El sector de la neu vol que torni la setmana blanca

El sector de la neu vol que torni la setmana blanca
El sector de la neu demana el retorn de la setmana blanca a l'ensenyament. Les estacions d'esquí alerten que baixa l'afició a la neu entre els joves i es proposa tornar a recuperar la setmana festiva del tripartit a escoles i instituts. Potser s'haurien de plantejar d'altres mesures i no esperar com de costum els altres arreglin els nostres problemes. Els nous esquiadors han de venir de les mans dels pares i no de les escoles de primària o de secundària.

La temporada passada el sector de l'esquí a Catalunya va registrar una baixada d'un 17% en la venda de forfets. Aquest descens es va atribuir, en bona part, al temps, ja que va començar a nevar tard i ho va fer poc a la majoria d'estacions, que van haver de subsistir en gran part amb l'ajuda dels canons de neu artificial.

Però, a part del clima i de la crisi econòmica, que fa reduir el nombre de dies que els esquiadors pugen a la muntanya al llarg de la temporada, el sector està alarmat per un fenomen de més llarg termini, que és la caiguda del nombre de practicants d'esquí nous. Per això ahir, durant la presentació de la temporada d'esquí al Pirineu de Lleida, Quim Alsina, president d'ACEM, patronal del sector a Catalunya, ho va aprofitar per fer una demanda clara al govern de la Generalitat que surti de les eleccions de diumenge: la reintroducció de la setmana blanca de vacances escolars. “És un fenomen que també està passant al conjunt de l'Estat, on la caiguda del nombre d'esquiadors va ser d'un 22% l'any passat, i en general a tot Europa, però en altres llocs tenen un suport explícit de les administracions, com a França i la seva setmana blanca”, va apuntar Alsina. Durant un mes, els escolars dels diversos departaments regionals fan vacances d'una setmana de manera esglaonada i ells i els seus pares, o bé en excursions organitzades pels centres escolars, visiten les estacions d'esquí o altres centres de turisme.

Fa dos anys la conselleria d'Ensenyament de la Generalitat, llavors a càrrec del socialista Ernest Maragall, va imposar la setmana blanca al mes de febrer. L'experiència no s'ha repetit. “Es va pensar malament, perquè es van considerar unes vacances pagades, i ara no estem per finançar vacances pagades, però el que sí que es pot fer és avançar l'inici del curs una setmana al setembre i poder fer una setmana d'aturada cap a finals d'hivern”, diu Alsina.

El sector confia a recuperar els dos milions de forfets a Catalunya. Els cims del Pirineu fa setmanes que han començat a rebre neu i s'espera una nevada important cap a finals de la setmana vinent, cosa que garantiria l'inici de la temporada.

Artículos relacionados:

  • "Només els països més enrederits d'Europa no tenen setmana blanca" Publicado el 03/01/2012

5 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    26/11/2012 14:37
    #1
    La setmana blanca podria funcionar si s'implica tota al societat, si sols es per l'escola, es una p....da pels pares. Si tothom treballa i la canalla te festa, ho veig molt complicat.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    29/11/2012 13:30
    #2
    bé que ens apanyem a l'estiu no? Els nens tenen 3 mesos i nosaltres 1.
    Em sap greu dir-ho, però tot són excuses de "sudaca": Perquè som pràcticament l'únic estat, junt amb portugal, on els escolars tenen 3 mesos de vacances concentrades a l'estiu.
    El problema, als catalans, a la que els hi canvien alguna cosa (ja sigui el calendari o el semàfor de la cantonada), som incapaços de la més mínima adaptació.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #3
    Fecha comentario:
    29/11/2012 13:54
    #3
    A l'estiu, i per Nadal també, hi ha molta cosa preparada i pensada per les vacances.A la setmana blanca varen dir: AMPES problema vostre. Una setmana blanca amb una mica més d'implicació social seria bó no sols pel sector de la neu. Jo particularment, soc partidari d'eliminar el pont de la contitució i fer-ho al Febrer, al Decembre hi ha massa festa.
    Soc Cartalà i el que vull canviar, no hem deixen.

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #4
    Fecha comentario:
    29/11/2012 14:00
    #4
    #2 En quant al tema de l'adaptabilitat no hi acabo d'estar d'acord, en aquest sentit crec que tenim una bona mitja entre el que és un país de camins rectes, com pogui ser Alemània, i un país de sol·lucions ràpides davant els problemes, una mica de mediterranis i de centreeuropeus.

    El problema real de la setmana blanca va ser que va servir per a que esquiessin els fills dels mestres, una cosa així no es fa en dos dies a no ser que ho facis com ho van fer a Àustria, on la setmana blanca va nèixer per culpa de la crisi energètica, l'estat va veure que tancar les escoles, instituts i universitats una setmana al febrer li suposava un importantíssim estalvi de carburants durant la crisi del petroli i per això van decidir-se a fer-ho. Però va ser una sol·lució pensada, treballada, valorada i executada, aquí va ser una decisió presa i executada, sense cap tipus d'estudi i que a més a més va costar-li moooooooolta pasta a la Generalitat.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    01/12/2012 02:09
    #5
    Al ministeri de educació, s´han de dedicar a formar als nens. No a salvar estacions d´esquí.
    Ja ni ha prou de setmanes blanques mig subvencionades per el departament de educacio de la autonomia corresponen i mentrestant estan tancant aules i hi ha nens que van a clase dins de barracons.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: