En són pocs, però són bons

En són pocs, però són bons
Cinc catalans formen part de l'elit mundial dels seus esports d'hivern. Uns sis milions de forfets venuts al Pirineu més pròxim desmenteixen que no hi hagi tradició. I una base potencial calculada de més d'un milió de practicants. Interesant article avui del Marc Salgas al 9 Esportiu on he aprofitat per ficar-hi alguns comentaris i/o apunts de collita pròpia. Apunts que marco amb cursiva per a que quedi clar que la base és del Marc Salgas i que hem aprofitat l'idea del seu excel.lent treball.

La precandidatura de Barcelona i el Pirineu català als Jocs Olímpics d'hivern del 2022 ha generat molta controvèrsia per la conveniència o no de celebrar un esdeveniment d'aquestes característiques al nostre país. Deixant de banda la greu crisi financera i el clima de retallades iniciat pel govern d'Artur Mas, que són ara mateix les raons principals dels contraris al projecte olímpic, sovint també es fa brandar l'argument de la suposada falta de tradició a les nostres terres per oposar-s'hi.

D'acord que Catalunya no és ni Àustria ni Noruega, on els nens gairebé neixen amb uns esquís als peus, però ja fa més de cent anys que els primers catalans es van començar a llançar pels pendents dels Rasos de Peguera lliscant amb uns esquís. Les dades, a més, desmenteixen que no hi hagi afició. Les tres principals àrees receptores de l'esquiador català van vendre la temporada passada prop de sis milions de dies d'esquí, cosa que les situaria en el dotzè lloc dels principals mercats d'esquí del món si es compara amb les dades que recull l'informe de la consultoria Vanat.

A les estacions del Pirineu català, el nombre de forfets venuts va ser de 2.036.817, segons l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM). A Andorra se'n van vendre 2.240.000 i a la Catalunya del Nord, amb onze dominis unificats sota la marca de Neus Catalanes, un milió i mig més. En total poc menys de 6 milions de dies d'esquí venuts, tot i que obviament part d'aquests són consumits per foranis.

Hi ha una base potencial, calculada en més d'un milió d'aficionats, però també és cert que amb això no n'hi ha prou. Cal potenciar la formació des de la infància, invertir en tecnificació i crear una xarxa de competicions per al llançament dels esportistes. No és fàcil. L'esquí, a Catalunya, ha estat vist més com a activitat de lleure que com un esport. Això no ha estat d'ajuda per generar esportistes d'elit, però les federacions s'han posat a fer feina i intenten revertir la situació. Així per exemple fa pocs dies a Barcelona es va presentar el nou circuit de la Copa d'Espanya sota el paraigües de l'Audi Quattro Cup que donarà una oportunitat, als nens que destaquen, d'apropar-se a aquesta situació de professionalització que requereix un esport com l'esquí alpí.

Enmig d'un panorama certament poc esperançador, emergeixen alguns brots verds que desmenteixen, també, que no tinguem esportistes destacats en els esports hivernals. Doncs bé, n'hem trobat cinc que no només despunten, sinó que estan ben consolidats en l'elit mundial de la seva especialitat. Són cinc campions d'hivern, absolutament reivindicables, que provenen de diverses disciplines tan antigues com el biatló o tan emergents com l'esquí de muntanya. N'hi ha amb medalles olímpiques, amb títols mundials o amb victòries en copa del món. Ara que la temporada és a punt de començar és un bon moment per repassar qui són, a què es dediquen i què han guanyat. Parlem de la surfista Queralt Castellet, dels esquiadors de muntanya Kilian Jornet, Mireia Miró i Marc Pinsach i del biatleta Martin Fourcade.

Fent les Amèriques

La surfista de Sabadell és una de les màximes especialistes mundials en mig tub. Disputa el circuit privat americà X-Games, el més important del món, i l'any passat va ser cinquena. Hi ha aconseguit onze podis i dues victòries parcials. Secundàriament també participa en la copa del món, en la qual ha aconseguit cinc podis i dos triomfs, l'últim dels quals, aquest mes mateix a l'estació de Saas Fee.

Castellet hauria pogut fer història en els Jocs de Vancouver de 2010, la surfistra va fer bons bons tos els pronòstics en fer-se un lloc a la final signant la tercera millor puntuació i sense haver explotat al màxim les seves opcions. Però una maleïda caiguda a l'escalfament previ a la final, en el qual va perdre el coneixement, la va apartar de poder disputar la final que finalment va veure la victòria de l'australiana Torah Bright.

Pells de foca i amunt!

Si un esport hivernal té una estructura sòlida a casa nostra és l'esquí de muntanya. Del centre d'alt rendiment de Font Romeu, previ pas pel centre de tecnificació de la FEEC, n'han sortit tres esquiadors joveníssims que els últims anys han guanyat un sac de medalles. Kilian Jornet, Mireia Miró i Marc Pinsach han situat l'esquí de muntanya català al nivell de les tres principals potències: Itàlia, França i Suïssa. Fa algun temps quan despuntaven cracks de la talla de l'Agustí Roc ens demanavem si es tractava d'una generació espontània però vistos els resultats dels cadets i júniors que pugen, amb medalles en mundials i copa del món, la resposta és un clar i rotund no.

L'esquí de muntanya té el llast de no ser disciplina olímpica, però està en clara expansió. Jornet n'és el màxim especialista mundial, amb el triomf en l'última copa del món i en les modalitats individuals del mundial apart de proves del més alt nivell com la Pierra Menta (2008/2010/2011). Apart fora de temporada i quasi sense voler i per entrenar-se també domina el panorama a les curses de muntanya més dures del món, tampoc no cal oblidar-se apart de l'esmentat Agustí Roc de la seva germana Naila i d'altres joves realitats, que no promeses. El mateix domini té Mireia Miró en la categoria femenina. Tots dos, a més, han excel·lit en les grans competicions de categoria Open, com la Pierra Menta o la Mezzalama.

Rere els seus passos, Pinsach s'ha convertit en un dels tres millors esquiadors sub-23 del món, s'ha consolidat en el top 10 mundial absolut i ha aconseguit els seus primers podis com a sènior.

Un ídol al Capcir

Martin Fourcade s'ha convertit en un autèntic ídol a la comarca nord-catalana del Capcir gràcies als seus èxits en el biatló, una disciplina d'origen militar. L'esquiador de la Llaguna va ser tercer de la classificació absoluta de l'última copa del món i segon en les modalitats de persecució i sortida en massa. En el mundial de Kanthy Mansisk 2011 va ser campió en persecució i va guanyar una plata i un bronze més. De tota manera, el seu èxit més important és la medalla de plata en els Jocs Olímpics de Vancouver. El seu germà gran, Simon Fourcade, no ha destacat tant, però acumula tres podis en proves de la copa del món.

Els podis de Puig i el resultats olímpics de Font i Vidal

L'esquí alpí també ha tingut representants catalans amb bons resultats en les millors competicions. La pionera és Conxita Puig, nascuda a Aiguafreda el 1953. En la seva curta carrera va aconseguir dos podis en la copa del món dels anys setanta i es va convertir en la primera olímpica catalana en uns Jocs d'hivern.

En les cites olímpiques, els millors resultats aconseguits fins a la medalla de Fourcade van arribar en la modalitat de surf de neu. La nord-catalana Doriane Vidal (Rivesaltes, 1976) va guanyar la plata en mig tub en els Jocs Olímpics de Salt Lake City 2002. També va aconseguir tres títols mundials i una copa del món. A Torí 2006, Jordi Font (Barcelona, 1975) aconseguia un extraordinari diploma olímpic amb el quart lloc en boarder cross.

Artículos relacionados:


4 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    24/11/2011 15:46
    #1
    El bo, si és bo, encara que siguin pocs, siemrpe seran bons. Simpre he pensat que Catalunya té molta afició per la neu, el dolent és que com bé dius, no és Noruega.

    Però amb tot i amb això té molt bones xifres.

    El escric en Català, per fer veure que utilitzar el traductor es pot llegir qualsevol notícia. I sense ànim de polemitzar res ni a ningú. :+:

    karma del missatge: 32 - Vots positius: 2 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #2
    Fecha comentario:
    24/11/2011 15:48
    #2
    #1 Gràcies Kitaro!!

    karma del missatge: 14 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #3
    Fecha comentario:
    24/11/2011 15:54
    #3
    #2 De res David. No costa res ia més em serveix com a aprenentatge, mai se sap el que et depara el dia de demà.

    karma del missatge: 32 - Vots positius: 2 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!
  • #4
    Fecha comentario:
    24/11/2011 16:03
    #4
    Gràcies David. :+:

    I hi poso cullerada. Recordo un nº de la revista de la FCEH (la fed catalana ), concretament la del centenari, on se li va demanar a l'honorable expresident de la Generalitat Jordi Pujol, unes línies sobre l'esquí i la "fita" del centenari.

    Al peu es veia una foto en blanc i negre amb un Pujol amb cabell al cap, i una Marta Ferrussola amb un somriure d'orella a orella. En Jordi potser no feia tant bona cara.

    En l'escrit admetia que per qüestions evidents i d'altres no tant evidents mai va tenir falera per l'esquí. (Detall: l'Artur Mas sí, i no té pas mal estil. ) Deia també en Pujol que sempre s'havia mirat l'esquí des del punt de vista econòmic i social. Com a eina de desenvolupament. I explicava breument el seu punt de vista i com l'esquí havia aturat un èxode massiu de la gent de muntanya i que fins i tot en els últims temps havia no només aturat l'èxode sinó que demogràficament les comarques de muntanya havien crescut un xic (minsu) però a més s'havien rejuvenit.

    I dic jo. Ara estem on estem i es plantegen els projectes que es plantegen. Penso, ja ho sabeu, que el tema Olímpic em sembla un autèntic disbarat, un despropòsit d'un calibre inabastable. Per la senzilla raó de que necessitem més campions com aquests d'aquest article.
    Si s'han d'invertir diners públics en els esports d'hivern que sigui per fomentar-ne la pràctica a les escoles del Pirineu. Equips de tecnificació. Creació d'una marca conjunta per anar a vendre als mercats exteriors. Agilitzar la tramitació de permisos d'explotació. Millorar les condicions en les concessions d'explotació dels remuntadors si s'escaiés. Foment de la inversió privada en creació d'infraestructura hotelera. Millores en infraestructures de comunicació, servei, etc de les estacions amb gestió pública. Les sortides professionals a muntanya són escasses i tot sovint passen més aviat per la plana. Per aquells que potser per possibilitats econòmiques o altres destins vitals no poden acometre aquest pas (enviar la canalla a estudiar a BCN, Girona o Lleida val un ull de la cara per exemple) s'ha de desenvolupar aquest territori. No només donaria fruits en forma de campions, Copes del Món a casa nostra i Jocs Olímpics, sinó també en la creació d'un turisme de neu alternatiu per als mercats exteriors amb actius que d'altres destins no tenen, com una gastronomía de primer ordre mundial. Les hores de sol de la nostra latitud per més hivern que sigui i per més Pirineu que sigui són moltes més. A més els nostres preus son competitius per clients d'altres països, sobretot escandinaus i russos.

    Els Olímpics seran un bluf, un disbarat, una despesa inecessària si previament no fem tot això. I NO val fer-ho al mateix temps. Excuses de mal pagador. Primer un peu i després l'altre.


    PD:Per cert. L'altre dia per completar el fil que vaig obrir de "I love women" vaig buscar al tube si hi havia algun vídeo de Conxita Puig. Si algú sap de l'existència de quelcom semblant o algun familiar, amic, el que sigui en té un, que s'animi a penjar-lo que el disfrutarem com nens petits. :lol2: :+:


    PD 2: Felicitats als 5 cracks. :+:

    karma del missatge: 18 - Vots positius: 1 - Vots negatius: 0

    • Gràcies!

Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: