Serre Chevalier és un dels més grans dominis esquiables del món. 477 hectàrees de pistes repartides en 250 quilòmetres, entre els 1200 i els 2800 metres, adequats per tothom, des del debutant fins als bojos del freeride més radical. El domini s'obre pas per sobre d'una vall que s'estén des del Col de Lauteret fins a Briançon, una vall que dona cabuda a tot tipus d'allotjaments, des dels més moderns fins als més tradicionals. El domini està format pels següents comuns (Nom que reben a França les més petites divisions administratives):
- Briançon
- Puy Saint André
- Puy Saint Pierre
- Chantemerle (St Chaffrey)
- Villeneuve (La Salle les Alpes)
- Le Monêtier les Bains
Una vall rica en història com aquesta de Serre Chevalier no ha tingut necesitat d'un creador per a trobar el símbol de l'estació, l'àliga coronada és l'ensenya de la família Borel del Bez. El nom de Serre Chevalier deriva de la llengua d'Oc: «serre» que indica una colina i "Cambeou" un ramat ... un pot imaginar fàcilment el significat. El 1904 va nèixer la primera escola d'esquí, al 1912 es va fundar el Lycée d'Altitude i el 1919 el primer club dels esports d'hivern. Als anys 20/30 Briançon va atreure el bó i millor del món de l'espectacle gràcies a la popularitat de l'esquí. La Segona Guerra Mundial marcarà el final d'aquesta gran era ... tot i així el 1941 es va inaugurar el primer remontador de Serre Chevalier: el telefèric de Chantemerle, que l'època va ser el més llarg d'Europa. Als anys 50 el domini va continuar amb el seu desevolupament i és al 1968 quan neix el nom de Serre Chevalier, al 1984 mercés a l'unió amb Monêtier les Bains passa a denominar-se Grand Serre Chevalier, al 1990 s'uneix el més nou domini de Briançon i llavors es torna a adaptar el nom original de Serre Chevalier, fins que al 2009 s'adopta l'actual denominació de Serre Chevaier Vallée: du Lauteret à Briançon.
Briançon des de Dame des Neiges (Verge de les Neus)
On allotjar-se?
Una bona pregunta, però amb masses respostes. Tot dependrà del que ens agradi o anem buscant, podem allotjar-nos a Briançon i agafar cada matí el Prorel I i II, cosa que no recomano, massa temps per arribar a la part central del domini la més sucosa pel que fa a pistes i massa lluny de la zona de l'Yret o la Tete de la Balme les més sucoses pel que fa al freeride si el dia acompanya. Penseu que tot i ser molt gran la gran majoria dels remontadors són força antics així que ens podem trobar cadires o telesquís molt lents per arribar al nostre objectiu, cosa que pot complicar-nos la tornada. Per tant us recomanaria d'allotjar-vos o bé a Villeneuve (La Salle les Alpes) o bé a Chantemerle.
Des de qualsevol d'aquests dos nuclis arribem a la cota més alta del domini amb certa facilitat, més des de Chantemerle (Cabina+TCD6) però més tranquils des de Villeneuve (Cabina + telesquí, tot i això el servei d'autobusos del domini funciona força bé, així que no cal patir molt donat que podem començar a un punt i sortir en un altre. Cal dir que les zones d'aparcament gratuit de l'estació són àmplies però atenció els caps de setmana, potser no tant com caldria esperar d'una estació d'aquest tamany. Si bé, cal dir que Villeneuve no és nomes un poble fantasma al peu de l'estació sino que hi ha vida, dintre del límit a entendre que parlem dels Alps francesos, però el quartier compta amb tots els serveis, inclós el divertit circuit de gel de Serre Chevalier, un fixe al calendari del Trofeu Andros de conducció sobre gel, no deixeu de visitar-lo si us agraden els esports de motor.
Telecabina de Pontillas a Villeneuve
A pistes
Tal com ja us comentavem l'estació es divideix en cuatre sectors: Briançon, Chantemerle, Villeneuve-la-Salle i Monêtier-les-Bains. En aquest ordre trobem a Briançon una zona orientada a l'Est i després les tres esmentades zones s'alçen sobre la vall orientada SE-NO i així trobem pistes a totes les orientacions excepte pràctiacament cap orientada al Sud, fet que ens garanteix una bona qualitat de neu.
Panoràmica Serre Chevalier, al fons el massis dels Ecrins i el Col de Lauteret
Espais bruts de neige, amb aquesta denominació es coneixen a SerreChe certes àrees que després de les nevades no són trepitjades però si assegurades per tal que tothom pogui gaudir de la neu en el seu estat natural i amb total seguretat. I és que SerreChe és molt més que els seus 250 quilòmetres de pistes, aquestes muntanyes faran les delícies dels freeriders més exigents, ja sigui pels amants de les grans pales lliures d'obstacles o als boscos de làrix (Un arbre més propi de la taiga siberiana i que dificilment es troba als Alps), la particularitat d'aquest boscos és que aquesta és l'única conífera caducifòlia i per tant dona pas a un bosc en general força obert a l'estil dels que ens trobem a les Rocalloses. Per no deixar de banda el tema de la seguretat hi ha un Arvapark on s'introdueix l'ús i funcionament d'aquest important aparell, repartits pel domini hi han diversos punts de control on testejar si el nostre ARVA funciona correctament.
La tete de la Balme - Extreta de: Life is easy: EAT, SLEEP and SKI
I després d'esquiar?
Després d'esquiar tenim moltes opcions a explotar, des de fer turisme a la ciutat fortificada de Briançon que val molt la pena de visitar o pujar el Col de Lauteret a cremar adrenalina apretant gas a fons al circuit de gel de Serre Chevalier que com us comentavem és seu permanent d'una prova del "campionat mundial" de conducció sobre gel: El Trofeu Andros. Un circuit on cada any lluiten pilots de la talla d'Alain Prost, Stéphane Peterhansel o el que va ser pilot de SEAT al WTCC Yvan Muller. Si us agrada el motor no deixeu d'esquiar la pista que SerreChe va dedicar a l'esquiador local Luc Alphand, tres vegades guanyador de la Copa del Món de descens (1995/96/97) i al 1997 va establir un curiós record ja que va guanyar la Copa del Món, de descens, la de supergegant i la genera sense punts a cap més disciplina que aquestes dues, apart d'això ha guanyat el Rally Dakar i ara és manager i pilot de la seva pròpia escuderia. Apart del motor també trobem altres activitats per l'apreski, com els espais de wellness de les Grands Bains Complex, l'Spa de l'hotel Alliey o l'Espace Thalassoforme. També hi podem sumar un ampli ventall de restaurants per a totes les butxaques, des de cadenes de menjar ràpid fins a restaurants com le Bercail o el Chazal amb cuina molt natural als que les estrelles entre els aliments són d'origen local com la truita o les verdures de muntanya. Per alguna cosa una mica més sofisticada els xefs de la vall de Serre Che ofereixen una cuina amb plats més treballats a llocs com el refugi de Bivouac situat a pistes o le Lapon a Chantemerle i per donar-nos un gust i alegria pel cos l'Auberge du Choucas a Monêtier-les-Bains ofereix un menú de preu fix compost de 10 plats sorpresa que mostren el talent del xef i la inspiració espontània. També podem visitar Le Triptyque a Chantemerle i La Maison Alliey a Monêtier-les-Bains on per exemple dilluns és dia de plats de porc, amb una sèrie de plats de carn de porc i el dimarts toquen sabors de mar amb una selecció de plats de marisc.
Scott Snowpark des de le Bivouac
A pistes podem fer d'altres activitats com ara un petit curs de trepitjat de pistes, així podrem adonar-nos de la feinada que suposa tenir en ordre les pistes cada matí, i també sentir el poder que tenim a mb un joystick similar al que fem servir per alguns jocs de consola o PC. Gaudir de l'Scott Snowpark, el boardercross o la Mélèzone que és un espai per gaudir de la neu entre els Laàrixs (Mélèze en francés).
Dades de l'estació
Àrea esquiable: | 477 Hectàrees de pistes / Aprox. 5.000 Hectàrees de terreny |
Desnivell esquiable: | 1.600 metres Des dels 2.800 del Pic de l'Yret als 1.200 de Briançon |
Pistes / Quilòmetres marcats: | 250 km - 24 verdes / 28 blaves / 37 vermelles / 12 negres |
Remontadors: | 62 ginys - 2 telefèrics, 5 telecabines, 10 telecadires desembragables, 11 telecadires a pinça fixa, 28 telesquís, 3 telecordes i 3 tapisos |
Zones especials: | 1 snowparks (4 hectàrees) - 1 boardercross - 1 pista d'esquí nocturn - Espais Brut Neige - Mélèzes - ARVApark |
Innivació artificial: | 154 Ha cobertes per neu de cultiu |
Des de Combes mirant cap a Serre Chevalier
Avantatges amb el forfet de 6 dies:
Accès gratuit a l'esquí nocturn
Un forfet de dia a Grande Galaxie:
- Les Deux Alpes
- L’Alpe d’Huez
- Puy Saint Vincent
- Sestrières / Vialattea
- Vialattea / Montgenèvre
Un forfet de dia per l'esquí de fons a les pistes de la vall