13 milions en millores a Girona

13 milions en millores a Girona
Les estacions d'esquí gironines han invertit tretze milions en pistes i millora de serveis. Es preveu que les instal·lacions estrenin la temporada a finals de novembre o a principi de desembre. D'altra banda, cal destacar que el sector confia que aquest hivern pot ser semblant a la temporada passada, tot i la crisi i la seva màxima preocupació està més centrada en el clima que no pas en el context econòmic.

L'excel·lent balanç de la darrera temporada d'esquí ha permès a les estacions de les comarques gironines fer inversions importants per millorar infraestructures i serveis. La quantitat invertida és d'uns tretze milions d'euros, i el resultat serà que els esquiadors podran disposar aquest hivern de més pistes, telecadires i accessos renovats. Les inversions de més pes s'han fet a La Molina, amb un pla de 6,4 milions, i Masella, que ha iniciat un pla de dos anys dotat amb 10 milions d'euros. Vallter 2000 ha invertit un milió d'euros i l'estació de la Vall de Núria, 170.459 euros. Guils Fontanera també ha fet obres de millora de les instal·lacions. Les estacions d'esquí ja estan preparades i preveuen que a finals de novembre o principi de desembre s'estreni la temporada.

Masella

En aquesta estació s'ha començat a aplicar un pla de dos anys dotat amb 10 milions. Aquest any ha ampliat el domini esquiable amb cinc pistes més i tres variants que han permès afegir quatre quilòmetres als circuïts marcats, que en total fan 72 quilòmetres. També s'ha iniciat la consolidació de la zona de la Pia com a accés principal, amb telecadira nou (de sis places, anomenat Pia Express) i la zona de serveis.

Vallter 2000

Ha fet una inversió d'un milió en millores i ampliació de pistes: Morens I, Morens II i Xemeneies. També s'ha creat una pista d'enllaç per accedir a la pista de l'estadi des de Morens. Unes altres novetats són l'adquisició de pista de tubby indoor, que també es pot fer servir a l'estiu. I s'ha doblat el nombre de canons de neu a les instal·lacions, entre altres millores.

Vall de Núria

S'han invertit 170.459 euros. S'ha construït un border cross de 340 metres de llargada amb peralts i salts. També s'ha ampliat l'Snow Park, amb 250 metres més de llargada i elements de salt i equilibri nous, i també s'ha consolidat el circuit de raquetes al voltant del Santuari, que en campanyes anteriors era temporal. L'estació d'esquí ha incorporat canons de neu d'alta pressió per produir neu a la pista de Funicular, i ha millorat diversos traçats de les pistes dels trineus.

La Molina

La Molina ha fet un pla d'inversió de 6,4 milions i ha substituït l'antic telecadira de Cap de Comella per un telecadira de sis places desembragable. L'objectiu és que el nou telecadira gestioni més àgilment el servei i eviti les cues, i que pugui transportar 2.700 persones cada hora. L'estació també ha obert una altra pista vermella, anomenada Sitjà, amb 675 metres de llargada i situada a la zona del Roc Blanc. L'ampliació fa que l'estació disposi de 53 pistes i 61 quilòmetres de circuïts marcats. Pel que fa a la neu artificial, també s'ha ampliat la capacitat dels sistemes productors.

Guils Fontanera

Ha asfaltat l'aparcament i, amb 100.000 euros del govern, ha fet arribar l'electricitat a la zona de Fontanera. Això obre un altre potencial, amb la possibilitat tècnica d'instal·lar canons de neu i ampliar l'oferta de serveis de la zona del restaurant. En aquesta estació hi ha una àrea esquiable de 45 quilòmetres per a esquí de fons, i dotze quilòmetres de circuït amb raquetes.

Les dades de les inversions, facilitades per les mateixes estacions i pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, són el resultat d'un balanç molt positiu de la temporada passada. Ski Girona, on hi ha representades les cinc estacions d'esquí, continuarà fent promoció, amb el suport del Patronat, segons van destacar els seus responsables.

828.304 esquiadors

L'hivern passat es van comptabilitzar 828.304 esquiadors a les estacions d'esquí de les comarques gironines, mentre que l'hivern anterior havien estat 692.252, unes xifres que suposen un increment aproximat del 19%. A la Molina es van comptabilitzar 296.000 esquiadors; a Masella, 408.416; a la Vall de Núria, 40.604; a Vallter 2000, 77.000, i a Guils Fontanera, 6.284, segons dades facilitades per Ski Girona. El clima favorable a les estacions d'esquí va fer possible allargar molt la temporada, i algunes estacions no van tancar fins a principi de maig. El temps va afavorir l'afluència de visitants a les estacions d'esquí, i, després de dues temporades amb escassesa, l'any passat es van tornar a tenir gruixos de neu considerables a les estacions. Les estacions d'esquí es mostren molt satisfetes de com va anar la temporada passada, tant en nombre d'esquiadors com de visitants.

200,6 quilòmetres d'àrea esquiable

Les estacions d'esquí de les comarques gironines tenien la temporada passada 200,6 km d'àrea esquiable. Del total, 60 corresponien a la Molina; 68, a Masella; 7,6, a la Vall de Núria; 20, a Vallter, i 45, a Guils Fontanera. Les primeres quatre estacions són d'esquí alpí, mentre que Guils Fontanera és d'esquí nòrdic. La suma de pistes a les estacions la temporada 2008/2009 era de 134, de les quals 52 corresponien a la Molina; 57, a Masella; 11, a la Vall de Núria, i 14, a Vallter. Pel que fa al nombre de remuntadors, n'hi havia 48 (16 a la Molina, 16 més a Masella, 5 a la Vall de Núria i 11 a Vallter 2000), i respecte als esquiadors per hora, se'n van comptabilitzar un total de 49.420 (25.500 a la Molina, 12.160 a Masella, 4.560 a la Vall de Núria i 7.200 a Vallter). El nombre de canons era de 1.020 (440 a la Molina, 418 a Masella, 85 a la Vall de Núria i 77 a Vallter).

75,6 quilòmetres amb neu artificial

A les comarques gironines hi havia la temporada passada 75,6 quilòmetres de pistes amb neu artificial. Les temporades que no hi ha hagut prou neu, les estacions s'han hagut de nodrir amb neu artificial per poder mantenir obertes les instal·lacions. Si la neu natural i el clima són adequats, la temporada es pot allargar més. Albert Solà, representant de les estacions gironines a l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya (ACEM) al Patronat de Turisme Costa Brava Girona, destaca la importància de l'apartat de la neu artificial (es comença a activar a partir del novembre, si les temperatures ho permeten) per no haver de dependre tant de la natural. Segons va informar, es calcula que aquest hivern ja es disposa d'uns vuitanta quilòmetres de pistes amb neu artificial i d'uns 1.100 canons.

Esperen que la crisi no els afecti massa

El sector de l'esquí no nota ara com ara la crisi. El balanç de l'any passat es va tancar amb dades molt positives i la temporada es va qualificar d'«històrica» tenint en compte l'increment d'esquiadors en relació amb l'hivern anterior. Hi ha un factor, però, que es considera clau: el clima. Tot i que cada cop hi ha més pistes amb neu artificial, el sector depèn en gran manera de la fred i la neu natural. La temporada s'allarga o s'escurça segons si el temps els és favorable o no.

Les estacions d'esquí afronten la nova temporada amb optimisme, tot i que amb la mirada fixada en el clima, un factor que en condiciona el balanç final. Quant al nombre d'esquiadors, es considera que aquest pot ser similar al que hi va haver l'hivern passat, si el temps també és favorable.

Quant a la neu artificial, el fet que cada cop n'hi hagi més canons garanteix que n'hi haurà el gruix necessari per practicar l'esquí, tot i que s'ha de tenir en compte també que calen unes determinades condicions climàtiques per fer aquesta neu, segons s'indica des del sector. Tot i això, la neu artificial garanteix en gran manera que n'hi haurà prou gruix per poder rebre els milers d'esquiadors que a partir del final del mes vinent i començament de desembre es desplaçaran com cada de cada any a les estacions d'esquí de les comarques gironines.

El representant per a les estacions gironines de l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya (ACEM) al patronat, Albert Solà, destaca que l'estiu passat hi ha hagut un creixement de visitants a les estacions que han fet activitats. «Hi ha hagut molt de moviment i s'espera que a l'hivern també sigui així», manté Solà.

Més visitants a l'estiu

Aquest estiu, però, la Vall de Núria no sols no ha notat la crisi sinó que ha registrat un 12,3% més de visitants entre l'1 de maig i el 13 de setembre en relació amb el mateix període de l'any passat, segons informen els responsables de l'estació. El cremallera, concretament, ha tingut 164.877 usuaris, mentre que del maig al setembre del 2008 n'hi va haver 144.608. A la Vall de Núria també han notat un «augment considerable» de clients que han decidit practicar les diferents propostes que ofereix l'estació, segons informen.

De la seva banda, Vallter va acabar l'estiu amb un increment del 45% de visitants, amb els tubbies (tobogans de muntanya per baixar lliscant amb pneumàtics) com una de les propostes de més èxit. A la Molina, qualifiquen l'estiu passat d'excel·lent, amb un increment del 40% de visitants amb relació al 2008. La principal activitat a la Molina ve donada de l'activitat al bikepark i al telecabina.

Notícia extreta del Diari el Punt.

0 Comentaris Escriu el teu comentari


    Escriu el teu comentari





     

    Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
    AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

    Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



    Lo más leído: