Châtel: neu en abundància a Portes du Soleil

Châtel: neu en abundància a Portes du Soleil
Châtel és un dels 12 dominis units que conformen el domini Portes du Soleil, lluny d'haver-se rendit als encants del diner fàcil Châtel ha volgut conservar la seva ànima, Châtel conserva actives 30 granjes que produeixen kilos i kilos d'un dels formatges més afamats del món com és el formatge amb DOC d'Abondance. No nomes això sino que podem per exemple dinar a un restaurant on la mestressa fa els pastissos a mà i l'amo es cuida de les vaques i vedelles que s'hi menjen. Una conjunció perfecta de tradició i modernitat a la vall d'Abondance.

Neu amb arrels

Châtel és un poblet de la vall d'Abondance, un poble que ha sapigut sumar la tradició i les arrels de la vall amb la modernitat d'una estació d'esquí, de fet més que una estació és un gran domini a les Portes du Soleil. Però tot i situar-se en un dels més grans dominis del món Châtel ha sapigut sumar ambdues coses per no perdre mai la relació amb les seves arrels. De fet, a les pistes hi podem trobar moltíssims xalets d'Alpage on les vaques i els productors de formatge d'Abondance, la denominació d'orígen controlada local, pasen l'estiu per produïr un dels millors formatges DOC de França. Si voleu comprar aquest formatge heu de saber que hi han dues produccions ben diferenciades, a la foto inferior podeu veure un fermier: fet a granja i l'altre és el d'Alpage: fet en alçada. El fermier es produeix amb llet de vaques que resten a les granjes tal com podeu veure a les fotos. L'alpage és un formatge que es produeix a partir de la llet munyida a les vaques que pasturen en prat i en llibertat, per tant té un gust més floral i en general sol ser de més qualitat, i preu, que el fermier. Per a que us feu una idea cada peça d'aquest formatge es produeix a partir d'uns 100 litres de llet i pesa uns vuit quilograms, cada vaca pot donar vora uns 25 litres de llet al dia (En dues munyides al matí i la tarda) i es triguen a curar entre 3 mesos (El mínim) i uns 4 (El màxim recomanat), durant els primers dies s'han de tombar i remullar cada dia a mà i un per un.

Producció de formatge d'Abondance AOPProducció de formatge d'Abondance AOP
Producció de formatge d'Abondance AOP
Producció de formatge d'Abondance AOP

La relació de Châtel amb el turisme va començar amb mal peu donat que van mirar de convertir-se en un resort termal, però ràpidament van adonar-se de les possibilitats de les seves muntanyes i allà pel 1946 s'hi va instal·lar el primer remuntador, la primera escola d'esquí s'hi va instal·lar el Nadal de 1948 i des de llavors fins avui tradició i modernitat han anat de la mà. Fins a 30 famílies segueixen treballant avui per a produïr un formatge del que es compliran aquest any 120 anys de la seva denominació d'orígen controlada.

El poble compta ara mateix amb 1.282 habitants i pot acollir a més de 18.000 turistes que es poden allotjar a 25 hotels, 2 centres d'apartaments, 12 centres de vacances, 1 càmping/caravanning i a més un llistat d'apartaments particulars per llogar que podeu veure a l'oficina de turisme de Châtel. Apart d'això al poble hi trobem cinemes, pubs, discoteques, pista de bitlles, pista de patinatge sobre gel, festivals de cinema, visites a granjes,... tot una regitzell d'activitats per després de gaudir de la neu a les pistes o per a aquells que no van a la neu.

Vistes sobre Châtel - Crèdit: Jean-François Vuarand - Châtel TourismeVistes sobre Châtel - Crèdit: Jean-François Vuarand - Châtel Tourisme
Vistes sobre Châtel - Crèdit: Jean-François Vuarand - Châtel Tourisme
Vistes sobre Châtel - Crèdit: Jean-François Vuarand - Châtel Tourisme

Mirant a la neu

Pel que fa a la neu cal dir que Châtel es divideix en dos grans dominis: Super Châtel i Linga-Pré le Joux. La primera és la zona a tocar del centre del poble, mentre que Linga-Pré le Joux es troba cap al final del poble. El domini compta amb 83 quilòmetres de pistes dividits en 49 pistes i servits per 45 remuntadors (2 telecabines, 13 cadires, 26 telesquís i 4 telecordes), tot i que agafant el forfet de Châtel podreu accedir a 130 quilòmetres de pistes ja que amb ell podreu esquiar també als dominis suïssos de Torgon i de Morgins.

Super Châtel és la zona més antiga de l'estació, això es nota a nivell de remuntadors, però tot i això es tracta d'un gran domini per a esquiar amb terrenys amples i bones pistes i pendents per gaudir de la neu tant a pistes com a fora d'elles. També hi trobarem un bon snowpark just al sortir del telecabina que ens porta del poble a les pistes, el park compta amb un telesquí pràcticament intransitat que ens dona accés a tot el desnivell del mateix.

Snowpark a Super ChâtelSnowpark a Super Châtel
Snowpark a Super Châtel - Crèdit: Jean-François Vuarand - Châtel Tourisme

Aquesta part del domini dona a les dues bandes de la muntanya, per tant podem anar saltant d'una vessant a l'altra i gaudir de les vistes que ens ofereix el domini, si us decidiu a conèixer l'estació no us perdeu pas les vistes sobre el llac Leman que podem gaudir i també de les vistes, si el dia ho permet, des del restaurant dalt de la cadira Tronchey. Des de la zona del Bec de Corbeau podem conectar amb Morgins i de les vistes sobre les Dents Blanches, unes muntanyes imponents.

Les Dents Blanches
Les Dents Blanches

La zona de Linga - Pré le Joux és molt més moderna, una zona que ara com ara no està conectada directament amb Châtel cosa que esperen canviar en breu, de fet ja es parla d'instal·lar-hi un telecadira que permeti l'enllaç entre una zona i l'altra, però ara mateix la millor opció per esquiar en aquesta zona si esteu allotjats a Châtel és apropar-vos en cotxe (El pàrquing és gran i gratuït) o millor encara amb les navettes anar fins a Linga o fins a Pré la Joux. Plaine Dranse és un pla a 1650 metres d'alçada on podeu trobar força llocs per omplir el dipòsit i també és la conexió directa i natural amb les Portes de Soleil via Avoriaz.

Plaine DransePlaine Dranse
Plaine Dranse - Crèdit: Jean-François Vuarand - Châtel Tourisme

Opcions per a no esquiadors

Si un dia no podeu gaudir de la neu a les pistes o potser us acompanya algú que no esquia pas doncs no heu de patir donat que Châtel ofereix opcions també per ells. Des de més de 80 quilòmetres de recorreguts marcats per a raquetes, patinatge sobre gel a un llac gelat a Vonnes, spas, visites a les granjes d'Abondance, bitlles... una llarguíssima llista d'activitats. Us recomanem que visiteu alguna de les granjes on es produeix l'Abondance. Obviament a una zona on es produeix bona llet i bons formatges no ens podem perdre l'opció de gaudir de la gastronomia local i Châtel no és un lloc on oblidar-se de la gastronomia.

A l'esquerra Claude Legras, 2 estrelles Michelin a la dreta Régis Marcon, 3 estrelles Michelin - Crèdit: Studio Yvon - Châtel
A l'esquerra Claude Legras, 2 estrelles Michelin a la dreta Régis Marcon, 3 estrelles Michelin - Crèdit: Studio Yvon - Châtel

De fet des de la pròpia estació es cuida i valora molt l'aspecte gastronòmic i és per això que xefs de reconegudíssim prestigi s'hi troben cada hivern en unes jornades que duen per nom: Neiges Étoilées, es podria traduir per quelcom com ara les neus amb estrelles, però el millor per saber que és seria apropar-se i gaudir de les ensenyances que xefs amb estrelles Michelin ofereixen als visitants a un concurs o també mitjançant un esmorçar popular a pistes on poder gaudir d'aquestes maravelles que cuinen aquests cracks dels fogons.

Workshop per a nens amb Sonia Ezgulian - Crèdit: Studio Yvon - ChâtelEsmorçar en alçada
Neiges Étoilées - Crèdit: Studio Yvon - Châtel

Però també els locals del poble donen suport a aquest festival amb un ampli ventall de restaurants per a tots els gustos i butxaques però amb un denominador comú: qualitat. Aquesta és la clau. Més endavant us recomanarem un parell de locals que no us haurieu de perdre en una visita a Châtel. Com a plats per recomanar cal citar el Berthoud que és un plat on l'ingredient principal és, com no podia ser d'altre forma, el formatge d'Abondance, no deixeu de tastar-lo.

Des de la pista les Combes, a l'esquerra Cornebois i més enllà Rochassons
Des de la pista les Combes, a l'esquerra Cornebois i més enllà Rochassons

On reposar i recuperar forçes?

D'entrada l'estació cal dir que ofereix un bon ventall d'allotjaments però una bona opció és l'hotel Chalet d'Alizée que es troba al principi del poble però arribar al centre és un passeig de cinc minuts. Es tracta d'un hotel reformat tot amb fusta i amb molt bon gust, no és un grandíssim hotel però és molt agradable i una bona opció d'allotjament. Tot i això el millor és fer un repàs a les ofertes de l'oficina de turisme de Châtel ja que sempre té ofertes especials.

Per dinar a pistes us recomanem Chez Denis - Le repas du berger a Plaine Dranse, un restaurant on el amos hi viuen tot l'any, si, tot l'any, i on podreu degustar tota una carta de plats típics de la zona i sobretot el Berthoud que abans us comentavem, no deixeu de tastar les postres cassolanes de la mestressa ... boníssimes!! Si voleu gaudir d'un bon àpat al poble us recomanem el restaurant la Poya ... no feu acudits al respecte, aquest nom fa referència a les vaques pintades a les façanes de les cases que reben aquest nom a Suïssa i al ser prop de la frontera tot es copia.

 

Si vols traduir aquest article selecciona aquí el teu idioma!!

Artículos relacionados:


1 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    19/02/2012 21:24
    #1
    Precioso sitio, aunque lamentablemente ya quedan muy pocos así, y más con el añadido turismo de nieve, que vuelve a poblacioens encantadoras en masificaciones que pierden el encanto y además se sobre valorizan demasiado.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: