El mundial portarà inversions a la zona

El mundial portarà inversions a la zona
L'estació d'esquí alpí de la Molina inicia els pròxims dies 14 i 15 de desembre d'aquest any un seguit de proves internacionals que serviran per posar a prova les pistes, les instal·lacions i els serveis d'aquest centre hivernal. La competició del desembre és la copa del món femenina. Tots aquests campionats s'afegeixen a altres d'àmbit internacional que s'han celebrat a l'estació ceretana. Quant al campionat del món de surf de neu, cal tenir en compte que és la segona prova més important de l'especialitat rere els jocs olímpics d'hivern. Té les modalitats d'eslàlom gegant, eslàlom paral·lel, cros (snowboardercross), migtub (halfpipe) i big air. La primera, la tercera i la quarta d'aquestes especialitats són olímpiques. Aquests campionats del món es van començar a celebrar a Àustria el 1995 i des d'aleshores i coincidint amb els anys senars s'han dut a terme a Itàlia per partida doble, igual que a Àustria, a Alemanya, al Canadà a Suïssa i l'any vinent a Sun gwoo, a Corea. El pla del govern inclou millores viàries i de telecomunicacions que haurien d'estar a punt abans del 2011.

El govern de la Generalitat vol aplicar, a petita escala, el model dels Jocs Olímpics de Barcelona a la zona d'influència de La Molina i aprofitarà la celebració, el 2011, del mundial de surf de neu a l'estació ceretana per posar al dia totes les infraestructures i dinamitzar-la. El representant de la Generalitat en l'organització dels campionats, Daniel Terradellas, manté que les proves mouran més de 50.000 persones i que l'impacte mediàtic serà mundial. Les millores se centren en la xarxa de telecomunicacions, que actualment és una de les més precàries del país, i en la de les infraestructures viàries i ferroviàries, la millora de les quals fa anys que es reivindica. Les actuacions es concretaran a l'eix pirinenc i als accessos a la Molina, i al tren de Puigcerdà.

Les comarques de l'àmbit d'influència de l'estació d'esquí de la Molina s'han sentit històricament aïllades i han denunciat d'una manera reiterada dèficits en serveis i infraestructures bàsics. Ara, el govern de la Generalitat hi vol donar un tomb definitiu. Seguint el model de transformació urbanística i tots els beneficis associats que van comportar per a Barcelona els Jocs Olímpics, el govern vol posar al dia la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà en tots els àmbits amb les inversions necessàries, directes i indirectes, en el marc de la celebració a la Molina dels campionats mundials de surf de neu.

Construcció del pipe als Alabaus

Daniel Terradellas afirma que les inversions al territori estan justificades per la importància i experiència de la mateixa estació, que aviat celebrarà el centenari de l'esquí a Catalunya, i que el seu equip treballa perquè siguin permanents. El territori beneficiat inclou els municipis d'Alp, Toses i Bagà, els àmbits de les comarques gironines i barcelonines i tres vegueries, i l'impacte directe arribarà a Andorra, els estats francès i espanyol i a tot Catalunya. «La Generalitat vol que els campionats no siguin un foc espectacular i prou, sinó que deixin benefici al territori. Treballem per trobar complicitats públiques i privades per a les inversions», diu Terradellas.

Les telecomunicacions

L'actuació més contundent es produirà en el camp de les telecomunicacions. Es produirà una transformació tecnològica de la Cerdanya, on cal recordar que a les anomenades hores punta les línies telefòniques freqüentment s'arriben a saturar. La secretaria general de Telecomunicacions està fent la planificació necessària per optimitzar les instal·lacions actuals per assegurar les telecomunicacions a les zones centrals dels campionats com a pas previ a la transformació definitiva.

L'altre punt destacat de la transformació que pretén la Generalitat és el de les comunicacions, la petició de millora de les quals és històrica i molt polèmica. En aquest sentit, la Generalitat treballa amb el Ministeri de Foment per dividir en tres trams l'execució del nou tram de l'eix pirinenc entre Ribes de Freser i Fontanals de Cerdanya, i perquè el primer d'aquests trams, el de la variant de Ribes, estigui obert el 2011. També pressiona perquè s'acceleri la millora del tram entre Ripoll i Olot, que ara és de titularitat de l'Estat, i que ha d'incloure les variants d'Olot, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, a part del túnel que uneixi la capital de la Garrotxa i la Vall de Bianya.

La Collada

Per la part que li pertoca, la Generalitat tindrà enllestits aquest desembre els treballs de millora de la carretera entre la collada de Toses i Alp, que passa per la Molina, la GI-400, i ja hi ha pressupostada amb 400.000 euros a càrrec de la Diputació la que uneix aquesta carretera amb Toses. A més, ja s'està executant la variant de Planès, a Planoles, a la pista que serveix d'alternativa a la collada. Quant a la millora de la línia fèrria Barcelona-la Tor de Querol, al tram del Ripollès i la Cerdanya, la Generalitat negocia amb el govern espanyol perquè es millori la seguretat, la comoditat i el temps del recorregut, perquè s'incrementi el flux de trens i,a més, perquè es faci efectiu el desdoblament de la via fins a Vic i més endavant fins a Ripoll. Aquesta última actuació és l'única que es veu efectiva per reduir el temps del recorregut, ja que al tram gironí l'orografia no permet millores importants del traçat. Un aspecte que ja ha aconseguit és la millora del trens, que ara són més moderns. A totes aquestes inversions, s'afegeixen les pròpies de l'estació per adaptar-se als campionats, i les de programa ARC per preparar esportistes en la modalitat del surf de neu.

Construcció del pipe als Alabaus

Actuacions previstes

Millora d'infraestructures - Variant de Ribes de Freser, millora de l'eix pirinenc entre aquest municipi i Fontanals de Cerdanya (túnel de Toses)
- Millora integral de la carretera GI-400, entre la collada de Toses i la Molina
- Millora entre la GI-400 i la carretera del poble de Toses
- Variants del nou tram d'eix pirinenc entre Olot i Ripoll
- Consolidar i incrementar les inversions al tram entre Ripoll i Puigcerdà de la línia fèrria Barcelona-la Tor de Querol

Millora de la xarxa de telecomunicacions - Millora de la xarxa actual
- Dotar la zona de banda ampla, televisió digital terrestre i cable
- Eliminar les zones fosques en telefonia mòbil

Projecte turístic - Creació de la marca de turisme de salut i creació d'una oferta a l'entorn de l'esquí i dels esports de muntanya

Millores al sector de la salut - Aprofitar l'oportunitat de la construcció del nou hospital transfronterer de Puigcerdà per potenciar la nova marca

Millora de les relacions transfrontereres - Jornades específiques

Notícia extreta de VilaWeb.cat.

3 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    30/08/2008 14:20
    #1
    Sabia que volien canviar la titularitat de la carretera de l'Estat que uneix Olot i Ripoll, és a dir, que la que passa per Sant Joan de les Abadesses passés a esser de l'Estat i la directa, per Vallfogona, passés a la Generalitat, però no savia que ja ho haguèssin fet.

    De la resta....."no me creo nada" :lol2:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    30/08/2008 19:41
    #2
    No siguis desconfiat ... que ho han dit els del govern!! :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    05/12/2008 11:51
    #3
    Doncs és cert ja que de moment està presupostat al PITC, jo treballo remenant cosetes d'aquestes ... xDD po crec que està presupostat part pel 2016 i part pel 2026...

    ;)

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: