Als Alps pels camins de ferro

Als Alps pels camins de ferro
Un dels problemes que es plantejen per soritr als Alps és la necessitat de fer servir el transport per carretera, això amb els transfers des dels aeroports de Ginebra o Múnich ja no és un problema, però i si no ens agrades volar? Doncs el tren és la resposta. El Tren Hotel Elipsos Salvador Dalí viatja des de Barcelona fins als peus de l'estació italiana de Bardonecchia i d'allà es pot gaudir de l'espectacular Via Lattea: 400 kms de pistes!!

El viatge: Trenhotel Elipsos Salvador Dalí


El tren hotel Elipsos Salvador Dalí cobreix el trajecte entre Barcelona i Milà amb parades a Girona, Figueres i Perpinyà. Aquest tren surt de Barcelona els dimarts, dijous i diumenges, de Milà les sortides són els dilluns, dimecres i divendres. Tot i que les sortides poden no semblar gaire pràctiques heu de pensar que sortint de Barcelona a la tarda nit sopareu al tren per aixecar-vos cap a les sis del matí per poder passar per l'hotel a deixar els estris i marxar cap a pistes. I aquell mateix matí podreu veure obrir els remuntadors a Bardonecchia.

Interior d'una cabina Gran Clase per dues persones
Cabina Gran Clase per dues persones
Sopar al restaurant del tren
Sopar al restaurant del tren

El tren hotel surt de Barcelona a les 19.38 hrs i arriba a Bardonecchia a les 6.42 del matí. Així embarquem, deixem les maletes al compartiment, podem refrescar-nos i fer cap al bar o el restaurant del tren per fer una copa o un mos, mentre el servei abord ens prepara el compartiment per a la nit. A les cabines Gran Clase el sopar gourmet és inclós al preu del billet, al igual que l'esmorçar que també està inclós als billets de clase Preferent. Cal dir que dormir a bord pot ser una mica complicat per aquells que pateixin d'un son una mica lleuger, tot i això és força més còmode del que en principi pugui arribar a semblar.

Si voleu consultar les opcions i preus dels tren hotel que gestiona Elipsos dirigiu-vos a la seva plana web: www.elipsos.com on podreu consultar totes les opcions disponibles per aquest mitjà de transport alternatiu al cotxe o l'avió per a visitar els Alps. Cal afegir que a l'opció del tren s'ha de sumar les bones opcions per gaudir de la neu que són Bardonecchia o la Via Lattea on podrem gaudir de 400 quilòmetres de pistes repartits entre Itàlia i França i on trobem estacions con la mítica Sestriere.

Trenhotel Elipsos Salvador Dalí
Trenhotel Elipsos

Bardonecchia

Parlar de Bardonecchia és parlar d'una gran estació, una estació que va acollir als Jocs Olímpics de Torí i que compta amb cent quilòmetres de pistes dividits en dos dominis a tocar del nucli urbà de Bardonecchia, Jafferau a l'est de la població i Campo Smith al sud. Tots dos dominis amb més de mil metres de desnivell i que s'adapten a tots els estils de clients, des dels més extrems a la Punta de la Mulattiera o Cresta Seba fins als debutants pasant pels amants dels parks que poden gaudir del park que es va fer pels Jocs Olímpics a la zona de Melezet, un park servit per una cadira de sis places desembragable. Tot i que cal dir que els remuntadors no són de darrera generació però són més que acceptables per gaudir de l'estació, tot i que potser en dates asenyalades podrien ser certament una mica justos.

El dia s'aixeca sobre Campo Smith
El dia s'aixeca sobre Campo Smith
La Via Lattea des de Colomion
La Via Lattea des de Colomion

Bardonecchia és una de les estacions pioneres dels esports d'hivern a Itàlia, amb més de 100 anys d'història l'estació del Piemont va veure arribar els pioners a finals de la primera dècada del segle XX, de fet al 1909 i tot i així ha sapigut reinventar-se i seguir a l'avantaguarda del turisme de neu. Una estació on es combina el turisme de llarga estada (Esquí setmana) i el de cap de setmana mercés a la seva proximitat a la capital de la regió amb una forta tradició d'esports de neu tal com ho demostren els seus Jocs Olímpics de 2006. A tot això s'hi ha de sumar una llarga tradició organitzant events esportius del màxim nivell. De fet és un dels camps de proves de Rossignol i una estació on s'entrena sovint Carolina Ruiz i d'altres estrelles de la Copa del Món.

Half Pipe Torino 2006
El half pipe de Melezet a Bardonecchia durant els JJOO Torí'06

Chesal, una terrassa al solet
Chesal, una terrassa al solet

Bardonecchia des de Genzianella
Bardonecchia des de Genzianella

A l'altra banda del poble trobem el domini de Jafferau, més petit i tranquil al que s'accedeix amb un modern telecabina que ens durà fins a l'hotel del mateix nom que fa les vegades d'edifici de serveis. Cafeteria o escola d'esquí es troben al mateix edifici de l'hotel situat a 1.900 metres d'alçada a una terrassa natural orientada a l'oest mentre les pistes de Campo Smith o Melezet són orientades al Nord i a la part baixa d'aquestes zones el sol no hi toca gaire, sobretot de bon matí, aneu ben abrigadets. A Jafferau no hi han gaires arbres així que en dies de mala visibilitat o vent no és la millor opció donada l'escasa protecció en forma d'arbres.

Bardonecchia des de Jafferau
Bardonecchia des de Jafferau

La zona de Campo Smith és un domini molt ben estructurat, consta de tres entrades per tal que es pugui distribuir el públic i minimitzar les possibles cues que es poden formar a primera hora. Aquestes són les ja citades de Campo Smith i Melezet (On hi ha el pipe) a les que s'hi suma la de les Arnauds on també podem accedir a la cota intermitja de l'estació mitjançant una seggiovia (Telecadira). A totes tres zones s'hi pot accedir mitjançant autobusos gratuïts que surten del poble, aquest servei permet que ens puguem moure amb total comoditat sense dependre del cotxe, tot i això a totes tres zones hi ha grans àrees d'aparcament gratuït.

Salto dal trampolino Smith - Crèdit: Bardonecchia - Colomion Spa
Salto dal trampolino Smith - Crèdit: Bardonecchia - Colomion Spa

Sauze d'Oulx - Via Lattea

Sauze d'Oulx olímpicaAmb el nostre camp base a Bardonecchia unes de les opcions per accedir a la Via Lattea és fer-ho per la bonica estació de Sauze d'Oulx, un poble integrat a l'estació, olímpica també el 2006, aquí s'hi van disputar les proves de bumps i salts d'esquí. Accedir a Saulze d'Oulx des de Bardonecchia no és pas difícil mercés als autobusos interurbans de la zona, podeu consultar el horaris a aquest enllaç. No és el més còmode del món però val la pena l'esforç per tal de gaudir de l'espectacular Via Lattea i els seus quatre cents quilòmetres de pistes que transcorren entre Saulze d'Oulx, Oulx, Sestriere, San Sicario, Claviere, Cesana, Pragelato i Montgenevre ja a França.

A esquiar en Vespa!!
A esquiar en Vespa!!

Sestriere
Sestriere

Parlar de la Via Lattea és parlar d'un dels dominis més grans del món, un domini que dona cabuda a estacions de la talla de l'arxiconeguda Sestriere fins a la francesa Montgenevre pasant per Cesana Torinese que va acollir les proves de bobsleigh i skeleton del Jocs de Torí 2006. A la nostra visita nomes van visitar les pistes de Sauze d'Oulx i Sestriere però el domini és espectacular i digne d'una atenta visita que li haurem de retre en una propera ocasió.

Monte Fraiteve mirant cap a Claviere
Monte Fraiteve mirant cap a Claviere

Sportinia
Sportinia

Antiga arribada d'un remontador a la pista olímpica de gegant
Antiga arribada d'un remontador a la pista olímpica de gegant

L'estació de Sestriere va acollir les proves d'esquí alpí dels Jocs Olímpics i és un clàssic del calendari de la Copa del Món d'esquí alpí, aquesta gran estació italiana va ser fundada per la família Agnelli que la va crear pels treballadors de la factoria de FIAT a Torí a primers dels anys 30, són d'aquella època les dues torres que s'hi van construir i que a hores d'ara s'han convertit en l'ensenya de l'estació.

Vista Monte Fraiteve desde Rocce Nere
Vista Monte Fraiteve desde Rocce Nere

La pista de bobsleigh des del Monte Fraiteve
La pista de bobsleigh des del Monte Fraiteve

Via Lattea - Esquiar sense fronteres
Mapa de pistes en PDF

On dormir?

L'oferta pel descans és prou ample per a totes les butxaques i gustos, des d'hotels amb Spa a peu de pistes com l'hotel Rivé fins a Bed & Breakfast. L'hotel Bucaneve és una bona opció per allotjar-se a Bardonecchia o l'esmentat hotel Jafferau tot i que aquest queda massa incomunicat del centre del poble on val la pena perdre-s'hi per gaudir del bon menjar, en parlarem més endavant. Si preferiu un allotjament més integrat a la muntanya a Sauze hi trobareu el refugi Ciao Pais, un paratge preciós, pels que ho conegueu vindria a ser quelcom com el refugi de Pessons a Grandvalira però amb habitacions i accesible en cotxe a l'hivern, un lloc on dormir o fer un mos típic del Piemont a pistes, totalment recomanable, més que recomanable d'obligada visita.

On menjar?

Si parlem de satisfer la gana s'ha de dir que a la gastronomia italiana no li calen presentacions a aquestes alçades, i de la piamontesa nomes caldria dir que és excel.lent i que millora la ja de per si bona oferta de la pranzo italià. Més enllà de la pasta o la pizza tenim tota una sèrie de plats com ara la polenta, el vitel toné, la bagna cauda, etc... tot això ben regat amb els excel.lents vins de la província i per obrir l'apat un bon muscato.

Bardonecchia amb el Colomion al fons
Bardonecchia amb el Colomion al fons
Refugi Ciao Pais a Sauze d'Oulx
Refugi Ciao Pais a Sauze d'Oulx

Concretant, apart del ja esmentat refugi Ciao Pais a Sauze d'Oulx caldria destacar a Bardonecchia el Faggio Rosso, un excel.lent restaurant on gaudir del millor de la cuina italiana, o el Ristorante Sciatori de l'hotel Jafferau. Ja a peu de pistes a Campo Smith trobem el molt recomanable restaurant Mezzaluna. Com a experiència per gaudir amb amics, família o parella us recomano el passeig en skicat que s'ha de fer per sopar al restaurant La Grangia situat al bell mig de les pistes de Bardonecchia i on podreu gaudir d'un sopar típic del Piemont.

Si no nomes voleu sortir a sopar o dinar també podeu gaudir de l'autèntic aperitiu del Piemont a la taverna Al Crotin, situada al casc antic de Bardonecchia aquest petit local ofereix el bó i millor de la província pel que fa a vins, embotits o platillos, no us el deixeu perdre!! Us en penedireu!! També a Bardonecchia, a la Via Medail, el carrer més comercial, hi trobem la pastisseria Uggeti que és la de més anomenada de Bardonecchia, mireu la foto inferior ... i no deixeu de tastar aquests bombons.

Pasticceria Ugetti in Bardonecchia
Pasticceria Ugetti a Bardonecchia

 

Si vols traduir aquest article selecciona aquí el teu idioma!!

Artículos relacionados:


6 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #7
    Fecha comentario:
    27/10/2011 22:45
    #7
    i que ens hem gastat pel cap baix?

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #1
    Fecha comentario:
    26/09/2011 19:23
    #1
    BUENAS,

    ME GUSTA EL REPORT, ESTA BIEN.

    NO LO QUE NO ME PARECE BIEN ES X LA GENTE QUE NO ENTIENDE EL CATALAN Y NO PUEDA DISFRUTAR DEL REPORT.


    MUCHAS GRACIAS SALVA

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

  • #2
    Fecha comentario:
    26/09/2011 19:33
    #2
    #1 Salva, al final del artículo hay un traductor ;)

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #8
    Fecha comentario:
    28/10/2011 08:18
    #8
    #7 Agafat amb temps es troben billets en promo per poc més de 150€, això si, si vols anar en parella o familia i assegurar-te la cabina per tu possa-li uns 300 per cap anar i tornar.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #9
    Fecha comentario:
    10/11/2011 14:56
    #9
    #7

    3 vegades el que coste l'avio i el cotxe de lloguer si neu 2 ...... no val la pena David. :+:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #10
    Fecha comentario:
    10/11/2011 15:12
    #10
    #9 GOOSE07 per a gustos els colors, si no t'agrada volar val la pena, i de gent que no li agrada jo en conec uns quants.





    I del cotxe tres quarts del mateix.





    No val la pena per a qui no tingui problemes d'aquest estil, però no tothom és igual :+:





    A mi m'agrada volar, i de conduir ni en parlem, després d'haver-me fet un parell de Múnic's - Barcelona al volant i sol al cotxe crec que ja ho dic tot, i tot i això em va encantar aquest viatge i de ben segur que el repetirè.





    L'únic però és haver de dependre del transport públic per moure't de Bardonecchia a la Via Lattea, però segur que si vas a algún hotelet per allà et busquen una sol·lució.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: