La neu es farà esperar

La neu es farà esperar
L’inici de la temporada es manté a principi de desembre tot i que no s’espera neu, i és que els mapes meteorològics auguren que les precipitacions cauran, com a molt, per sobre dels 2.000 metres i no serà fins ben entrada la setmana vinent que tindrem neu en quantitats importants.

Les previsions més immediates donen neu entre dimarts i dimecres, quan “entrarà un petit front que farà que hi hagi una mica de neu però en cotes altes”, tal com va explicar Tomàs Molina. Després, i ja segons els mapes “més a llarg termini”, sí que s’espera un front “més actiu”, justament la setmana de l’1 de desembre i que podria portar ruixats més intensos. Però en tot cas, i segons la informació de què disposaven ahir els serveis meteorològics, les estacions ho tindran difícil per poder funcionar, si més no a ple rendiment, entre l’1 i el 2 de desembre, que és quan esperen obrir.

Però ahir, i malgrat que la informació no és gaire optimista, tant des de Grandvalira com des de Vallnord van reiterar que mantenen els plans inicials d’obertura. El domini nascut de la unió de Pas de la Casa-Grau Roig i Soldeu-el Tarter té previst fer-ho divendres 1 de desembre. Des de l’estació van assegurar que, de moment, no s’alteren els plans i que confien que la davallada de temperatures prevista per a aquest cap de setmana els permeti fabricar neu artificial. Aquesta és la previsió més actualitzada que tenen, la de la davallada de les temperatures, encara que també confien que nevi els dies vinents per garantir uns gruixos mínims. Però, de moment, els últims ruixats que han caigut a les pistes han estat de pluja.

Aspecte del port d'Envalira el passat 20 de novembre de 2005

Els plans de l’altre domini esquiable, Vallnord, també es mantenen. El dissabte 2 de desembre, d’aquí justament dues setmanes, té la intenció d’obrir les portes per acollir els primers esquiadors. Des del servei de premsa també van indicar que “s’intenta fer neu artificial” quan les temperatures ho permeten. Però Ordino-Arcalís, que és el domini que normalment acumula els gruixos més importants de neu, atesa la seva altitud, presentava ahir un aspecte si més no inusual, sense ni un centímetre de neu.

Tomàs Molina va indicar que és més que complicat que en aquestes dues setmanes que queden per al suposat inici de la temporada d’esquí caigui una nevada important. “Assegurar que l’1 de desembre el Pirineu estigui nevat és difícil ara mateix”, va remarcar. En tot cas, sí que és probable que hi hagi un mantell blanc en les cotes més altes i que serà fruit d’aquest front més actiu que les previsions meteorològiques anuncien per a final de mes. Molina va reiterar que si més no, “amb els mapes actuals sí que sembla que hi haurà neu per sobre dels 2.000 o 2.200 metres, però per sota sembla difícil”.

Aspecte d'Ordino Arcalís a primers de desembre de l'anya passat. Fes clic a la foto per veure des de l'aire l'aspece que tenía l'estació

I és que el meteoròleg va recordar que l’1 de desembre “encara no ha arribat l’hivern” i que, per tant, no ha de ser necessàriament una norma que ja hagin caigut les primeres nevades. “El pla de negoci de les estacions d’esquí està plantejat perquè cada vegada es pugui obrir una mica abans i tancar una mica més tard, però la neu és un recurs natural”, va especificar el meteoròleg.

Les estacions confien a obrir en aquestes dates per aprofitar el pont de la Puríssima, del 6 al 10 de desembre. Enguany són cinc dies festius a l’Estat espanyol, que poden atreure molts visitants al Principat i, encara més, si ja poden fer la primera baixada amb els esquís.

Malalts estrenant temporada a Envalira el passat 20/11/06, aixó si amb un remonte TDI del grup VW

Salvats per una nevada a final de novembre

La temporada passada la situació va ser similar. Com enguany, Grandvalira i Vallnord tenien plantejada la temporada per obrir abans del pont de la Puríssima. Però la neu no havia estat abundant els dies previs. Sí que s’havien fet funcionar a ple rendiment els canons de neu i les previsions meteorològiques eren optimistes. Finalment, el 26 de novembre un ruixat va salvar l’inici de la campanya d’esquí i quan només quedaven quatre dies. Va caure neu a tot el país i, especialment, a les parròquies altes. A les estacions d’esquí, es van acumular gruixos d’entre 15 i 40 centímetres, depenent de les cotes.

No obstant això, els camps de neu van obrir portes amb unes quantitats de neu modestes. Entre 20 i 50 centímetres de neu pols tenien el 2 de desembre, quan ja estaven oberts tots dos dominis. I en sectors com ara Pal només havien pogut funcionar un 35% de les pistes.

Notícia extreta del Diari d'Andorra.

5 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    18/11/2006 12:38
    #1
    La purissima passada a les Angles va ser powder total!!!

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • Pau
    Pau
    #2
    Fecha comentario:
    19/11/2006 10:34
    #2
    Jo tinc hotel reservat i estik acollonit pq no hi haurà neu.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #3
    Fecha comentario:
    20/11/2006 16:49
    #3
    Enguany jo ho veig molt fotut, però és que això és "gairebé normal", no oblidem que aquí només és temporada alta perque tenim festa, no perque sigui la millor epoca per a anar a la neu,.ni de lluny. Si no mireu a Europa

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #4
    Fecha comentario:
    20/11/2006 17:43
    #4
    no nevara fins que na acabin les obres de la molina....jeje

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0

  • #5
    Fecha comentario:
    21/11/2006 14:36
    #5
    M'ha fet gràcia veure les fotos de l'any passat....estava mirantla primera ... i osti, t, si aquell semblo jo! :D

    Esperem que aquest any tinguem la mateixa sort que el passat. Has fet bé en recordar com va anar l'inici de la temporada passada. La gent és de fàcil oblidar.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0


Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: