Les estacions multipliquen l'endeutament per habitant

Les estacions multipliquen l'endeutament per habitant
La mitjana d'endeutament andorrana per habitant és de 2.958 euros, mentre que a Espanya és de 456 euros. cal destacar que a les parròquies andorranes amb pistes d'esquí aquest endeutament passa a ser gairebé el doble, per exemple Ordino presenta un endeutament de 5.448,1 euros per habitant i la Massana 4.604 euros.

Endeutament parròquies andorranesL'endeutament per habitant a les parròquies que tenen pistes d'esquí és notablement superior al dels comuns que no en tenen. Així es desprèn de l'estudi encarregat pels set comuns i elaborat per Xavier Saéz titulat El sistema de finançament dels comuns: anàlisi de situació i propostes d'actualització i millora. L'estudi mostra com Ordino, la Massana, Canillo i Encamp presenten unes xifres d'endeutament que en mitjana gairebé dupliquen a la mitjana entre Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, amb 4.174 euros de mitjana entre els comuns amb pistes i 2.288 de mitjana a la resta. En la comparativa amb els municipis catalans, espanyols i francesos de dimensions similars, la diferència de l'endeutament per habitant és substancial, passant de la mitjana nacional andorrana que se situa en 2.958,8 euros als 1.007,7 a França, els 456,6 a Espanya i els 665,7 a Catalunya.

La parròquia que presenta un major endeutament per habitant és Ordino, amb 5.448,1 euros, seguit de la Massana, amb 4.604 euros per habitant. A més, cal tenir en compte que precisament són les dues parròquies que, a més de tenir pistes, són de capital totalment públic. Els comuns que segueixen a aquests són Canillo, amb 3.931,2 euros d'endeutament per càpita, i Encamp, amb 2.724,8 euros, segons va recollir l'ANA.

Els comuns que tenen un menor endeutament per habitant són Andorra la Vella, amb 2.598,6 euros, Escaldes, amb 2.202,1 euros i Sant Julià amb 2.064,3 euros.

L'informe de Saez assenyala que l'endeutament està relacionat amb els actius de titularitat comunal, que al 2010 ascendien a 586 milions d'euros, és a dir 2,3 vegades més que l'endeutament global. És per això que s'apunta que tot i haver d'incidir de manera ràpida en la disminució del deute, no es pot deixar de banda que les inversions que es fan són per atraure turisme i dinamitzar l'economia.

Sáez també incideix en el fet que la indefinició de les competències comunals i la tendència a la major exigència de prestacions i serveis comunals per part dels ciutadans, contribueixen a engreixar en deute.

La capital, la més endeutada

Pel que fa a les xifres totals d'endeutament de cada comú, l'estudi afirma que cal rebaixar-lo de manera eficaç. Assenyala que a Andorra la Vella és on l'evolució dels darrers deu anys ha estat més desfavorable, arribant al 2010 als 61 milions d'euros. A Sant Julià de Lòria, en canvi, hi ha la xifra menys elevada, amb 20 milions d'euros, però l'evolució més favorable dels darrers deu anys s'ha detectat a Canillo, ja que gairebé sempre hi ha hagut superàvit.

L'estudi assenyala també que a excepció de la Massana, la resta de comuns compleixen amb les xifres màximes d'endeutament comunal permès, però que tot i així, cal tenir en compte que el límit se situa en un llindar força elevat si es compara amb els municipis dels estats veïns.

Artículos relacionados:

  • La neu mou a Andorra 340 milions d'euros Publicado el 26/01/2011
  • Neu i vaques: Són negocis tant diferents? Publicado el 16/03/2007

3 Comentaris Escriu el teu comentari

  • RX
    RX
    #1
    Fecha comentario:
    15/12/2011 11:28
    #1
    También hay que tener en cuenta que mientras que en Francia o España el esquí supone un porcentaje relativamente pequeño de la economía, en Andorra es un sector clave, por lo que es lógico que se permita más endeudamiento.

    Por otra parte, pese a que el endeudamiento medio de España sea la mitad que el francés, teniendo en cuenta el número de estaciones, su tamaño y facturación media, en España resulta comparativamente mucho más elevado.

    Aunque hay que tener en cuenta que Francia tiene la piedra de su sector en los Alpes, un gran recurso natural al fin y al cabo, y por lo tanto no es una comparación en igualdad de condiciones.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    15/12/2011 11:44
    #2
    #1 Per això enllaço l'article de que la neu mou a Andorra 340 milions d'euros, euros que van a parar a les parròquies amb estació i també a les que no en tenen, obviament :+:

    karma del missatge: 17 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • RX
    RX
    #3
    Fecha comentario:
    15/12/2011 12:13
    #3
    #2 Exacto. :+:

    En Francia supera el billón de euros solo en negocio de remontes y los 6 billones de euros en el negocio de la nieve. Estas cifras dan una idea de la importancia del sector.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: