Aprovat el pla territorial de l'Alt Pirineu i Aran

Aprovat el pla territorial de l'Alt Pirineu i Aran
El text preveu el desenvolupament de 13 poblacions per reforçar la zona. L'informe és fruit de 4 anys de treball entre el Govern i els afectats i retalla les pretensions urbanístiques d'entre d'altres Masella.

La millora de les comunicacions per carretera, ferrocarril i internet; la preservació d'un entorn especialment sensible i, sobretot, el creixement sostingut i sostenible de la població són els eixos que han guiat la redacció del pla territorial de l'Alt Pirineu i Aran, aprovat definitivament ahir per la Generalitat. El document, en què s'ha treballat durant gairebé quatre anys, és el primer pla d'ordenació territorial autoritzat per l'actual Govern i el segon després del de les Terres de l'Ebre, obra de CiU.

S'hi tracen, segons va afirmar ahir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal (PSC), les claus per al "desenvolupament ordenat, eficient i sostenible" de les comarques de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran. El pla dóna prioritat a la creació d'"una xarxa de tretze petites ciutats, que garantirà el reequilibri territorial i la igualtat d'oportunitats" per a tots els habitants de cadascuna de les àrees d'influència.

SUSPENSIÓ DE LLICÈNCIES

"Es tracta d'un territori que és molt particular, on cada vall ha experimentat un creixement diferent i per això hem volgut respectar aquestes dinàmiques històriques", va explicar ahir el coordinador de l'equip redactor d'aquest nou document, Ferran Miralles.

Les 13 poblacions en xarxa, per a les quals es reforçaran serveis, són: Viella i l'eix Les-Bossost (Vall d'Aran); Esterri d'Àneu i Sort (Pallars Sobirà); el Pont de Suert (Alta Ribagorça); la Pobla de Segur, Isona i Tremp (Pallars Jussà); la Seu d'Urgell, Organyà i Oliana (Alt Urgell), i Puigcerdà i Bellver de Cerdanya (Cerdanya).

En totes aquestes ciutats s'hi habilitarà, a més, el sòl imprescindible per poder desenvolupar una activitat econòmica i per a les vivendes socials i equipaments necessaris. De moment, el pla posa condicions al creixement urbanístic de Masella i també a determinats sectors de la Cerdanya i el Pallars Sobirà, on insta a suspendre permisos d'obres. També recomana als ajuntaments de Viella, Llavorsí, Bolvir i Salardú revisar l'actual model d'expansió urbana.

Com a novetat respecte a l'avantprojecte, que es va presentar el mes d'abril passat, el pla territorial reconeix el paper del nucli d'Isona i el col.loca com a subsistema de creixement mitjà. La població es veurà, sens dubte, molt beneficiada per la futura construcció del túnel de Comiols. Aquesta infraestructura millorarà, de passada, l'accessibilitat a la comarca del Pallars Jussà, un dels objectius del document en matèria de mobilitat.

ESQUÍ I XARXA NATURA

La redacció del pla d'ordenació territorial ha estat condicionada per l'elaboració, de manera paral.lela, del projecte d'ampliació de la Xarxa Natura 2000 i també del pla director d'estacions de muntanya, que regula el sector de l'esquí. "Hem treballat de manera coordinada perquè després no es produeixin incompatibilitats", va indicar Mesalles.

En sintonia amb aquests documents, el pla territorial atorga protecció a les àrees susceptibles de convertir-se en ampliacions d'estacions d'esquí, com ara la vall de Varradós, la de Manyanet i algunes zones pròximes a Boí, Tuixén, Espot i Portainé. En aquestes, diuen els tècnics, s'hi podran instal.lar remuntadors i altres equipaments, però no construir-hi vivendes.

Notícia extreta d'El Periòdic.

0 Comentaris Escriu el teu comentari


  Escriu el teu comentari

   

  Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
  AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

  Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.  Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar tu experiencia y nuestros servicios analizando la navegación en nuestra web. Si continúas navegando, consideramos que aceptas la Política de Cookies x