'Messner' triomfa a Torelló

'Messner' triomfa a Torelló
La trentena edició del Festival Unnim de Cinema de Muntanya va premiar ahir la producció de l'alemany Andreas Nickel que fa un retrat de la vida de Reinhold Messner, el que per molts és considerat el millor alpinista de tots els temps. També la neu va tenir premi amb la "Vite tra i vulcani" dels suïssos Fulvio Mariani i Mario Casella que es va endur el premi Mountain Wilderness.

La pellícula ‘Messner’ és el film que s’ha imposat en aquesta 30a edició del Festival Unnim de Cinema de Muntanya. Es tracta d’una cinta de l’alemany Andreas Nickel, de 104’, i que s’ha erigit com el documental definitiu sobre la vida del mític alpinista Reinhold Messner. El documental reviu la trajectòria de Messner, a través de la seva personalitat però també dels èxits extraordinaris que ha acumulat. Recull moments crítics del seu currículum, com el tràgic accident al Nanga Parbat, on va morir el seu germà Gu?nter, moments més íntims com ara la relació amb els seus pares i germans, que també apareixen al documental, o també els cims que l’han catapultat al capdamunt de la història de l’alpinisme. Mite i controvertit alpinista, ara aquest documental sobre la seva vida s’ha emportat la Flor de Neu d’Or i el gran premi Vila de Torelló, valorat en 3.000 euros.

Andreas Nickel guanyador del Festival Unnim de Cinema de Muntanya de Torellò - Crèdit: Geni Ordeig / FestivalAndreas Nickel guanyador del Flor de Neu d'or - Crèdit: Geni Ordeig / Festival

El premi Unnim al millor film de muntanya l’ha recollit ‘Autana’, del britànic Alastair Lee. És la darrera aventura de Leo Houlding que, acompanyat de Sean Leary i Jason Pickles, narra l’aventura que els va dur a intentar la primera ascensió de la cara est del tepui Autana. Imatges espectaculars d’una història a l’Amazona que ens serveix també per explorar el sistema de coves més alt del món.

I believe I can fly’, del francès Sebastien Montaz-Rosset, és el film que s’emporta el Grandvalira al millor film d’esports de muntanya. Tancrède i Julien ens traslladen fins als nous límits del highlining, l’art de caminar en equilibri per una corda subjectada entre dos punts i a gran alçada. Aquest cop, els límits van tan lluny que els portaran a intentar caminar per damunt de les gorges del Verdon, pels fiords noruecs o entre els gratacels de París.

El millor film ecològic és per ‘Le village suspendu’ del francesos Véronique, Anne i Eric Lapied. Sis destins que s’entrecreuen en una història que ens traslladen a un petit poblat de 4.000 metres d’alçada a l’Himàlaia de Ladakh, on un riu transitable només quan es gela és l’únic contacte amb el món exterior. ‘Le village suspendu’ s’ha endut també el premi FEEC a la millor fotografia.

El premi FEDME al millor film espanyol s’ha declarat desert; el premi Boreal al millor guió se l’ha endut la neozelandesa ‘Shackleton’s captain’ de Leanne Pooley, el 1914 una expedició liderada per Sir Ernest Shackleton va intentar arribar al Pol Sud acabant però en un desastre. El documental explica què hi va haver al darrera de l’extraordinari rescat de la tripulació i l’heroisme d’uns homes que el varen fer possible, com Frank Worsley, el capità del vaixell Endurance.

L'esquí també va tenir el seu premi i l'original travesa de l'Iran dels suïssos Fulvio Mariani i Mario Casella s'endú el premi Mountain Wilderness. Vite tra i vulcani narra l'història d'un reduït equip d’alpinistes que travessa amb esquís els volcans iranians des de l’oest a l’est. La travessa és només una excusa per conèixer paisatges únics i la població que viu en aquest territori desconegut.

Vite tra i vulcani de Fulvio Mariani

Tambe s’han lliurat els premis de periodisme. Com a millor article s’ha premiat ‘El nom de les muntanyes. Missatges al vent’, de Xavier Martorell i publicat a Revista Vèrtex. El premi al millor reportatge és per ‘Explosión de tresmiles’, un text de la periodista Rosa Maria Bosch que va escriure per La Vanguardia.

L’actriu Txe Arana va conduïr l’acte de lliurament de premis ahir dissabte al teatre Cirvianum de Torelló. Avui diumenge 25 es tancarà la 30a edició del Festival amb tres sessions nonstop al llarg del dia, i com deia l'alma mater de la Fundació Joan Salarich ara ja nomes queda treballar per a la 31a edició.

Artículos relacionados:


3 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    25/11/2012 11:48
    #1
    Gràcies David.

    Sempre he volgut anar-hi i mai hi faig cap.

    Que en sóc de tanoca...

    :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    25/11/2012 16:04
    #2
    #1 Doncs la sessió de neu del dissabte pasat t'hagués agradat. Ara ja fins l'any vinent, 31a edició ;)

    karma del missatge: 15 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    27/11/2012 08:28
    #3
    Fulvio Mariani ja va guanyar també premis amb el reportatge "Wings on your feet" on els telemarkeros John Falkiner (vaja crack) i Paolo Tassi fan rutes per zones desconegudes, con excusa per buscar bones línies (Kashimir, Patagonia, Libano, ...) !

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: