Campionats del Món d’Esquí de Muntanya 2010

Campionats del Món d’Esquí de Muntanya 2010
Ara fa unes setmanes, durant la reunió del Comitè Executiu de l’International Ski Mountaineeging Council “ISMC” celebrada a Faverges (França), es va designar Andorra com a seu dels Campionats del Món d’aquesta disciplina per l’any 2010. Davant del repte que això suposa, hem volgut conversar amb Hèctor Pascó, president de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM).

Els que seran els cinquens Campionats del Món se celebraran a la zona de Gran Valira entre finals de febrer i principis de març de 2010, en dates encara per definir.

La Federació Andorrana va haver de lluitar amb les candidatures de França i d’Itàlia per obtenir-ne la designació, que finalment va aconseguir per un ampli marge de vots.

Des que a l’any 2002 es celebressin els primers Campionats del Món a Serre Chevalier (França), la participació de nacions ha anat augmentant de forma considerable any rere any; així, dels 22 països que hi van prendre part en aquella edició es va passar als 29 de la de Val d’Aran 2004, competició de grans records per a tots nosaltres, i més recentment als 33 països que han pres part als Mundials de Cuneo (Itàlia) del 2006.

L’any 2008 serà la regió Suïssa de Portes de Soleil l’encarregada d’organitzar els Mundials, i on Andorra haurà de fer la seva presentació oficial als esportistes i a les federacions que allà assistiran.

Segons Jordi Canals, membre de la Comissió de desenvolupament i calendaris de l’ISMC. "L'experiència organitzativa en competicions internacional d’esquí de muntanya que té Andorra és molt llarga, ja des dels temps del CISAC, i desprès organitzant proves de la Copa d’Europa i del Món amb l’ISMC".

Jordi Canals afegí que "un punt clau ha estat l’excel·lent organització andorrana dels campionats d’Europa 2005 i la imatge d’organització que van deixar, uns dels millors mai organitzats, que units a la solidesa de la candidatura presentada han estat un fet determinant en la concessió per part de l’ISMC dels Mundials a Andorra".

Entrevista a Hèctor Pascó:

Des de quan ets president de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM)?

Des de novembre del 2005; sempre he estat vinculat al mon associatiu, federat des de fa anys i amant dels esports de muntanya, i això va fer que em presentés a les eleccions.

Quan el vas substituir, quin llegat et va deixar Patrick Frases?

La feina feta pel Patrick va ser molta, ja que va ser ell el fundador de la federació i va començar de zero. Jo ho tinc mes fàcil en aquest sentit, ja que solament haig de seguir la feina feta.

Què significa per la FAM el repte d’organitzar els Campionats del Món?

Bé, sens dubte serà l’esdeveniment més important que mai hem organitzat, fet que no ens preocupa però si que és una gran responsabilitat.

Què significa per Andorra la celebració dels Campionats del Món? El país ha celebrat de bon grat la designació?

Seran els primers Campionats del Mon absoluts que es realitzaran al nostre país, i des de bon principi hem rebut el suport dels diferents protagonistes (voluntaris, govern, comú de Canillo, espònsors) gràcies a la experiència de la FAM.

Els Campionats d’Europa del 2005 van obtenir, al vostre parer, el suport necessari de part del Govern d’Andorra?

Si, però espero que el 2010 encara en sigui més.

Hèctor Pascó, president de la Federació Andorrana de Muntanyisme

Quina previsió de pressupost hi ha per la celebració?

Com es lògic, encara no tenim tancat el pressupost, però ja tenim assegurat el mínim per poder fer uns bons campionats. Ara falta tanca els detallets que, sense dubte, fan que uns campionats surtin rodons.

En quina proporció s’espera obtenir la col·laboració pels mundials del Govern d’Andorra, d’altres empreses privades i de l’estació d’esquí?

La part mes important serà la del govern, el comú de Canillo, Gran Valira, i desprès tots els “partners” oficials de la FAM, més els nous que de ben segur ens voldran ajudar per aquesta fita.

Cada any hi ha més països i més esportistes participant a les competicions oficials de l’ISMC. Quina previsió de participació es té per Andorra 2010?

De 35 a 40 països i uns 350 atletes.

La capacitat organitzativa de la FAM va quedar demostrada als Campionats d’Europa del 2005, però uns Campionats del Món son d’una complexitat molt més elevada.
Dels recentment celebrats Campionats del Món de Cuneo, heu pres bones notes?

Crec que hi haurà un abans i un desprès de Cuneo; va ser una molt bona organització i també varen cuidar molt els detallets (cerimònies, àpats...)

En que creieu que podeu millorar-los?

Serà difícil, però crec que com som un país més petit, els desplaçaments, la convivència i l’ambient serà millor, o això esperem.

Quina previsió hi ha de gent que treballarà a l’organització?

Esperem comptar amb uns 50 voluntaris fixos per tota la setmana.

És de suposar que durant la celebració dels mundials de Suïssa es faran algunes accions de promoció dels d’Andorra. Quin altre canal de promoció es pensa seguir?

Bé, ja estem treballant en una web monotemàtica dels campionats i vídeos promocionals; a més, també farem una prova de la Copa del Món per equips el 2008.

Quina posició ocupa l’esquí de muntanya entre l’esport andorrà?

Som una de les poques federacions que participa en una copa del món i això es valora molt a tot el país.

Les fèmines andorranes, i les categories junior i cadet no han estat gaire presents en els darrers anys. Està prevista alguna acció de futur per tal d’aconseguir una participació de dones andorranes per la disputa dels mundials “a casa”?

Si que és veritat que els dos últims anys no em tingut massa participació femenina, però a Cuneo ja van prendre part la Neus i la Sophie, i per aquesta temporada esperem la incorporació d’una nova noia i potser el retorn d’alguna veterana. A més, gràcies al programa "penjat per la muntanya" dirigit pel Carlo Ferrari, disposem d’un bon planter i els resultats comencen a aperèixer: 8 corredors entre els 10 primers de la copa Catalana d’aquesta temporada.

Creus que els mitjans de comunicació andorrans fan de l’esquí de muntanya un seguiment correcte?

Ara sí, però ha estat una lluita feroç davant dels enemics, com ara el futbol o altres esports televisius.

Deixant de banda l’esquí de muntanya, quins altres reptes de futur té plantejats la FAM?

Bé, continuar potenciant totes les seccions i crear-ne de noves; i ja en sembla prou important el repte del 2010.

Aspires a ser president de la FAM l’any 2010 durant la celebració dels mundials?

Sí, però encara que jo no sigui el president hi estaré vinculat i treballant de valent per als Campionats del 2010.

Entrevista realitzada per Jordi Marimon extreta de la plana de la FEEC.

Artículos relacionados:

  • Andorra guanya per golejada Publicado el 21/05/2006
  • Andorra vol acollir els Mundials del 2010 Publicado el 17/05/2006

1 Comentaris Escriu el teu comentari

  • #1
    Fecha comentario:
    15/09/2006 05:15
    #1
    que guay. De mica en mica anem a més amb això de la muntanya.

    karma del missatge: 0 - Vots positius: 0 - Vots negatius: 0


Escriu el teu comentari





 

Si aquest missatge conté un sol insult, no et molestis a enviar-lo, perque serà el.liminat
AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada

Els comentaris aquí publicats no reflexen de cap manera l'opinió de Malalts de neu. Aquesta web es reserva el dret a eliminar els missatges que no consideri apropiats per aquest contingut. AVIS: L'IP dels usuaris queda registrada, qualsevol comentari ofensiu serà el.liminat sense previ avís.



Lo más leído: