Morzine, entre tradició i modernitat

Morzine, entre tradició i modernitat
Parlar de Morzine és parlar de l'història dels esports d'hivern, però també és parlar de l'història dels Alps, Morzine va acollir entre d'altres a Jean Vuarnet qui va ser l'ideoleg de l'estació d'Avoriaz. Però també és un poble dedicat al formatge o l'extracció de la pissarra, entre moltes d'altres coses, i com no un reconegut centre d'esquí des de 1934 quan s'hi va instal·lar el telefèric de Pleney.

Entre tradició ... i modernitat

Morzine Avoriaz és una estació pionera, una estació amb prop de 80 anys d'història, el 1934 s'hi va inaugurar el telefèric de Pléney (El tercer que es va instal·lar a França) i des de llavors la tradició i la modernitat han anat de la mà a Morzine. El poble compta actualment amb uns tres mil habitants i pot arribar a acollir fins a 21.000 turistes en els llits turístics dividits entre els 62 hotels, apartaments i residències. Més d'un centenar de botigues i uns 40 restaurants, 11 dels quals a pistes.

Xarcuteria típica de la Savoia - Crèdit: OT MorzineXarcuteria típica de la Savoia - Crèdit: OT Morzine

Tot i aquestes xifres el poble segueix mantenint aquell regust de la tradició i és que des de fa anys van veure que aquest era un valor molt important a mantenir i la construcció s'ha controlat per tal de mantenir una atmòsfera el més aprop posible de la tradició però sense perdre de vista la funcionalitat i la modernitat. Així per exemple aquest hivern s'hi ha inaugurat un nou centre acuàtic per tal de completar l'àmplia oferta d'activitats de que poden gaudir tant els esquiadors com els no esquiadors.

Vista de Morzine des de les pistesMorzine vist des de les pistes

La seva situació privilegiada a poc més d'una hora de l'aeroport de Ginebra i a uns 30 km de l'autopista Blanca (A40-E25) ens dona l'opció d'esquiar a un poble que no es limita a tenir una petita estació sino que és una de les 12 estacions de les Portes du Soleil, 650 quilòmetres de pistes a França i Suïssa, un domini amb 197 remontadors mecànics, 900 canons de neu, 10 snowparks o 214 quilòmetres d'esquí nòrdic. Per accedir-hi des de Barcelona tenim uns 800 quilòmetres, pràcticament tots d'autopista, i unes 8 hores de trajecte i una altra opció és volar a Ginebra amb EasyJet o, millor encara, amb Swiss que us portarà el material de forma gratuïta i d'allà o bé un transfer o un cotxe de lloguer. Per cert, per als enganxats a internet no oblideu que a Ginebra tenim una hora de conexió wifi de franc, però no li deigueu a ningú... si torneu a demanar una contrasenya passada la primera hora us la tornaran a enviar!

Hotel les Airelles i cotxe de cavalls
Hotel les Airelles i cotxe de cavalls

A la neu

Morzine no és només el que ja hem explicat, Morzine és molt més, Morzine és una estació d'esquí amb 113 pistes servides per 84 remontadors, aquí sumem Morzine, les Gets i Avoriaz. Cal dir que Avoriaz és part del municipi de Morzine, tot i que són gestionades per dues empreses diferents estan molt ben comunicades des del sector de Super Morzine que surt del poble amb el telecabina del mateix nom. Pel que fa a Morzine - Les Gets està molt ben conectat des del centre del poble, de fet hi ha tota una xarxa de navettes que permet conectar un i altre domini que no són conectats per pistes o remuntadors. A més aquestes permeten moure's per l'estació oblidant-nos del vehicle privat i facilitant així la mobilitat.

Le Ranfoilly des de Grains d'OrLe Ranfoilly des de Grains d'Or

El domini Morzine - Les Gets es divideix en diversos sectors: Chamossiére-Nyon, Pleney, Le Rainfoilly-La Rosta, les Gets i Pointe de Chery. Cada sector amb les seves particularitats que donen com a resultat un domini apte per a tots els gustos i públics. I tot això per només 31 euros el forfet de dia, el forfet de dia per a Portes du Soleil costa 43 euros. Cal dir que si la nostra idea és fer una visita, merescuda i necessària, a Portes du Soleil Morzine és millor opció que les Gets de cara a allotjar-nos.

Entrant al bosc amb el nostre monitor de l'ESFEntrant al Bosc a Pointe Chery

Pleney i les Gets són les zones més urbanes del domini, donat que són les que més fàcil ens posen l'accés al domini i on podem trobar les zones de debutants. A Morzine la zona de Chamossiére-Nyon és la més radical, de fet Chamossiére és el punt més alt del domini a 2.002 metres d'alçada i és la zona on gaudir del millor freeride de l'estació amb una zona marcada i assegurada, també sota la Pointe de Nyon podem trobar un dels snowparks i boardercross del domini. No us perdeu les espectaculars vistes del lac Leman o el Mont Blanc des del pic de Chamossiére. Si pujeu a la Pointe de Nyon i esteu de sort podreu veure autèntiques obres d'art en gel que fa el pister encarregat de l'estació intermitja de la cadira Pointe. A les Gets no us perdeu la zona de la Pointe de Chery, per arribar-hi heu de creuar el poble, podeu fer-ho amb un trenet gratuït o a peu (No més de 5 minuts), aquí trobareu pistes molt amples amb pendents molt sostingudes, una zona de vermelles per conduir i també un bosc molt divertit per als amants de l'esquí entre arbres. Le Rainfoilly-La Rosta és la zona que comunica la part més alta de les Gets amb Pleney, un pas obligat i de vegades una mica massa concurregut, tot i això està servit per molt bones cadires que no deixaran que es formin grans cues. A la part baixa hi trobareu l'abans mencionat telesquí de la Turche. També cal dir que pràcticament tot el domini està envoltat de boscos, així els dies de poca visibilitat podreu, tot i això, gaudir de la neu. I per tornar de les Gets a Morzine feu-ho per la part alta de le Rainfoilly, a la part baixa us tocarà remar!

Les Gets des de Pointe Chery Les Gets des de Pointe Chery

Les Gets des de Pointe Chery

I després de la neu? I els no esquiadors?

Apart del ja comentat nou centre acuàtic teniu a l'abast tot un reguitzell d'activitats per gaudir d'aquest poble-estació, des de passejos en cotxe de cavalls pel centre del poble, no us perdeu el cotxet de la Rachel i el seu gosset ... si enteneu el francés gaudireu d'una guía única, una experiència d'allò més divertida i recomanble, apart d'una classe d'història del poble. Si parlem de nou d'història i tradició doncs cal dir que Morzine és una de les localitats més importants pel que fa als pissarrairies, de fet s'hi pot fer una visita guiada a un taller de pissarra i a les galeries d'explotació (Amb reserva prèvia!). També parlar de l'Alta Savoia implica parlar dels seus excel·lents embotits o formatges, Reblochon, Tomme, Abondance són per exemple alguns dels tipus de formatge que podreu degustar als més de trenta restaurants que estan repartits per tot el poble. I també podreu degustar i veure com es fabriquen els formatges de la zona, el restaurant, botiga i granja l'Alpage us ho possa a l'abast.

Vistes de de Chamossière - Crèdit: OT Morzine

Vistes de de Chamossière - Crèdit: OT Morzine

Les activitats també inclouen l'accés a no esquiadors mitjançant els telefèrics de l'estació, tant per a l'esquí de fons o les raquetes com per a fer un passeig o un mos als restaurants d'alçada (9 restaurants) als que n'hi ha que s'hi pot arribar sense esquís o taula. Hi han activitats com el descens nocturn en trineus, que us recomanem sempre que no hi hagi un grup d'escolars ... massa ímpetu el del jovent, ja m'enteneu els que tingueu una certa edat (23 euros per persona). Els dimecres l'ESF fa una demostració de l'història de l'esquí a l'estadi il·luminat de le Pleney amb vinet calent per fer passar el fred. També si coincideix que les Pingouins juguen a casa podeu aprofitar per veure un partit d'hoquei gel del més alt nivell, un autèntic espectacle. També teniu a l'abast tota una sèrie d'activitats com ara el paintball, les snowscoots, patinatge sobre gel, etc... per saber que podeu fer el millor és consultar la plana de l'oficina de turisme de Morzine.

Algunes recomanacions

Per menjar?

Si hem de sopar al poble apart de l'esmentat restaurant l'Alpage també us podem recomanar el restaurant la Dez'Alp a pocs metres del centre del poble, però una mica allunyat de la zona d'ambient nocturn, allà en un cuidat ambient de muntanya podreu degustar tant plats típics de la zona com la tartiflette o la croute au fromage com plats més internacionals. El foie gras de la casa o les postres caseres del café gourmand, un café amb un petit tast de diferents pastissos, també són d'altres plats recomanats. Recordeu que les digestions del formatge amb aigua no solen ser massa lleugeres, així que algún blanc de Savoia pot ajudar-vos a gaudir encara més de l'àpat. I per acabar demaneu una aigua de vida (Eau du vie) com a digestiu. Pel que fa a la factura pot rondar amb vi uns 25/30 euros per cap, depenent del que degustem, però per aquest preu podem sortir ben servits.

Restaurants en alçada - Crèdit: OT Morzine

Restaurants en alçada - Crèdit: OT Morzine

Per un bon dinar a pistes us recomanem el restaurant Le Vaffieu que trobareu a la part més alta del sector de Pleney, s'hi pot arribar amb un agradable passeig des del telecabina del mateix nom i, obviament, també esquiant. En un entorn de muntanya aquest és un xalet d'Alpage, és a dir un xalet com el que els pastors fan servir a la temporada de pastures per descansar i treballar quan les vaques van a les pastures altes i deixen la vall, tot i això és un xalet de nova factura. Per menjar doncs també un reguitzell de plats típics de la zona i plats menys durs per tal de continuar la nostra jornada a les pistes. La factura pot anar amb postres al voltant dels 25 euros per cap si dinem a la carta amb postres i café.

Per dormir?

L'oferta d'hotels és de vora 50, 1.500 apartaments i xalets de lloguer, 4 cases de turisme rural, 5 residències de turisme, 6 xalets amb servei, 6 agències inmobiliaries i així fins a més de 21.000 llits per a tots els gustos i butxaques. De tota aquesta oferta doncs us recomanem l'hotel Bergerie, un hotel de tres estrelles de lo milloret que podeu trobar a Morzine, amb un tracte espectacular per part de la família Marullaz podreu gaudir de la vostra estada, molt recomanable per anar en família donat que moltes habitacions compten amb lliteres pels nens i una petita cuina full equipe. Apart d'això l'hotel compta amb un spa i una piscina descoberta climatitzada en la que poder relaxar-vos a l'aigua envoltats de neu.

Hotel Bergerie

Apart de totes aquestes activitats al poble de Morzine hi podeu trobar tots els serveis i botigues imaginables, podeu descarregar un llistat de serveis i botigues a Morzine (PDF).

 

Si vols traduir aquest article selecciona aquí el teu idioma!!

Artículos relacionados:


5 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    06/02/2012 14:19
    #1
    Entre la neu i els embotits a mi no m'hi treuen d'allà.

    Tinc una gana... :lol2:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    06/02/2012 17:39
    #2
    #1 Doncs espera a veure el de Chatel i la granja de formatge d'Abondance :diable:

    karma del missatge: 15 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    06/02/2012 17:48
    #3
    Para tiu, para.

    Que més val que em convidis a esquiar però no a dinar...

    :lol2: :lol2: :lol2:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #4
    Fecha comentario:
    02/08/2014 16:15
    #4
    Buenas,

    Me pongo en contacto debido a que en estos momentos llevo ya cerca de 5 años en Morzine / Les Gets y estoy desarrollando una base de clientes para incrementar la presencia del mercado Español en Morzine.

    He estado con la directora de Marketing de la estación reunido esta semana y están por la labor de colaborar en este plan.

    Quería saber, ya que veo que conoce muy bien el dominio e al igual que yo, veo tu pasión por esta zona, si me puedes mandar un email de tal modo que puedas ver mi plan de Marketing.

    Gracias por el artículo.

    Daniel.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #5
    Fecha comentario:
    02/08/2014 17:10
    #5
    Molt bon report david , una de las millors de franca.

    :+: :+: :+: ;)

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: