Esquiar a la Puríssima? A qualsevol preu?

Esquiar a la Puríssima? A qualsevol preu?
Cada any per aquestes dates es produeix la mateixa discusió, és lícit que les estacions obrin en condicions molt llunyanes a les òptimes? És lícit, moralment parlant, que es cobri el forfet sencer quan les condicions d'obertura i qualitat no són les òptimes? En aquest article mirem d'aportar alguns punts per tal que tots, usuaris i propietaris, mirem de fer una mica d'autocrítica de l'actual situació al respecte del calendari.

És el mercat el culpable de tot?

Pal - Puríssima 2010En aquests dies que tant es parla de la crisi que estem vivint des de la classe política i periodísitca, principalment, s'ha creat una mena d'home del sac, l'anomenen: El mercat. El mercat és el culpable de tot, de la crisi grega, de l'enfonsament de les Caixes (Tot i que aquí podriem parlar llargament de pensions, jubilacions, regals i unes quantes prebendes més, cosa que no farem perque no és el lloc ni el moment), entre moltes d'altres coses. Certament per a un no expert com sóc del funcionament de la macroeconomia aquest és un jardí ... inabastable, així que centrem-nos al tema que ens pertoca: El negoci de la neu.

Cada any més sembla que la gent vulgui esquiar el 5 de desembre però no el 5 d'abril, aquest és un comportament irracional, tots ho sabem, tots ho reconeixem, però tots hi acabem picant, sense anar més lluny el qui us escriu marxarà als Alps aquesta Puríssima sense saber que hi trobarè, si aigua, neu o cap de les dues, ja ho veurem. Aquesta tendència trenca amb la tònica habitual de les temporades segons es vivien anys enrera quan el normal era començar a esquiar per Nadal o fins i tot passat Nadal.

Avui en dia el mercat ens bombardeja amb ofertes per anar a la neu a la Puríssima, des de viatges universitaris als grans touroperadors, amb totes les destinacions des del Pirineu a les Rocallosses pasant pels Alps o els païssos nòrdics. Però, és el mercat una dictadura? O per contra el mercat només ens ofereix allò que els clients li han demandat? La resposta és complicada, no em val comparar-nos amb Centreuropa, allà el día 6 no és festiu (El 8 si que ho és a la majoria: Alemània, Itàlia o Aústria, per exemple) així que la situació del calendari que vivim aquí no és repeteix allà per tant és un contra sentit comparar peres amb pomes.

Tot i així si agafem un paradigma de la neu a Europa, i quasi al món, com és Aústria ens trobem que les dates d'obertura són similars a les nostres en un any normal, això que vol dir? Doncs que solen obrir les estacions de més alçada pels primers de desembre, tot i així l'obertura total no acostuma a arribar fins a mitjans de desembre. Bé, així doncs resulta que a Aústria obren a mitjans de desembre tot i gaudir d'una millor innivació, per que?

Masella - Puríssima 2010Trobar una resposta a aquest interrogant és complicat, de fet de ben segur que no hi ha una única resposta correcta, sino un cúmul de circumstàncies que ens porten a una resposta, mirarem de valorar una mica tots els aspectes. D'entrada sota el meu punt de vista n'hi ha un de fonamental que fa allunyar-se molt de nosaltres aquesta comparació i no és res més que a Aústria les estacions viuen de l'esquí entre setmana, del turisme nacional o del de proximitat (Alemània, Itàlia, Holanda, Gran Bretanya,...) o el de llarga distància (Nord americans o russos, per exemple) tot i que aquests en menor mesura en canvi aquí les estacions viuen del client de cap de setmana i ponts.

Amb aquestes dades és obvi que les empreses locals han d'explotar aquest filó que suposen els esquiadors nacionals de cap de setmana o ponts. I quines són les dates marcades en vermell? Efectivament, la Puríssima i Nadal i en menor mesura la Setmana Santa, una Setmana Santa que majoritàriament s'ocupa a visitar la família i potser algún dia a la neu, però majoritàriament no als esports d'hivern. Per Setmana Santa és més fàcil trobar un bon llit a la Cerdanya o Andorra que no a Salou o Begur.

Per tant amb aquestes dades sembla clar que els austriacs trien obrir el màxim de dies en millors condicions donat que avançar l'obertura no els hi aporta de forma decisiva una millor xifra per al seu compte de resultats. En canvi aquí en un pont com la Puríssima una estació es juga pràcticament un 15% dels ingressos de la temporada que no és una xifra per anar despreciant si es pretén tirar endavant un negoci.

D'altra banda tenim els usuaris, si ens tornem a comparar no hi ha manera de fer-ho amb dades equivalents, les poblacions no tenen res a veure, el percentatge d'esquiadors tampoc, els dominis ni parlar-ne, el nombre de dies d'esquí venuts ... encara menys! Quantitat i qualitat de neu ... si us plau! I així qualsevol cosa que ens vulguem plantejar, per tant seguir per aquesta via potser és poc productiu, tornem doncs a limitar-nos al mercat local que és el que ens toca.

Esquiar a la Puríssima?

Grandvalira - Puríssima 2010Personalment al Pirineu no tinc gaire costum de fer-ho, però clar considerar-se a un mateix com a mirall de res no és la millor manera de fer les coses. Així doncs anem valorant temes. Hi ha un tema que és el que comentavem abans del calendari, els dies festius són els que són i cauen quan cauen, per tant aquí res a fer més que valorar el fet que hi ha gent que depén al 100% d'aquests festius, ja sigui per que no pot disposar-se les vacances com vol, per que te criatures que han d'anar a escola o pel que sigui. És clar que per calendari les dates nadalenques no són bones per a tothom per temes familiars i això encara fa que aquest pont sigui la via d'escapada per a més gent com ara aquells que no poden escollir les dates de les vacances i guardar-les en part o completament per l'hivern.

D'altra banda hi ha el tema del conegut "mono". Tots #volemneu i per tant a la que cauen quatre flocs volem treure de l'armari les taules i començar a lliscar sense ni pensar en quina data estem, quan abans millor!! Si fos en plé més d'octubre doncs perfecte! I això comporta haver de tragar amb el que ens donguin. Cornuts i pagant el beure ... però obligats?

Hi ha cap més motiu racional, i el mono és absolutament irracional, que ens obligui a anar a la neu si o si per aquestes dates? No, cap ni un, més enllà de l'esmentat calendari no n'hi ha cap més que ens obligui a fer-ho. Bé, al menys jo no el se veure, clar. Les estacions obviament miren d'omplir cada dia que obren, normalment amb menys èxit del que els agradaria i més que massa pel que voldrien els usuaris que en general volem l'estació oberta al 100%, amb tres metres de neu a tot arreu (Acabada de caure, obviament!) i sense gent a pistes per gaudir-la tota nosaltres.

I les estacions que?

Doncs les estacions al final com que són empreses que es juguen els seus calés i no són pas pocs els que calen per obrir un negoci d'aquestes característiques doncs juguen a poder omplir sempre que poden, quant més millor. I en el cas de la Puríssima que representa el 5% de dies de la temporada però concentra entre un 15 i un 20% de la facturació total de la temporada d'hivern doncs amb més motiu. La Puríssima és per tant la pedra angular del pressupost de les estacions juntament amb els forfets de temporada, i cap director de cap empresa renunciaría a aquest tros del pastís.

Així doncs la culpa és de l'empresa, si, però només en part i probablement la part més petita, si la gent no comprés no ho seguirien venent com ho fan i per tant haurien de recalcular els seus ingressos en funció de d'altres consideracions i no pas aquesta de que una Puríssima dolenta significa un any dolent per a l'empresa. Aquí l'empresa té una feina a fer educant als usuaris a gaudir de la neu fins a l'últim moment, però el que no és de rebut és que es venguin 90.000 dies d'esquí el passat pont de la Puríssima al Pirineu lleidatà, 30.000 a Masella o 30.000 a Vallnord (Dades ofertes per les estacions de la darrera temporada) i després de Setmana Santa les estacions siguin completament buides, aquí l'usuari perd una mica el dret a queixar-se, donat que ell és el primer en donar l'esquena a les estacions quan no l'hi interesa seguir esquiant, no és el cas de tots, però no ens enganyem pas, és el cas majoritari, i per tant el que interesa als gestors de les estacions.

Amb això no vull dir que les estacions no hagin de fer la seva feina d'educar a l'usuari, però el que és cert és que no són pas les que tenen la paella pel mànec, si sumem tot aquest cúmul d'aspectes que hem esmentat suposo que per resumir-ho fariem servir allò del mercat.

I llavors que s'ha de fer?

Masella - Puríssima 2010Doncs la cosa és complicada, però una cosa és clara, entre tenir als treballadors de les cadires o les guixetes comptant cadires o mosques doncs de part de les estacions caldria una aposta decidida per apropar aquests esports a la gent, avui en dia una excurisó familiar a la neu és un dispendi molt important, i de ben segur que desmunta el pressupost de moltes famílies per tant tenint en compte que març o abril són els millors mesos per aprendre o portar la canalla, la canalla per a qui no ho sàpigui són els: Futurs clients i els que decideixen l'oci de la família. Si als nanos se'ls hi posa que no s'esquia ... no s'esquia, però i si volen?? Aquí ja tenim deures a fer per les estacions, activitats als parcs de neu (infrautilitzats en aquestes dates i el personal l'has de tenir igualment), classes a preus reduïts (Però reduïts de veritat, no dos euros menys així els profes i les escoles van fent feina ja que tenen que estar a l'estació al menys tenen una ocupació), forfets per hores, forfets familiars amb classes i així tot un seguit de mesures que de ben segur que ben estudiades ... i sobretot publicitades poden arribar a ajudar a reduïr el mig gas que es viu a les estacions durant practicament dos mesos, quan un d'ells el de març sol ser el més agraït per a la pràctica dels nostres esports per la bona qualitat i quantitat de neu.

Per seguir parlant del tema hem obert un post al nostre fòrum, tot i que deixem els comentaris oberts doncs prefeririem que penjesssiu els vostres comentaris tambè al fòrum. Gràcies per haver arribat fins aquí en aquest totxo i per suposat que qualsevol comentari és molt benvingut.

Artículos relacionados:


6 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    11/10/2011 16:33
    #1
    :+: :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    11/10/2011 23:24
    #2
    Molt be noi, ben plantejat

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    11/10/2011 23:57
    #3
    Gràcies a tots dos :)

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • RX
    RX
    #4
    Fecha comentario:
    12/10/2011 19:54
    #4
    Creo que has resumido perferctamente el problema.

    Otra posible idea es la de revisar las vacaciones escolares y laborales, para evitar tanta concentración de fechas de temporada alta. En Francia lo han organizado perfectamente, para que a lo largo de un mes todo el que quiera pueda ir sin concentrarlo en 3 o 4 días. Se desestacionaliza la temporada, se ajustan los precios, se concilia el tiempo libre familiar,más gente puede disfrutar de la nieve y nos ahorramos el gasto energético de innivar montañas del
    Pirineo en pleno Noviembre.

    Saludos!

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    13/10/2011 12:20
    #5
    Home, el mercat és lliure.

    Aquesta frasse és teva: "Així doncs la culpa és de l'empresa, si, però només en part i probablement la part més petita, si la gent no comprés no ho seguirien venen".

    Jo sóc dels que anirà a esquiar aquesta Puríssima, encara que les condicions no siguin les millors. Tant de bo si ho són, però "el mono" és molt més fort que la raó.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #6
    Fecha comentario:
    13/10/2011 13:56
    #6
    Per mi això és clau i demolidor alhora:

    "en el cas de la Puríssima que representa el 5% de dies de la temporada però concentra entre un 15 i un 20% de la facturació total de la temporada d'hivern "

    Ja sabem que la major part de la gent fa festa quan pot i no quan vol. Per tant, normal que pugi més en moments concrets.

    Però, que les xifres siguin aquestes i cobrin tanta rellevança, vol dir que en realitat la base d´esquiadors és relativament petita i que el nostre esport, activitat, en realitat a la major part de gent se li´n fot.

    A més, tot i els anys de bonança econòmica el poder adquisitiu ha anat minvant. I ja no diem aquests darrers anys, amb tot plegat.

    Per tant, ara com abans, l´esquí i els esports de neu (snow, fons, telemark, etc) són molt minoritaris i de poca rellevància.

    Això sí, Jocs Olímpics Barcelona 2022 eh! :lol2:

    Cagondeu... No n´aprendrem mai ostia :lol2:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: