Viladomat titlla d’abús el canon del pla de les Pedres

Viladomat titlla d’abús el canon del pla de les Pedres
El consell d’administració de Nevasa, la societat titular de Grand Valira, acordarà molt probablement en el transcurs d’aquesta setmana respondre a la Batllia la demanda civil presentada pel comú d’Encamp en què reclama 6,3 milions per l’ocupació durant vuit anys dels terrenys on hi ha els telecadires del pla de les Pedres i l’explotació d’uns ginys que garanteixen la connectivitat entre els dominis esquiables o el 2,5% anual dels ingressos que Grand Valira obtingui per la venda de forfets. El cap visible de Nevasa, Joan Viladomat, va considerar ahir que la petició és “abusiva”.

El president de Nevasa va assegurar que la demanda del comú d’Encamp “no m’agafa de sorpresa”, encara que sí que va passar amb altres executius de la societat, menys acostumats a tractar amb la corporació encampadana, segons va recordar Viladomat. El comú pretén cobrar les xifres esmentades en considerar que són els ginys els que garanteixen la unió de les dues grans àrees esquiables i que el fet que es puguin explotar comercialment fa que Grand Valira hagi incrementat el volum de negoci. I d’aquest ingrés extra és d’on parteix la compensació que reclama Encamp. Viladomat va recordar ahir que “el comú d’Encamp d’aquest terreny ja n’obté un bon rendiment”. Amb aquestes manifestacions, el màxim responsable de Nevasa es referia al fet que, com a mínim, el comú rep el 34% dels beneficis de Saetde i, en conjunt, un cànon que correspon al 6% dels ingressos de la societat. La corporació encara vol explotar uns terrenys de Concòrdia que ara mateix estan en litigi, per diferents motius, tant amb Grand Valira com amb el comú de Canillo. Segons fonts properes a Grand Valira, si es traspassés al valor actual, el comú d’Encamp hauria rebut des del 1967 més de 30 milions d’euros.

Malgrat assegurar que vol ser cautelós, Joan Viladomat es va mostrar encara més contundent en parlar de la demanda entrada a la secció civil de la Batllia per part dels assessors legals del comú d’Encamp. El president de Nevasa va afirmar ahir que “en l’època preconstitucional, quan els cacics dominaven Andorra i ens passaven coses com aquestes, no ens quedava res més que acatar. Avui, l’Estat de dret ens permet defensar-nos davant els tribunals d’allò que considerem que pot ser un abús”. En aquest sentit, Viladomat hi va afegir que “una de les coses que “més em molesten és que algú pugui maquillar com a suposada legalitat un presumpte abús”. I més enllà de la demanda ara en curs, a la qual el president de Nevasa va donar pràcticament per fet que respondran amb un altre escrit davant dels tribunals, l’empresari va mostrar un altre temor. “Ens n’esperem una altra, de fet ja ens han alertat”, va dir, com a preàmbul al fet que “ens han fet arribar que, en virtut de la nova llei de finances comunals, ens poden arribar a multiplicar per vint el total del volum d’impostos que actualment paguem”. I amb referència a aquest fet, Viladomat es va demanar: “Després hi ha qui s’estranya que marxem cap a França.” I va recordar dos elements. Primer: “A França pel lloguer de mil hectàrees paguem 30.000 euros anuals.” I després: “El 85% de les nostres inversions del 2007 aniran cap a França.

Primer, resoldre el litigi

El president de Nevasa va recordar que cal esperar com es resol el litigi sobre la propietat d’algunes de les zones que estaven en terrenys de Concòrdia. I si pertanyen únicament a Encamp o si ja formaven part de la concessió que té Saetde, com defensa Viladomat i el seu equip. També el cònsol major de Canillo i president del consell d’administració d’Ensisa, Enric Casadevall, s’ha mostrat partidari d’esperar com evolucionen els esdeveniments. Com Viladomat, la petició del comú encampadà tampoc no l’ha agafat de sorpresa. “Sabia que un dia o un altre es faria aquest pas”, va assegurar ahir Casadevall, que va advocar per deixar “acabar aquest procés i saber de qui són els terrenys i la concessió”. El polític liberal va insistir en el fet que “primer ha de quedar clar de qui és Concòrdia, i el dia que això s’hagi aclarit ja veurem qui té dret a cobrar, qui ha de pagar i quant”. Viladomat va explicar que una possibilitat, tenint en compte que Saetde ja aporta quantitats elevades a Encamp, és que si aquest comú acaba sent el titular dels terrenys sigui Ensisa qui compensi per l’ús que faci dels ginys.

Notícia extreta del Diari d'Andorra.

Artículos relacionados:

  • Peu de pista real a Encamp? Publicado el 21/02/2012
  • El comú fora de SAETDE? Publicado el 12/12/2007

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: