Que en faig dels meus esquís?

Que en faig dels meus esquís?
Aquesta és una pregunta que molts es fan acabada la temporada, i si no us la feu us l'haurieu de fer, no estem parlant d'un bolígraf de dos euros, ni d'una clau anglesa de tres, estem parlant d'unes eines que us poden haver costat de 150 a més 800 euros, que es diu aviat peró que en general no reben un tracte gaire correcte per part dels seus amos. I la veritat és que per les peles que costen i l'ús que se'ls hi dona poden arribar a sortir-vos quasi tant cars com un cotxe!! Així doncs abans de deixar-los abandonats durant uns mesos us donarem quatre consells per a aquest abandonament no us porti problemes al començar la propera temporada.
Cantells descuidats ... problemes assegurats ...
Uns cantells oxidats us poden donar un bon disgust, aneu amb moltíssim de compte amb aixó!!
 

Bé, tot i que ja fa uns dies que s'ha acabat la temporada ara fa uns dies em va tocar arreglar, amb sort de comptar amb una bona ajuda, uns esquís que ja no feia servir i que havia mig regalat a una amiga, i és que tal com comentavem mentre feiem el curs de reparació sembla mentida com maltractem el nostre material, i sobretot com ens oblidem d'ell un cop acabada la temporada.

No seré jo ara qui vingui a criticar a ningú per aixó quan jo mateix no cuidava el material com es mereix fins no fa gaire. I és que aixó d'encerar els vostres esquís o taula no és una cosa que s'hagi de fer dos cops a l'any ... ni tant sols si hi aneu tres vegades a esquiar durant la temporada, oi que no deixarieu mai el vostre cotxe sense oli? Doncs aixó és una mica el mateix, la cera és, si em permeteu dir-ho així, l'oli de les vostres taules, si les soles no tenen l'oli suficient no funcionaràn bé i el que és pitjor és que es faràn malbé i aixó a la llarga serà un problema i provocarà una despesa major.

Heu de pensar que l'hidratació de la sola només us reportarà beneficis, una sola ben hidratada lliscarà millor i no patirà tant amb les abrasives neus a les que estem acostumats per exemple al nostre Pirineu, heu de pensar que la neu de canó pot endur-se la pràctica totalitat d'un encerat en un únic día d'esquí. Molts direu, peró les meves ja llisquen, bé potser llisquen peró a major hidratació menor fregament i a menor fregament menys desgast i sequedat a la sola. I com més es vagi assecant la vostra sola, ho sabreu rapidament per aquell característic color blanquinós, més difícil serà que en el futur les vostres soles absorveixin la cera dels posteriors enceratges. Per tant, des del primer dia, si el primer que aneu a saber quant temps fa que van sortir de fàbrica els vostres esquís o taules, tingueu el material ben cuidat i us durarà més i en millors condicions.

Així doncs com l'heu de guardar?

  Un bon encerat mai està de més
Un bon encerat maï està de més

Anem a pams, comencem per les fixacions dels esquís a les taules poc a fer hi ha. Hi ha qui diu que si o si s'han d'afluixar, jo no ho sé peró tampoc no crec que costi tant afluixar la pressió sobre les molles ... així que les afluixem i si no teniu memòria doncs amb una petita etiqueta adhesiva podem apuntar els valors de pressió a la que les portavem regulades. No seria tampoc dolent netejar-les una miqueta del pols del fang de final de temporada amb un drapet una mica humit que no xop!! I després una miqueta de greix per protegir les parts mòbils. Amb aixó jo crec que estàn enllestides les fixacions.

Cantells, directament nomes caldría fer una repasadeta a una pedra de diamant o així per deixar-los , peró ja que ens hi possem fem-ho bé, no? Així un bon repàs als cops de les darreres neus i llestos per començar la temporada vinent. Amb atenció especial a una cosa, i és que probablement no els hem arribat a assecar després de la darrera esquiada, així us podeu trobar amb una bonica capa d'òxid sobre ells, aneu al tanto amb aixó per que aquest senyores i senyors serà el pitjor enemic del vostre material.

Un cantell rovellat és, amb permís d'un mal cop a la carcasa que és més difícil que succeeixi, la porta d'entrada més fàcil de l'humitat al cor del material: el nucli, no parlarem ara de nuclis, si de cas ho deixem per més endavant, peró sapigueu que en general són de fusta i la fusta i l'humitat no són massa bons amics a llarg termini. Per tant, molta atenció amb l'humitat, després de fer servir el material aixugueu-lo bé, sobretot si el fiqueu a una bossa. Obviament no cal dir que un cantell rovellat tindrà un corpotament imprevisible sobre la neu i si hem de treure molt d'òxid del cantell aquest veurà reduit el seu tamany de forma molt ràpida cosa que farà minvar la seva vida útil de forma absolutament innecessària.

Per evitar que l'humitat s'hi possi sobre els cantells hi han diverses opcions, una d'elles i potser de les més barates que he provat és protegir-los amb algún tipus de greix, jo he provat des del greix fins a l'oli d'oliva passant per la vaselina, cap d'ells m'ha donat mal resultat, no sé si per ells mateixos o per que el lloc on estaven dessats no era suficientment humit. Aixó si, mai els deixeu d'enpeus sobre el terra, les provabilitats de que s'hi possi humitat augmenten exponencialment, us ho dic per experiència!! La segona opció la veurem tot seguit.

Sola hidratada (esquerra) i sola reseca (Dreta)
La sola de l'esquerra està just acabada d'encerar (El color blanc és de les ditades)
i la sola de la dreta completament seca (Aquest color blanquinós ho delata)

Arribem a les soles, aquí ens hem de recrear una mica amb les explicacions. Tal com deia l'hidratació és bàsica, peró no ens podem passar tot l'estiu encerant els esquís cada cert temps. Quan fem un encerat normal el que fem per millorar el lliscament de la sola és igualar-la i eliminar tot el sobrant de cera amb un polit de la sola, així mantenim aquesta hidratada i regular per a un millor comportament. De cara a una llarga estància enmagatzemats el que farem és un encerat una mica més generós del normal, tampoc no cal exagerar-ho que tard o d'hora haurem de treure aquest excedent de cera i deixar aquest excedent fins a la propera temporada. D'aquesta manera la sola no quedarà reseca i de passada aconseguim protegir els cantells amb la pròpia cera.

 

Si vols traduir aquest article selecciona aquí el teu idioma!!

Artículos relacionados:

  • A tres mesos ja arriba la fresca!! Publicado el 03/09/2012
  • Arriba la temporada, has preparat el material? Publicado el 15/11/2011

2 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    25/11/2008 19:48
    #1
    dons jo me vist en que les soles les tinc blanques i si pases l´ungla una mica lo blanc es treu... volia pregunar de qe aparex axo a les soles i si a l´hora de esquiar afecta?

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

  • #2
    Fecha comentario:
    25/11/2008 23:14
    #2
    Bé, aixó afecta en el moment d'esquiar en el fet que el lliscament de la sola es redueix i a la llarga com més s'assequi la sola més difícil serà que en posteriors encerades la cera arribi a penetrar a la sola i per tant la sola quedarà feta malbé de forma irreversible.
    Per entendre'ns, la cera de l'esquí és com l'oli del motor d'un cotxe, si l'oli s'asseca el motor es clava.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: