit molt lo de Vallter, es perque hi havíen elecciones i molts polítics aprofiten per fer soroll.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #8
    Fecha comentario:
    20/03/2012 08:44
    #8
    #7 Vallter depén d'una "petita" empresa de construcció... i a hores d'ara no són les que millor funcionen, això segur. A partir d'aquí ja veurem el que, però no m'extranyaria gaire que acabés al "holding".

    Port del Comte no canvia gaire, depén d'un constructor, si bé cal dir que aquesta ja té les inversions fetes i ara els hi toca pagar-les... una temporada com aquesta de ben segur que no els hi va gaire bé per a poder pagar els crèdits. A més aquí també els hi cal una inversió per tal d'aprofitar la millor zona de l'estació, sense l'Estivella en marxa, i sense els xalets que volien fer i vendre la cosa no pot anar gaire bé.

    Tavascan ara mateix és dins del grup SkiPallars, o sigui, l'ICF... sigui propietat d'ells o no la veritat és que actualment la gestió la porten ells directa o indirectament ;)

    Baqueira és l'única estació que guanya força diners amb l'esquí de setmana, per tant ha de ser rendible si o si, si a més li sumem la potent central de reserves i les comisions que això els hi reporta, problemes pocs, i a més a més no gaire greus, això segur.

    Masella és propietat d'una de les fortunes del país, a més a més amb l'esquí escolar han anat fent sense gaire problemes. A més Masella és propietària de moooolts terrenys al voltant de l'estació i això gestionat amb seny pot ser la seva forma d'anar endavant sense masses problemes.

    I el cas de Boí... ves a saber, allà dins s'hauria de veure que hi ha, però el que és clar és que les coses no els hi marxen gaire bé. I el que està clar és que no la deixaran tancar, tot i que allà el turisme d'estiu és prou fort com per a poder aguantar el cop sense enfonsar tota la vall, però seria un cop dur, dur.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • RX
    RX
    #9
    Fecha comentario:
    20/03/2012 16:37
    #9
    Se quejan de la poca afluencia de gente, pero luego aprietan por el otro lado con las tarifas del tunel del cadí. A Dios rogando y con el mazo dando.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #10
    Fecha comentario:
    20/03/2012 20:35
    #10
    #9 Això nomes seria aplicable a la Molina, Masella per exemple no té res a veure amb la Generalitat ;)

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: